Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Türk Eğitim-Sen’den Fethiye’de ‘Mobbing’ Açıklaması

Tür Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Mürsel Özata, yazılı bir basın açıklaması yaparak, Fethiye Anadolu İmam Hatip Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi Proje Okulu’nda ‘Mobbing’ yaşandığını belirterek, bunun önlenmesi gerektiğini, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Türk Eğitim-Sen’den Fethiye’de ‘Mobbing’ Açıklaması

 

Mürsel Özata’nın açıklaması şöyle:

“Sevgili Fethiyeliler

Değerli Basın Mensupları

Milli Eğitimde son yıllarda giderek artan eğitim yöneticilerinin yönetişim sorunu, okul ve kurumlarda ciddi yönetim zafiyetlerini de beraberinde getirmektedir. Ehliyet ve liyakat yönünden donanımlı olduğunu iddia edenler bile iletişim problemini gideremedikleri için makamlarda kalabilmek uğruna gerekirse maiyetindeki personele her türlü psikolojik vb baskıyı yapmaktan imtina etmemektedirler. Etik kurallardan uzak yapılan uygulamalar, eğitimi ciddi boyutta olumsuz etkilemekte, iş barışı bozulmaktadır.

Bu baskı ve bezdiri iddialarının yoğunlaşmasının son örneği Fethiye Anadolu İmam Hatip Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi Proje Okulu’nda yaşanmaktadır. Adı geçen okulun müdürü öncelikle 2018-2019 eğitim öğretim yılı başında norm kadro yönetmeliğine tamamen aykırı bir şekilde öğretmen görevlendirmeleri yapmış, diğer okullardan öğretmenleri adı geçen okula görevlendirilmiş ve norm kadro içindeki okulun mevcut öğretmenlerini de diğer okullara görevlendirilerek maddi ve manevi olarak zarara uğratılmıştır. Bu haksızlıklar icra makamlarına iletildiğinde adı geçen okulun müdürünün proje okul müdürü olarak bu salahiyeti kendisinde gördüğü, hatta ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerini yeri geldiğinde bypass ederek direkt MEB Din Öğretimi Genel müdürlüğü ile koordinasyonu sağladığı anlaşılmaktadır.

Farklı sendikalara mensup veya sendikasız mağduriyet yaşayan tüm eğitim çalışanları şikâyet dilekçeleri ile durumu yazılı olarak ilgili makamlara bildirmişlerdir. Bu olay üzerine okul müdürünün öğrencilere çeşitli vaatlerle şikâyet eden eğitim çalışanları hakkında dilekçe yazmalarının sağlandığı ve bunun da belgelendirildiğine dair ciddi iddialar bulunmaktadır. Bu süreçte sürekli aslı astarı olmayan tutanaklarla okulda görev yapan eğitim çalışanları baskı altında tutulmaya çalışılmaktadır. Bu kurumda görev yapan eğitim çalışanları da korku ve endişe ile haklarında hangi konuda ne zaman soruşturma açılacağını beklemektedirler. Her gün acaba bugün benim hakkımda da yanlış ve usule aykırı tutanaklar tutulur mu, yanlı ve baskıcı işlemler yapılır mı korkusu yaşamakta ve teyakkuzda beklemektedirler. Böyle bir okulda eğitimden ve başarısından bahsedilebilir mi? Okulda öğretmenlerin her geçen gün moral ve motivasyonlarını düşürerek eğitimde hangi başarı sağlanabilir?

 

Okul müdürünün iletişimle giderilebilecek en küçük bir meselede bile öğretmenler hakkında sürekli tutanaklar tuttuğu ve bu tutanakları baskı aracı olarak kullandığı, daha sonra en iyi savunma hücumdur anlayışıyla öğretmenler hakkında inceleme ve soruşturma talebinde bulunduğu iddia edilmektedir. Diğer yandan bu okulda görev yapan eğitim çalışanlarının birçoğu yaşadıkları mağduriyetler hakkında yazılı olarak şikâyette bulunmalarına rağmen neredeyse 9 aydır olumlu veya olumsuz hiçbir şekilde soruşturma sonuçlanmamıştır.

Adı geçen okulun müdürü, ‘maiyetimdeki personeli her türlü zorlama ve baskılarla tahakküm altına alabilirim, siyasi iradeye yakınlığım nedeniyle kimse de bana bir şey yapamaz’ diye mi düşünmektedir?

Mili Eğitim Bakanlığı yetkilileri, bir an önce bu iddiaları araştırın, devam eden soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için kurumdaki personelin üzerindeki tehdit ve baskıların bir an önce kaldırılmasını sağlayarak, kimsenin korkmadığı demokratik bir soruşturma zeminini temin edin.

Hâsılı; Fethiye Anadolu İmam Hatip Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi Proje Okulu’nda görev yapan eğitim çalışanlarının üzerindeki bu tahakkümü kaldırın, sürdürülen yıldırma politikasına bir dur deyin, onların yardım çığlıklarını bir an önce duyun. Yoksa yeterince bozulan iş barışı sonrası bu durum devam ederse, okulda telafisi olmayan üzücü olaylara yol açması çok yakındır.

Türk Eğitim Sen olarak bu okulda yaşanan tüm haksızlıkların ve hukuksuzlukların takipçisi olacağız. Daima Hakkın ve haklının yanında olmaya devam edeceğiz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık