Türkiye Kent Konseyleri Platformu 28. Genel Kurulu Adana’da Yapıldı

Milas Kent Konseyi’nin de üye olduğu Türkiye Kent Konseyleri Platformu 28. Genel Kurulu 11-12 Haziran 2022 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirildi. Edirne’de 16-17 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenen TKKP 27. Genel Kurulunda Edirne Kent Konseyi’nin üstlendiği dönem sözcülüğü görevi, Adana’da gerçekleştirilen Türkiye Kent Konseyleri Platformu 28. Genel Kurulunda Adana Kent Konseyine devredildi.

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 28. Genel Kurulu Adana’da Yapıldı

TKKP 28.Genel Kurulu 11-12 Haziran 2022 tarihinde “Yerelde Sürdürülebilir Kalkınma ve Sosyal/Dayanışma Ekonomisi” temasıyla Adana’da gerçekleştirildi.

İlk günkü buluşma sonrası gerçekleştirilen “Yerelde Sürdürülebilir Kalkınma ve Sosyal/Dayanışma Ekonomisi” Sempozyumunun moderatorlüğünü Çağ Üniversitesi’nden- Prof. Dr. H. Mahir Fisunoğlu yaptı.

Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi, Bilim ve Siyaset Yazarı Orhan Bursalı, “Büyümenin Sınırları”ndan Günümüze Dünyanın ve Türkiye’nin Durumu”, Herkese Bilim Teknoloji Dergisi Yayın Yönetmeni Özlem Yüzak, “Sürdürülebilir Kalkınma ve Paylaşım Ekonomisi”, Teknoloji Yönetimi Danışmanı- Müfit Akyos, "Bölgesel Üstünlüklerin İnşasında Bir Keşif Süreci: Akıllı Uzmanlaşma", Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri- Doç. Dr. Ergül Halisçelik ise “Küreselden Yerele İş birliği İçerisinde Sürdürülebilir Kalkınma” konularında sunumlarını gerçekleştirdiler. 

Milas’ın, Kent Konseyi Başkanı Serap Türker ve Genel Sekreter Mehmet Ateş tarafından temsil edildiği Genel Kurul çalışmaları sürecinde yazılı bir basın açıklaması yapan TKKP; “Dünya ekonomisinde Covid 19 Pandemisi nedeni ile oluşan iktisadi çalkantı/ duraklama, aslında, neoliberal uygulamaların yarattığı sorunların bir sonucu olarak görülmelidir. Bu çerçevede günümüzde hızlı nüfus artışı, tarım alanlarının doğal çevre aleyhine genişlemesi, göçler, sağlık, eğitim, hızlı kentleşme, gelir dağılımı adaletsizliği ve yoksulluk genel bir sorun haline gelmiş, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki fark derinleşmiştir. Bu dönemde yeni kalkınma modelleri tartışılmaya başlanmış, sosyal dayanışma ekonomisi de bunlardan bir tanesi olmuştur. Kadim toplumsal dayanışma temelli ekonomik inisiyatifler, teknoloji yardımı ile gelişmeye başlamış dolayısı ile sosyal/toplumsal dayanışma ekonomisi ekonomik, toplumsal, politik, çevresel bütüncül bir boyutta geniş uygulama alanları bulmaya başlamıştır” ifadelerine yer verdi.

Sempozyumun sonuç bildirgesinde ise kent konseylerinin sürdürülebilir kalkınma ve sosyal/dayanışma ekonomisi konusundaki rolleri de belirlendi. Yapılan açıklamada; “ Kentteki çok sayıda aktörü bir araya getirmesi ve bir araya gelmenin iyi yönetilmesine katkı sağlanması; ancak, bu sırada kendisine yüklenen çok fazla misyon arasında dikkatli bir seçim yaparak güç ve etkinliğini “doğru” kullanması. Yerel yönetimlerin sürdürülebilir kalkınma (tarım, su kaynakları yönetimi, yoksulluk çalışmaları, enerji, ulaşım  vb.)  yapılacak çalışmaların farkındalık yaratması. Mahalle Meclisleri / komiteleri kurulmasını sağlayarak yerel demokrasinin inşasına katkı sağlaması. Özellikle iklim krizi konusunda hazırlanacak eylem planı için farkındalık yaratılması. Tüzel kişilik kazanma konusunda yasal düzenleme için çalışma yapılması. Özel temalı konular (sosyal dayanışma ekonomisi/paylaşım ekonomisi gibi) konularda çalışmalar/sempozyumlar yapılması. Kurumsal kapasite endeksi ve mali sürdürülebilirlik endeksi konusunda farkındalık yaratarak kentlere kaynak ayırımında rasyonelleşmesine katkı sağlanması için çalışmalar yapılması” kararlarının alındığı belirtildi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık