Taşımacılıkta acı tablo

Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, “2019 yılı ülkemizde yapılan yerel seçimler ve ekonomik hareketlenmelerden dolayı esnafımız açısından zor geçmiştir. Bu zorlukların temel sebebi ekonomik zorluklar, taşımacı esnafımızın temel girdilerindeki artışlar ve taşıma gelirlerimizin azalmasıdır.” diyerek çok sayıda taşıma kooperatifinin çalışmayı durdurduğunu söyledi.

Taşımacılıkta acı tablo

Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, taşımacılığın alt sektörlerindeki temsilciler ve gazetecilerle bir araya geldi. Dün saat 10:00’da Şoförler Odası binasının üst katındaki Ertaç Restaurant’ta düzenlenen ve 2019 yılının değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda, yıl içi faaliyetlerin kamuoyuyla paylaşılması amaçlandı. 
Toplantıda konuşan Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, ilk olarak hayatını kaybeden şoförleri andı.
Paskal, 2019 yılının ekonomik hareketlenmeler ve yerel seçimler nedeniyle taşımacılık sektörü açısından zor geçtiğini söyledi. Bu zorlukların temel sebebinin ekonomik zorluklar, taşımacı esnafının temel girdilerindeki artışlar ve taşıma gelirlerinin azalması olarak açıklayan Paskal, “Esnafımızın bu sıkıntılarını en aza indirmek için yönetim kurulu ve kooperatif başkanı arkadaşlarla azami çaba sarf ediyoruz.” dedi.
Paskal, açıklamasını toplu taşıma, servis taşımacılığı, taksicilik, yük taşımacılığı, deniz ve iç sularda yapılan taşımacılık, ikinci el araç alım satım ve oto galeri-oto kiralama işletmeciliğinden oluşan 6 başlık halinde sürdürdü.

TOPLU TAŞIMA
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan dönüşüm projesi kapsamında 200’den fazla aracın BB plakaya dönüştüğünü kaydeden Paskal, yasadan kaynaklanan indirimli ve ücretsiz taşımanın suiistimal edildiğini, bu nedenle esnafın mağdur edildiğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile milletvekillerine konunun iletildiğini ve Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü’nün Ulaştırma Sektörü Analizleri isimli toplantıya Muğla’yı temsilen katıldığını ifade eden Paskal, konunun değerlendirileceği sözünü aldıklarını kaydetti. Paskal, “Meclisimize sevk edilen torba yasa taslağının sonucunu beklemekteyiz.” İfadelerini kullandı. 
Dönüşüme geçen araçlardaki yaş sınırının 7+1+1+1 e yükseltilmesi sağlandığını kaydeden Paskal, “Dönüşüme geçen kooperatiflerimizin zam, güzergâhtaki sorunlar, kendi aralarındaki sorunlar ve benzeri sıkıntıları yakinen takip edilmekte olup Kooperatiflerin kongreleri ve yöneticileri vasıtasıyla sık sık bilgi alışverişi yapmaktayız.” dedi.
Paskal, “Diğer toplu taşıma araçlarımız da köy minibüsleridir. Bu grupların dönüşüm projelerindeki yerlerini sağlıklı bir şekilde almaları için gerekli girişimler yapılmaktadır. Kırsal kesimde değişik sebeplerden dolayı bu projede yer alamayan bu minibüsler için kırsal minibüs adı altında yeni bir çalışma UKOME tarafından başlatılmış ancak, alt komisyonda bu konu tıkanıp kalmıştır. Bu araçlar 2 yıldır güzergah belgesi alamadıkları için çok sıkıntılı ve mağdur durumdalardır. Bu sorunu çözemediğimizde kırsal kesimdeki taşıma da sıkıntıya düşecektir. Türbe köyleri, Çökertme, Akçakaya’daki kooperatifler çalışmayı  durdurmuşlardır.” şeklinde konuştu.


SERVİS TAŞIMACILIĞI
Başkan Paskal, Milas’ta öğrenci ve personel servisi taşımacılığı yapan esnafa rutin yapılan hizmetler dışında Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi ile ilgili çalışmalarının Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından takip edildiğini ve odada haftanın 3 günü UKOME temsilcisinin bulunduğunu söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün ziyareti sırasında servis taşımacılığı ile ilgili sorunların anlatıldığını kaydeden Paskal, devamında güzergah belgesi, çalışma izin belgesi vb. harçların Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde kaldırıldığını söyledi. Başkan Paskal, “Her türlü çabamıza rağmen öğrenci servis taşımacılığı yapan esnaflarımızın sorunları tam olarak çözülememiştir. Servisçi esnafımızın birbirlerine verdikleri zararı minimuma indirerek daha fazla birliktelik sağlamak zorundayız” ifadelerini kullandı.


TAKSİCİLİK
Milas’ta faaliyet gösteren 200 civarındaki taksilerden bir bölümü olan duraksız taksiler için 2 yıldan bu yana çalışma yapıldığını kaydeden Paskal, bu çalışmaların sonuçlanamadığını ve müracaatın alt komisyona sevk edildiğini söyledi. 
15 Nisan tarihinde taksi duraklarıyla düzenlenen toplantıda duraklar arasındaki sorunları ve çözümleri tartıştıklarını belirten Paskal, “İlçe merkezindeki duraklar daha organize ve birlikte olmak zorundalar. Duraklardaki sorunları ele aldığımızda çözümleri zor olmaktadır. Taksicilerimizin taksimetre zammı ve muayeneleri zamanında takip edilmektedir. Kademeli taksimetre uygulamasında 50 km üzerinin fiyatı düşüktür. Bunun düzeltilmesi için gerekli müracaatlarımız yapılmış olup turizm sezonuna kadar düzeltilmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yıllık alınan uygunluk belgelerinin esnafımızın çalıştığı duraklarda düzenlenmesi çalışmalarımız devam etmektedir. UKOME kararıyla ticari taksilerin talebimizle yaş sınırı 12 yaşa çıkarılmıştır. Merkez dışındaki taksicilerimizin temsilcileriyle görüşüp çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bölge Trafik İstasyon Amirliği, İlçe Jandarma Trafik Tim Komutanlığı ile daha çok Havalimanı girişindeki ulaşım denetim komisyonu ile rutin denetimler yapılmaktadır. Her sezon Ulaştırma 3.Bölge Müdürlüğü'ne müracaat edip Ulaştırma Bakanlığı denetimcilerinin yetki belgesi kontrolü yapmaları sağlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

YÜK TAŞIMACILIĞI
Milas’ta yük taşımacılığı yapan 2 kamyon, 1 kamyonetçiler kooperatifi bulunduğunu ifade eden Paskal, “    Bu kooperatiflere ilgili yetki belgesi, takograf vb. konularda bilgilendirmeler yapılmakta olup, onların lojistik firmalarıyla rekabet edebilmeleri için çaba sarf ediyoruz. Nakliye fiyatlarının düşük olması giderlerin yüksek olması kamyoncu esnafımızı çok etkilemektedir. Ticaret Bakanlığı'nın Ankara'da düzenlediği ve Oda başkanı olarak Muğla'yı temsilen benimde katıldığım ulaştırma sektörü toplantısında Kamyoncular Birliği temsilcileri ile şehirlerarası nakliye fiyatlarının bakanlığımız tarafından kararlaştırılan bir fiyat politikasının getirilmesini talep ettik. Modeli düşük araçlarla çalışan esnafımızın takograf ile ilgili sıkıntısının devam ettiğini belirttik.” diye konuştu.

DENİZ ve İÇ SULARDA YAPILAN TAŞIMACILIK 
Başkan Paskal, deniz ve iç sularda yapılan taşımacılığın Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın yeni meslek gruplarından biri olduğunu kaydetti. Paskal, “Güllük ve Kazıklı Mahallelerinde faaliyet gösteren kooperatifler bulunmakta olup, onlarla diyalog halindeyiz. Bu alanda kayıt dışı çalışanlar had safhada olup, bunlarla gerekli mücadeleleri yapmaktayız. Bu mücadelede sonuç almak için kooperatifler kurumsallaşmak ve üye bazında çoğalmak zorundadırlar.” dedi. Paskal, ‘korsan taksiler’den sonra şimdi de ‘korsan tekne’lerle mücadelenin gündemlerine girdiğini de belirtti.

İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIM VE OTO GALERİ-OTO KİRALAMA İŞLETMECİLİĞİ 
Başkan Paskal, odaya yeni kayıtları yapılan üyeler için yapılan rutin işler dışında yetki belgesi almaları için bilgilendirmelerin yapıldığını belirterek, “İlçemizde ihtiyaç olan Galericiler Sitesi için Belediyemizle birlikte çalışmalar yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Nurol Paskal konuşmasını, “Sonuç olarak çok sıkıntılı bir yılı kısa bir süre sonra geride bırakacağız.Bize çalışmalarımızda destek olan başta Kaymakamımız Sn.Eren ARSLAN olmak üzere Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman GÜRÜN'e, Milas Belediye Başkanı Sayın Muhammet TOKAT'a,İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne,İlçe Jandarma Komutanlığı'na,Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği'ne,İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne,Turizm Danışma Müdürlüğü'ne ve diğer kurumlara teşekkür ediyorum” diyerek bitirdi.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık