TOBB

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), gıda israfına dikkat çekti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 365 oda ve borsa başkanıyla video konferans yöntemiyle yaptığı toplantıda "Gıdanı Koru kampanyasının hızla büyümesi için 365 oda ve borsamız ve 1 buçuk milyon üyemizle birlikte ülke çapında ve tüm yerel mecralarda çalışacağız" dedi.

TOBB

 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de katılımıyla Birlik üyesi 365 oda ve borsa başkanıyla video konferans yöntemiyle bir toplantı yaptı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığının başlattığı "Gıdanı Koru" kampanyasının yaygınlaştırılması amacıyla yapılan toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu gıda israfı, gıda kaybı ve gıda güvenliği gibi kavramların günümüzde daha fazla önem kazandığını belirterek "Dünyada 821 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. Buna karşılık dünyada üretilen gıdanın üçte biri ise israf ediliyor" dedi. Türkiye'de en büyük gıda kaybının sebze ve meyvede olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu hizmet sektöründe gıda israfının işletme başına yılda 4.2 tona ulaştığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu sözlerini "TOBB olarak 365 oda ve borsamız, 1 buçuk milyon üyemizle birlikte ülke çapında ve tüm yerel mecralarda çalışacağız" diye tamamladı.

 TOBB'un üyesi olan oda ve borsalarla yaptığı video konferansa katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, FAO ile başlattıkları "Gıdanı Koru" kampanyasının gıda kayıp ve israfıyla mücadelede dünyaya örnek olacak bir proje olduğunu belirterek "Bu proje için bir buçuk yıldır FAO, kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle uzun süren çalışmalarımız oldu" dedi. Türkiye'de gıda kayıp ve israfının en fazla yaş meyve ve sebzede görüldüğüne dikkat çeken Bakan Pakdemirli "Bunu hazır yemek ve ekmek takip ediyor. Meyve ve sebzelerde en fazla kayıp hasat, depolama, işleme, nakliye ve satışta gerçekleşiyor. Hazır yemek sektöründe ise hastaneler, okul yemekhaneleri, oteller, lokantalar, kamu kurum yemekhaneleri gibi toplu tüketim yerlerinde yaşanıyor. Ekmek ise özellikle satış aşamasında israf ediliyor" dedi.

 MİTSO DA GIDANI KORU DİYECEK

 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun birliğe üye 365 oda ve borsa başkanının katılımıyla düzenlediği ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de katıldığı video konferans toplantısının ardından bir açıklama yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, üyelerine gıda israfı konusunda dikkatli olmaları için çağrı yapacaklarını bildirdi. Özer "Dünyanın pek çok bölgesinde açlık çekilirken insanların gıda üretimi ve tüketimi sürecinde çok özenli davranması gerekiyor. Biz de 2 bin üyemize gıda israfı konusunda dikkatli davranmaları, tutumlu olmaları için çağrıda bulunacağız. Üyelerimiz, gıda israfında dikkatli davranırlarsa, mutlaka artacak gıda maddelerini ihtiyacı olanlarla paylaşabilirler" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık