Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Yörük Türkmen Derneği’nden örnek dayanışma..

​​​​​​​YANAN ÇADIRIN YENİSİNİ KURDULAR..

Yörük Türkmen Derneği’nden örnek dayanışma..
  • 30 August 2021, Monday 10:22

Milas’ta çıkan orman yangınında konakladığı çadırı, barınakları yanan yörük aileye Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği tarafından yeni çadır hediye edildi. Ailenin konakladığı bölgeye giden dernek üyeleri el ele vererek ailenin yeni çadırını kurdu.

31 Temmuz tarihinde Milas’ın Demirciler Mahallesi’nde başlayan ve çevre mahallelere sıçrayan yangında hayvanları ve kendi canlarını zor kurtararak başka mahalleye göç etmek zorunda kalan yörük ailesini ziyaret eden Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği Başkanı Mevlüt Kiriş, dernek yönetim kurulu üyeleri Hakkı Çoban, Nazmi Özbey, Zuhal Kaplı, Zekayi Erzurumlu ve Süleyman Akça, aileye kıl çadır hediye etti. 
NE VAR NE YOK YANDI
Daha önce Beyciler Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Palamut Mevkiinde konaklayan Yılmaz ailesi, çıkan yangında köy köy gezerek canlarını ve hayvanlarını zor kurtardı. 
Orman yangını sırasında yaşadıkları sıkıntılı süreci anlatan 42 yaşındaki Mustafa Yılmaz, “Bölgede çıkan yangının bizim üzerimize geldiğini görünce hemen sadece hayvanlarımızı ve araçlarımızı alarak Fesleğen Mahallesi tarafına geçtik. Bir gün sonra yangın Fesleğen’e sıçradı. Fesleğen’den Çiftlik Mahallesi’ne, oradan da şu anda bulunduğumuz Çamköy Mezargediği mevkiine geldik. Çok şükür ne hayvanlarımızda ne de ailemizde can kaybı yok. Ama ne var ne yok yandı. Başka gidecek yerimiz de kalmadı. Şu anda burada konaklıyoruz. Allah herkesten razı olsun. Tüm ihtiyaçlarımız karşılanıyor” dedi. 
GERİYE HİÇBİR ŞEY KALMADI
Çıkan yangında konakladıkları çadır ve barakaların kullanılamaz hale geldiğini ifade eden Yılmaz, “eşya olarak kullanabileceğimiz hiçbir şey kalmadı. Derneğimiz sağ olsun sürekli arayıp soruyorlar. Bugün de bir çadır hediye ettiler. Kendilerine ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi. 
ÇADIRI EL BİRLİĞİ İLE KURDULAR
Yangın döneminde dernek olarak ellerinden gelen çalışmayı yaptıklarını, yangından sonra da yapmaya devam ettiklerini belirten Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği Başkanı Mevlüt Kiriş, “Demirciler Mahallesi’nde başlayan büyük yangından sonra o bölgede yaşayan yörük kardeşimiz Mustafa Yılmaz’ın çadırının yandığını duyduk. Dernek üyemiz, Çiftçi Mallarını Koruma Derneği çalışanı arkadaşımız bize konuyu iletti. Bizler de dernek olarak yönetim kurulu ve üyelerimizle konuyu değerlendirerek yanan çadırın yenisini temin ettik. Biz Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği olarak yörük kültürünün yaşaması için, yörüklerimizin yaşaması, yaşatılması için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Mustafa abi ve ailesi için yeni bir kıl çadır yaptırdık. Bugün de el birliğiyle çadırımızı kurduk” dedi. 
ORMANA, MERAYA İHTİYACI VAR
Yörüklerin yaşam şartlarını çok iyi bildiklerini ifade eden Başkan Kiriş, “Mustafa abimizin durumunu dinledik. Yaşam şartlarını biliyoruz. Ormana, çalıya ihtiyacı olan bir mesleği yapıyor. Mustafa abimizin keçileri, koyunları, inekleri var. Meraya dayalı bir sistemde çalışıyor. Mutlaka bir köy içinde veya bir şehir merkezinde işini yapamaz. Ormana, meraya ihtiyacı var” dedi. 
YÖRÜKLER, ÇOBANLAR ORMANIN BEKÇİLERİDİR
İlgili kurumlarla koordine ederek Yılmaz ailesinin yeniden eski yerlerine gitmeleri için ellerinden geleni yapacaklarını da söyleyen Kiriş, “Yetkililere, yörüklere sahip çıkılması gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz. Yörüklerin ormana, ormanın da hayvana, hayvancılığa, keçiye ihtiyacı olduğunu tekrar tekrar ifade ediyoruz. Keçiler tırnağı sert hayvanlardır. O bölgedeki çamın kuruyan yapraklarını ezer ve toprakla harmanlar. Yine çamın kozalağını ezer parçalar tohum saçmasını, daha çok fidanın yetişmesini sağlar. Ayrıca keçiler inatçı hayvanlardır. Çamın belli bir bölgesine kadar budamasını yapar, ağacın ormanın hava almasını sağlar. Ayrıca yörükler, çobanlar ormanın bekçileridir. Ormana gelen her türlü kötü niyetli insanı uzaklaştırır. Çünkü mera, orman onların evidir. Burayı korumak zorundalar. Bölgemiz orman bölgesi. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan, Kaymakamlığımızdan, Belediyemizden, Ziraat Odalarımızdan, Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığımızdan bu konularda keçilere, koyunlara ve özellikle ormanda yaşayan yörüklere tekrardan sahip çıkılmasını talep ediyoruz” dedi.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık