TSD Temsilcisi Tevşi; “ENGELLİNİN ÖNÜNDEKİ BARİYERLER KALKMIYOR”

Türkiye Sakatlar Derneği Milas Temsilciliği, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla kermes ve basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan Milas Temsilcisi Hüsnü Tevşi, ‘buradaki engelliler, bu haftayı kutlamıyor. Bu hafta bir mücadele haftasıdır” dedi.

TSD Temsilcisi Tevşi;  “ENGELLİNİN ÖNÜNDEKİ BARİYERLER KALKMIYOR”

10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Milas’ta bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Saat 11.00’de başlayan etkinliklerde ilk olarak kermes düzenlendi. Çok sayıda vatandaş, geçimini sağlamakta zorlanan engelliler için satışa sunulan ürünleri aldı. Daha sonra ise Türkiye Sakatlar Derneği’nin Milas Temsilcisi Hüsnü Tevşi, bir basın açıklaması gerçekletirerek günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Engelliler Haftası’nın kutlanmaması gerektiğinin altını çizen Tevşi, bu haftanın bir mücadele haftası olduğunu dile getirdi. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Milas’ta da çok sayıda engelli vatandaşın sokakta olmaktan çekindiğini ifade eden Tevşi, tüm engelli vatandaşları derneğe üye olmaya çağırdı.

Tevşi, “10 Mayıs Engelliler Haftası’na yine sorunlarla, çözümsüzlüklerle başlıyoruz. Henüz etkisi sona ermemiş küresel covid salgınının yarattığı güçlüklere, şimdi yüksek enflasyon, işsizlik, ekonomik kriz eklendi. Hayat pahalılığı bizlerin yaşamını cehenneme çevirdi.

Engelliler ve süreğen hastalar olarak yıllardır bir adım ileri gidemediğimiz gibi, her geçen yıl içinde kayıplarımız, sorunlarımız daha da boyutlanıyor” dedi.

Tevşi, “Yapılan her yeni düzenlemeyle rapor sistemi, engelliler aleyhine, hak kaybı yaratacak, telafi edilmeyecek hasarlar yaratarak biçimlendiriliyor ve uygulanıyor. Rapor sisteminde Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçütlerinden hızla uzaklaşıldığı ve giderek keyfiyete dönüldüğü için birçok engelli, kâğıt üzerinde engelsiz görünüyor. Birçok engelli bozulan rapor sistemi nedeniyle sağlık desteği, engelli aylığı, bakım yardımı alamıyor ve hatta emeklilik haklarını yitirip, kendilerine borç çıkarılıyor. Engellilerin, süreğen hastaların yaşamını sağlıklı ve güvenli sürdürebilmeleri için gerekli, hayati öneme sahip ortez, protez, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, ilaçlar, hasta bezi vb. araç ve malzemeler için SGK tarafından verilen destekler artık hiçbir değer ifade etmiyor. Zaten açlık sınırının altında olan engelli aylıkları, bakım yardımlarıyla, bu malzemelerin farklarını ödemek mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Sakatlar Derneği Milas Temsilcisi Hüsnü Tevşi’nin açıklamalarının devamı şöyle:

“Özetle, yemesek, içmesek dahi yaşantımızı sürdürebilmemiz için gerekli araçlara, malzemelere, ilaçlara erişemez durumdayız. Gelirimiz artmıyor, artsa bile temel harcamalara; elektriğe, doğalgaza, kiraya, ulaşıma bile yetmiyor. Eğitim hakkımız ise daha evimizin kapısından itibaren engellerle dolu bir dünyayı aşma imkânımız olmadığı, yeterli okul ve eğitmen bulunmadığı için hiç kalmadı. Sürekli ertelenen yasa düzenlemeleriyle binaların, yolların, ulaşım araçlarının dönüşümü yapılmıyor. Engellilerin yaşama katılımının önündeki setler, bariyerler, engeller kaldırılmıyor. Böylece engelliler evlerinde hapis bırakılıyor. İstihdam için konulan kotalara devlet uymuyor, birileri kamuda işe alınacaksa da eğitiminin, bilgisinin, becerisinin ve yeterliliğine bakılmıyor. Liyakat değil, “sadakat” aranıyor. Devletin uymadığı kotaları özel kesim ise hiç umursamıyor, biliyor ki ne denetleyen var ne de verilecek cezanın caydırıcılığı var. Engellilere hayatı cehenneme dönüştüren bu yanlışlıklar, sorunlar sistemi bir an önce değişmelidir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, mevcut yasaların tanıdığı haklar eksiksiz uygulanmalıdır. Rapor sistemi mutlaka Dünya Sağlık Örgütünün ölçütlerine göre belirlenmelidir. Aylıklar, evde bakım yardımı miktarları insanca yaşanacak düzeye çıkarılmalı ve SGK destekleri zaman yitirilmeden gereksinimleri karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Fiziki engelleri kaldıracak düzenlemeler hızla yerine getirilmeli, hiçbir koşulda erteleme gündeme gelmemelidir. Engelliler eğitim haklarına erişebilmeli ve yararlanabilmeli. İstihdamda kotalar eksiksiz uygulanmalı, uygulamayanlara karşı caydırıcı önlemler artırılması, kamu istihdamından liyakat vazgeçilmez olmalı, keyfiyete olanak tanınmamalıdır. Engelliler olarak ayrıcalıklar değil, eşitlik istiyoruz. Engelsiz bir dünyada herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz."

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık