Termik Santralların baca gazlarına yakın takip!

ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI -

Termik Santralların baca gazlarına yakın takip!

Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi ve Milas Toplum Sağlığı Merkezi tarafından hava kirliliğine karşı başlatılan mücadele devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı Hava Kalitesi İzleme Şube Müdürlüğü tarafından ilçemizde ikinci bir sabit “Hava Kalitesi İzleme İstasyonu” oluşturuldu… İstasyon Kemerköy Termik Santrali’nin bulunduğu Ören’de kuruldu…

Yıllarca Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu ve Milas Kent Konseyi gibi kurumlarca, yurttaşların yakınma ve şikayetlerinin dile-gündeme getirilmesi anlamında talep edilen ilçemizdeki ‘Hava Kalitesinin Ölçümü’ konusu, özellikle son iki yıldır Milas Kaymakamı Fuat Gürel’in başkanlığında gerçekleştirilen Milas İlçe Hıfzıssıhha Kurulu toplantılarında ısrarla üzerinde durulan öncelikli gündem maddesi olarak ele alınıyordu.

Bu çerçevede 2015 ve 2016 yıllarında Çevre Bakanlığı gezici hava kalitesi ölçüm aracı, belli sürelerle Atapark’ta veri toplamış ve kış aylarında ilçemizin hava kalitesinin gerçekten de kötü olduğu nihayet belgelenebilmişti.

Yapılan başvurular ve çalışmaların ardından Haziran ayı içinde Merkez İlkokulu’nun bahçesine sabit bir “Hava Kalitesi İzleme İstasyonu” kurulmuştu.

 

Santralların baca

gazları da sebep

olabiliyor

İlçemizin önemli tatil ve turizm bölgelerinden biri olan Ören’de Kemerköy Termik Santrali, Ören yolu üzerinde ise Yeniköy Termik Santrali yeralıyor.

Zaman zaman her iki santralden çıkan bacagazlarının havayı kirlettiği ve insan sağlığını da etkilediği gündeme geliyordu.

Ören’deki hava kirliliğinin hangi seviyelerde olduğu ise Ören’e Milas Belediyesi Ören Hizmet binasının yan tarafına kurulan “Hava Kalitesi İzleme İstasyonu” ile artık düzenli bir şekilde izlenebilecek.

 

Sürekli ölçüm

İlçemiz merkez ve Ören’e kurulan bu sabit istasyonlar sayesinde artık, sadece kış aylarında değil yaz ayları da dahil olmak üzere yıl boyunca, soluduğumuz havanın kalitesiyle ilgili olarak ölçümler yapılabilecek. Bu ‘sürekli ölçüm’ olanağı; ilçemizde ‘hava kalitesi’nin artırılmasına ilişkin önlemlerin de yeniden ve yeniden gözden geçirilmesini, gerek yakıtlar ve gerekse bunların yakılmasına ilişkin yeni yeni kararlar alınıp sık sık yapılacak denetimlerle farkındalıklar oluşmasını, gerekli bilinç ve kültürün gelişmesini sağlayacak.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık