Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

TES-İş ve Maden-İş’ten ortak açıklama:

​​​​​​​“EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ”

TES-İş ve Maden-İş’ten ortak açıklama:

TES-İŞ ve Maden-İş’in şube başkanları, Milas’ta 31 Mart’ta İkizköy’de yaşanan zeytinlik alanlarla ilgili yaşanan tartışmalara ilişkin bir rapor hazırladı. Milas’taki siyasi parti ilçe başkanlıkları ve STK’lara da sunulan sendika başkanlarının hazırladığı raporda, “Ekmeğimizin peşindeyiz” ifadeleri dikkat çekti.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Osman İlhan ve TES-İŞ Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, zeytinliklerin elektrik üretimi amaçlı maden sahası açılmasına feda eden genelgenin ardından gelen tepkilere ilişkin bir rapor ve açıklama yayınladı.

31 Mart’ta maden sahası içerisinde kalan zeytin ağaçlarının sökümü sırasında çevrecilerle yaşanan tartışmaya da atıfta bulunulan raporda yer alan ifadeler dikkat çekti. Sendika başkanlarının paylaştığı bilgilendirme metninde, “Zeytin de, maden de, enerji de bizim. Çevreye ve doğaya uyumlu olarak hep birlikte çalışıp üreteceğiz.” denildi.

Yeniköy Kemerköy Termik Santrallerinin, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %2’sini, Muğla genelinin tamamının enerji ihtiyacını karşıladığı belirtilen açıklamada, “Bizler TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları Yatağan Şubeleri olarak çevreye duyarlı kendi öz varlıklarıyla enerji üreten yerli ve milli olarak elektrik üretiminde kömüre ulaşımın engellenmesini doğru bulmuyoruz.” denildi.

Hazırlanan rapor; Milas Belediye Başkanlığı, AK Parti Milas İlçe Başkanlığı, CHP Milas İlçe Başkanlığı, Milas İYİ Parti İlçe Başkanlığı, Milas Ziraat Odası Başkanlığı, Milas Ticaret Odası Başkanlığı, Milas Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Koop. Başkanlığına ve basına sunuldu.
Raporda yer alan açıklamalar şöyle:

“31 Mart tarihinde Milas İkizköy’de yaşanan ve orada çalışan üyelerimizin saldırıya maruz kaldığı, Türkiye’nin gündemine oturan olaylarla ilgili Santrallerde ve Madenlerde çalışan işçiler adına TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları olarak kamuoyuna bilgi verme gereği hasıl olmuştur.

Ortada öyle çarpıtıldığı gibi herhangi bir ağaç veya zeytin katliamı yoktur. Taşıma öncesinde yapılan budama işlemine ağaç katli diyenler maalesef iftira suçu işlemektedirler.

Olay yıllardır yapıldığı gibi zeytinlerin budandıktan sonra kök bütünlüğü sağlanarak sökülüp başka bir yere dikilmesinden ibarettir. Zeytinler taşındıkları yeni yerlerinde yeşerip zeytin veriyorlar.

Zeytin ağaçlarının taşınmasına dair yeni bir düzenleme çıktı. Aslında ihtiyaç halinde zeytin ağaçları eskiden beri taşınıyordu. Yani o düzenleme çıkmadan önce de ağaçlar taşınıyordu, bundan sonra da taşınacak. Zeytin ağaçlarına yönelik en küçük bir zarara izin verilmiyor. Vatandaş yeterli bilgi sahibi değil, sınırlı sayıda zeytin ağacı taşınacak diye, koskoca santrallerin, fabrikaların feda edilmemesi gerekiyor.

Santraller kurulduklarından bu yana terk edilen maden ocaklarında ağaçlandırma çalışmalarına önem verilir.

Yeniköy ve Kemerköy’de taşıma dahil 22 bin 100 adet zeytin olmak üzere 1 milyon 120 bin 523 adet ağaç toprakla buluştu.

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ülkemizin en önemli enerji üretim merkezlerindendir. Ülkemiz enerjisinin yaklaşık %2’sini, Muğla İlinin tüm ilçeleriyle birlikte ihtiyacı olan elektriğin tamamını karşılamaktadır.

Kendi yerli ve milli kaynaklarımızla üretim yapan bu santrallerde üretim durursa, dışarıdan fahiş fiyatla alınan doğalgazla üretim yapan santraller tam kapasite devreye alınır. Şu anda bile ülkemiz enerjisinin % 50 den fazlası dışa bağımlıdır ve milyarlarca dolar kamu zararı oluşmaktadır.

Santrallerde çevreye zararlı baca gazlarının tutulması için üretilen enerjinin %10’u bu gazların tutulması için harcanmakta ve çevresel faktörlere son derece önem verilirken, çevreye zarar vermemek için azami önem gösterilmektedir.

Bölgemizde kömür maden sahaları ve işletme alanları ile tarım alanları kesişmektedir. Özellikle zeytinlik alanlarda madencilik yatırım ve faaliyetleri yasal mevzuatlar çerçevesinde neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Bölgemizde madencilik faaliyetleri için alınan yasal izinlerin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle sık sık davalar açılmaktadır.

Arkeolojik Sit alanlarındaki faaliyetlerin tamamının yasal mevzuatlar çerçevesinde yürütülmesine rağmen, Kültür Varlıkları Koruma Kurul kararlarına açılan iptal davaları nedeniyle kömür üretim faaliyetleri neredeyse imkânsız hale getirilmektedir. Halbuki Termik Santraller için kömür çıkarılan alanlar daha sonra ağaçlandırılarak yeşile dönüştürülüyor.

Santrallerde ve kömür ocaklarında yaklaşık 5 bin civarında işçi çalışmaktadır. Halen çalışan personel sayısına bakıldığında her ailede 4 kişi olduğunu varsayarsak 20 bin kişinin geçimini bu işyerlerinden sağladığı aşikardır. Bu sayı çalışanların yöreye bıraktığı katma değer de katıldığı zaman 50 bin kişiye ulaşmaktadır.

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri yaklaşık 35- 40 yıldır ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Bu santraller, bölgedeki düşük kalorili linyit kömürünün değerlendirilmesi ve ulusal sistemin enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılmıştır.

Santrallerimiz yerli kaynaklarla üretim yaparak ülke ekonomisine ve bölge istihdamına da oldukça önemli katkılar sağlamaktadır.

Ülkemizin tam bağımsızlığı için, öz kaynaklarımızla kendi enerjimizi üretmemiz gerekiyor.

Yöre ve ülke ekonomisinin güçlenmesi için bu kurumlarımızın çalışmasına ihtiyaç var. Kömür sıkıntısı yaşayan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin devre dışı kalması halinde gerek bölgesel, gerekse ulusal ölçekte elektrik kesintileri yaşanır ve karanlıkta kalabiliriz. Bu Santraller Güney Batı Anadolu’nun en büyük üç baz yük santralidir. Bunlar devre dışı kaldığında büyük sorunlar yaşanır. Bölgesel bazda kesintiler olur, yaz aylarında turizm etkilenir. Çünkü ülkemizin batı bölgelerinde ciddi elektrik tüketimi var.

Bu santrallerde üretim durursa;

İşçi kaybeder, esnaf kaybeder, köylü kaybeder, Yatağan kaybeder, Milas kaybeder, Muğla kaybeder ve sonuçta Türkiye kaybeder. Geldiğimiz noktada bizim kendi kömür sahalarımız dururken, Yatağan Termik Santrali bugün Soma’dan kömür taşınarak çalıştırılmaktadır. Böyle giderse çok yakın bir gelecekte Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin de durumu aynı olacak. Dolayısıyla Enerji ve Maden işçileri, işini ve geleceklerini tehdit eden saldırılarla karşı karşıyadır.

TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları olarak bugüne kadar sustuk, polemiğe girmemeye özen gösterdik. Ancak santrallerde üretimin durmasına neden olacak eylemlere karşı sessiz kalamayız.

İşimiz, Aşımız ve Geleceğimiz bizim kırmızı çizgimizdir.Biz ekmeğimizin peşindeyiz.

Hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız, hepimizin ortak amacı ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak olmalıdır. Ortada zeytin katliamı filan yoktur. Halkımızı bu tür bilgi kirliliğine ve provokasyonlara karşı daha dikkatli olmaya davet ediyoruz.

Sonuç olarak; Bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine çok önemli bir katma değer yaratan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin kömüre ulaşımının engellenmesi durumunda ciddi sorunların ortaya çıkacağı ve dolayısıyla elektrik üretiminin sekteye uğrayacağı aşikardır. Yöredeki sosyal ve ekonomik dengeler de dikkate alınarak ülke ve yöre menfaati de gözetilerek Maden sahalarımızın açılması ve Santrallerimizin çalışması için desteklerinizi bekliyoruz.”

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık