Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

TOBB uyuşmazlıkların çözümü için TOBBUYUM çözüm merkezi açtı:

"TOBBUYUM" UYUŞMAZLIKLARDA DAHA HIZLI, ÇOK DAHA UCUZ"

TOBB uyuşmazlıkların çözümü için TOBBUYUM çözüm merkezi açtı:
  • 30 August 2021, Monday 10:25

            Türkiye Odalar ve Barsalar Birliği (TOBB), uyuşmazlıkların mahkeme ve arabuluculuk yoluyla çözümlenememesi halinde başvurulmak üzere 1991 yılında özerk bir yapıda açılan TOBB Tahkim Merkezi'nden sonra TOBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi'ni de açtığını duyurdu. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yapılan açıklamada,  iş dünyasındaki uyuşmazlıkların mahkemeler aracılığıyla çözümlenmesinin tüm taraflar açısından maddi ve manevi yükler oluşturduğunu belirterek uyuşmazlıkların öncelikle arabuluculuk yoluyla çözümlenmesini, arabuluculuk yoluyla çözümlenemeyen uyuşmazlıkların ise tahkim yoluyla çözülmesinin çok daha hızlı ve çok daha ucuz bir yöntem olduğunu bildirildi.

             TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yapılan açıklamada yargılama süreçlerinin uzamasının tüm taraflar açısından maddi ve manevi yükler oluşturduğunu ve uyuşmazlıklarda zorunlu olarak uygulanan arabuluculuğun ise yüzde 70 oranında anlaşma ile sonuçlanmasının ise iş dünyası açısından bir kazanç olduğunu belirterek arabuluculuk ile çözümlenemeyen anlaşmazlıklarda ise çözüm sağlamak amacıyla 1991 yılında TOBB Tahkim Merkezi oluşturulduğunu hatırlatıldı.

            Hisarcıklıoğlu'nun açıklamasında "arabuluculuk uygulamasının özellikle ticari uyuşmazlıklarda, iş hukuku uyuşmazlıklarında ve tüketici uyuşmazlıklarında yaygın şekilde başvurulan bir uygulama olduğu ve arabuluculuk sisteminin yargı sistemine göre daha hızlı ve ekonomik olmasının yanısıra tarafların iradelerine uygun bir süreç olduğu belirtildi.  Açıklamada arabuluculuk yoluyla çözüm bulunamaması halinde yargı yolunun açık olması ve süreç sonunda yapılan anlaşmanın ilam niteliğinde olmasıyla birlikte gizlilik ilkesine özellikle önem verilmesi bakımından alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak her geçen gün yaygınlaşmakta olduğu" ifade edildi.

            Bir uyuşmazlığın mahkemeler yerine uyuşmazlık konusunda uzman kişilerce çözüme kavuşturulması usulü olan tahkimin dünyada kabul gören önemli bir uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden birisi olduğunu belirtilen açıklamada bu yönde TOBB bünyesinde 1991 yılında özerk bir yapıya sahip olan TOBB Tahkim Merkezinin kurulduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

            "TOBB Tahkim Merkezi, ülkemizde kurulmuş en tecrübeli tahkim merkezi özelliğini taşımaktadır. Uyuşmazlıkların, alanında uzman kişiler tarafından bir yıl içinde çözümlenmesi ve yargılama masraflarının mahkemeler ile diğer kurumsal tahkim merkezlerine kıyasen çok daha ucuz olması, TOBB Tahkim Merkezi'nin başlıca avantajları arasında yer almaktadır."

            Hisarcıklıoğlu'nun açıklamasının devamında ise iş dünyasının uyuşmazlıklarının arabuluculuk süreci ile çözümlenmesinin mümkün görünmediği durumlarda mahkeme yerine tahkim yargılamasını seçmelerini önerdi. Bu yolun daha ekonomik, gizli, hızlı ve sürdürülebilir çözümlere ulaşmasını sağlayacağını belirten Hisarcıklıoğlu bu amaçla TOBB tarafından TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi açıldığını ve resmi faaliyetin başladığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu'nun açıklamasında TOBB üyesi odaların ve borsaların da TOBBUYUM ile iletişime geçip kendi bünyelerinde Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi kurmaları önerildi.

 

Editör: Şahin ŞAHİN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis