“ÜRETEN DE TÜKETEN DE ÇOK ZOR DURUMDA”
DEVA Partisi Milas İlçe Yöneticileri, Milas’ta kurulan pazarlarda üretici ve vatandaşlarla bir araya geldi. DEVA Partisi’nin Tarım Politikalarının yer aldığı broşürleri dağıtan partililer, vatandaşlarla kısa süreli sohbet ederek üretim ve tüketimdeki ekonomik koşulları değerlendirdi. DEVA Partisi Milas İlçe Başkanı Süleyman Demirtaş, “ülkemiz öyle bir duruma geldi ki ne üretici, ne tüketici memnun. Üreten de tüketen de çok zor durumda” dedi.
DEVA Partisi Milas İlçe Başkanı Süleyman Demirtaş, Teşkilat İşleri Başkanı Muhammet Çiçek, Gençlik Kolları Başkanı Halil Çubukçu ile birlikte, ülkemiz ekonomisinin üretici ve de tüketici en önemli noktalarından olan pazarları ziyaret ettiler.
EĞİTİMLİ ÇİFTÇİLERE SAHİP, BİR TÜRKİYE HEDEFİMİZDİR
Pazarda bulunan üretici ve alış veriş yapan vatandaşlara sohbet ederek “DEVA Partisi Tarım Politikaları’nın yer aldığı broşürleri partilileriyle dağıtan İlçe Başkanı Demirtaş, “Tarım politikamızın temel amacı, insana, toprağa, çevreye saygılı, üretici ve tüketicinin haklarını koruyan; sağlıklı ve sürdürülebilir üretimi esas alan; veriye ve bilime dayalı; yüksek katma değer üreten; rekabetçi, yenilikçi bir tarım sektörü oluşturmaktır. Vatandaşlarımızın güvenli, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslendiği; arz talep ve fiyat dengesinin gözetildiği; gıda ve tarım alanında ihracat potansiyelini ciddi ölçüde yükseltmiş; gıda güvenliğini önceleyen, gıda endüstrisinde kullanılan tahıl ve yağlı tohumlar başta olmak üzere kendine yeterli; protein açığını kapatmış, finansal olarak güçlü ve teknoloji ile donatılmış tarımsal işletmeler ile eğitimli çiftçilere sahip, bir Türkiye hedefimizdir. Değer zincirinin tümünü beraber yönetme felsefesi ile gıda ve tarımı bir bütün olarak ele alarak ve iklim değişikliğini temel bir parametre kabul ederek, ortaya çıkması muhtemel tehditlerle başa çıkabilecek bir tarım üretim sistemi kuracağız” dedi.
YENİLİKÇİLİK TABANLI BİR ÜRETİM MODELİNİ ESAS ALACAĞIZ
“Tarımsal politikaları veri ve bilgiye dayalı olarak uygulayacağız” diyerek açıklamalarını sürdüren Demirtaş, “Çiftçi kayıt sistemi başta olmak üzere idari kayıtlardan, coğrafi bilgi sistemleri ve dijital teknolojilerden yararlanarak; çiftçi, toprak kullanımı, iklim, sulama, ürün deseni, zirai üretim profili gibi alanlarda tam tarım sayımı yaparak Türkiye Çiftçi ve Tarım Envanteri oluşturacağız. Türkiye Tarım Veri ve Bilgi Sistemi kurarak, çiftçi ve ilgili diğer kesimlerin kullanımına açacak, tarımsal üretim faaliyetinin veri ve bilgi altyapısını güçlendireceğiz. Hayvan kayıt, süt kayıt, çiftçi kayıt gibi tüm veri tabanları uygulamalarını entegre edecek ve tek kayıt sistemine geçeceğiz. Tarladan sofraya uzanan değer zincirinde ortaya çıkan atıkların değerlendirildiği; bu yaklaşımla hem girdi maliyetinin asgariye indirildiği hem de kaynak verimliliğinin ve çevresel faydanın azami hale getirildiği, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik tabanlı bir üretim modelini esas alacağız. Tarım ve gıda alanında öngörülebilirliği arttıracak, özellikle mevzuatın hazırlık süreçlerinde iş dünyası ve sivil toplum ile iş birliği ve koordinasyonu güçlendireceğiz. Bu amaçla bir iletişim stratejisi ve paydaş haritası oluşturacağız” dedi.
“ÇİFTÇİLERİN GELİRLERİNİ ÖNGÖRÜLEBİLİR VE İSTİKRARLI KILMAYI HEDEFLİYORUZ”
“Mevcut tarımsal destekleri kapsamlı bir etki analizine tabi tutarak; son derece karmaşık hale gelen destekleme sistemini üretimi ve verimliliği esas alarak yeniden yapılandıracak, basit, açık, anlaşılır ve şeffaf bir hale getireceğiz” diyen Demirtaş, “Şehir Tarımı konusunda çalışmalar yapacak ve bu kapsamda özellikle Büyükşehirlerdeki büyük ve imara atıl alanların tarımsal üretim amacıyla kullanılmasını sağlayacağız. Şehirlerde hafriyat izinleri verilirken üstteki nebati toprağın stok alanlarına taşınmasını zorunlu kılacağız. Yerel yönetimlerle iş birliği halinde mega kentlerin beslenmesine yönelik karbon ayak izini en aza indirecek ve taşıma marjlarını düşürecek stratejiler oluşturacak; nakliye sürecindeki kayıpların önlenmesi maksadıyla soğuk zincir altyapısını güçlendireceğiz. Tarımsal iç ve dış ticarette rekabet avantajı sağlayacak markalaşma, coğrafi işaret destekleri ile nakliye ve raf ömrünü uzatacak paketleme ve ambalaj teknolojilerini destekleyecek çevreye ve insan sağlına zarar veren alternatiflerin kullanımını engelleyici düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Tarımsal işletmeciliğe geçişi destekleme ve gençleri tarım işletmeciliğine yönlendirme maksadıyla girişim sermayesi desteği ve uygun maliyetli kredi enstrümanlarını etkin biçimde kullanacağız. Çiftçilerin işletme ve finansal okur- yazarlıklarının güçlendirilmesine yönelik eğitimler düzenleyeceğiz. Bu amaçla üniversiteler, araştırma enstitüleri ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliklerini destekleyeceğiz” dedi.