Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

‘TOY’ ŞENLİĞE DÖNÜŞTÜ…

Yörüklerin kendi ifadeleriyle ‘Toy’ denilen büyük toplanma etkinliği, önceki gün temsili yörük göçü ile başladı ve akşam bölümünde ise Amfi Tiyatro’da devam etti. Türküler ve halk oyunlarıyla coşan yörükler, Amfi Tiyatro’yu hınca hınç dolduran Milaslılara keyifli bir akşam yaşattılar.

‘TOY’ ŞENLİĞE DÖNÜŞTÜ…

Başkanlığını Veteriner Hekim-Milas Belediye Meclis Üyesi Mevlüt Kiriş’in yaptığı Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği, her yıl düzenleyerek geleneksel hale dönüştürdüğü Temsili Yörük Göçü ve aynı günün akşamında, ‘Toy’ denilen büyük toplanma etkinliği adeta bir şölen havasında geçti. Geceyi izleyen Milaslılar geç saatlere kadar Amfi Tiyatro’dan ayrılmayarak büyük bir keyifle etkinliği izlediler.

Yağlı Güreşler Büyük Alkış Topladı…

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın seslendirilmesiyle başlayan gecenin açılış konuşması, Dernek Başkanı Mevlüt Kiriş’ten geldi. Başkan Kiriş açılış konuşmasına başlamadan önce dernek yönetim kurulu üyelerini tek tek anons ederek sahneye davet etti ve şunları söyledi:

“Her yıl kendi üyelerimiz ve ekiplerimizle gece-gündüz emek vererek hazırladığımız toyumuza hoş geldiniz.

Bu yıl yaptığımız etkinliğimizin konusu, yerel yönetimin desteklemesi, amacımız geçmişte kendi imkânlarımızla hayatımızı devam ettirebilecek gücümüz varken dış mihraklar bizleri, kendilerine bağımlı hale getirme çabası içinde oldular. Artık ülke olarak düşmanlarımızın kimler olduğunu biliyoruz. Bunlara karşı tek vücut olup, vatanımızı korumak ve savunmak zorundayız. Eskiden top ve tüfek ile savaşlar yapılırken, günümüzde biyolojik savaşlar ve özellikle gıda terörünü daha ön planda tutulmaktadır. Bundan dolayıdır ki biz Yörükler, geçmişimizde atalarımızın kullandığı sağlıklı yöntemleri tekrar canlandırmak ve geçmişi yeniden yaşatma çabasındayız.

Buna en iyi örnek, derneğimizin bugünkü çabasıdır. Kendi emeğimiz ve imkânlarımızla, kendi iç dinamiklerimizle hazırladığımız bu gecedir. Dışarıdan paralı ve pahalı sanatçılar yerine, bizlere değer veren kıymetli insanlar ile ayaktayız ve bu tür organizasyonları yereldeki dostlarımızla birlikte gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla yerel üretimin her türlüsünü destekliyoruz. Öte yandan bu seneki sloganımız da, ‘Üretelim, ürettiğimizi tüketelim’ diyoruz.”

Geçtiğimiz hafta sonu ÖSS sınavına giren öğrencilerin, başarılı sonuçlar alması dileğinde bulunan Başkan Kiriş, yine geçtiğimiz Pazar günü kutlanan ‘Babalar Günü’nü de hatırlattı ve kendi babasını sahneye davet ederek, babasının şahsında tüm babaların, Babalar Günü’nü kutladı. Başkan Mevlüt Kiriş, gecenin düzenlenmesine katkıda bulunan kurum-kuruluş, sivil toplum kuruluşları, oda ve derneklerin yanı sıra katkı sağlayan kişilere de teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Başkan Kiriş’in ardından geceye katılan Muğla Yerel Tohum Derneği Başkanı Mehmet Bal kürsüye geldi. Tohumun önemini, “Tohum namustur” diyerek özetleyen Dernek Başkanı Mehmet Bal şunları söyledi:

“Öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü ile başlamak istiyorum; ‘Arkadaşlar gidip Toros Dağları’na bakınız. Eğer orada tek bir Yörük Çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu iyi bilin ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.’

Yerel tohumun önemini az önce Sayın dernek başkanı anlattı. Biz de bir katkı yapma adına kürsüye geldim. Yerel tohumu yörüklere emanet etme heyecanını taşıyoruz. Burada bu akşam ilk parti olarak kendilerine yerel tohumdan bir örnek takdim edeceğiz. Arşivimizde 750’ye yakın yerel tohumumuz var. Muğla Yerel Tohum Derneği olarak Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği’ni temsilci olarak atadık ve buranın ihtiyaç duyduğu bütün yerel tohumlarını karşılamaya çalışacağız. Artık yerel tohum, Yörük ve Türkmen Derneği’nin de emanetindedir.

Her şeyden önce tohum çok önemlidir. Tohum namustur… Tohum üretimdir… Tohumu yok olan bir milletin kendisi de yok olur. Bu nedenle üretmek ve yerel tohumumuza sahip çıkmamız lazım.”

Dernek Başkanı Mehmet Bal, konuşmasının sonunda yanında getirdiği yerel tohum örneğini, Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği Başkanı Mevlüt Kiriş’e teslim etti. Öte yandan Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan ise dernek tarafından hazırlatılan bir kitabı, Dernek Başkanı Mevlüt Kiriş’e takdim etti.

Yağlı Güreş ve Halk Oyunları…

Yapılan konuşmaların ardından önümüzdeki günlerde Kırkpınar’da güreşecek olan pehlivanlar, Amfi Tiyatro’daki izleyenlere çok güzel bir güreş müsabakası izlettirdiler. Yaptıkları hareketlerle izleyenlerden sıkça alkış alan pehlivanlardan Ali Karabaş, gecenin şampiyonluğunu kazandı.

Yağlı güreş müsabakasının ardından geceye katılan misafir Yörük dernekleri halk oyunları ekipleri ve Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği Halk Oyunları Ekibi tarafından yöresel halk oyunları sunuldu.

Koro hem coştu, hem de coşturdu…

Etkinliğin son bölümünde Müzik Öğretmeni Ali Çakır yönetimindeki Türk Halk Müziği Korosu sahne aldı. Koro ve solo söylenen türkülerle Amfi Tiyatro’daki izleyiciler kimi zaman türkülere eşlik ettiler, kimi zaman da ayağa kalkıp oynayarak gecenin renkli geçmesine katkıda bulundular. Şef Ali Çakır ve koristler, seslendirdikleri türkülere kendilerini o kadar kaptırdılar ki finale doğru adeta coştular.

Etkinlik, sponsorlara ve etkinlikte emeği geçenlere teşekkür belgesi verilerek sonlandı.

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis