Üreticilerin dikkatine!

​​​​​​​Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinde "Zeytin Halkalı Leke Hastalığı" ile ilkbahar mücadelesi konusunda zirai üreticileri uyardı.

Üreticilerin dikkatine!
  • 14 March 2023, Tuesday 12:02

Muğla’da kurulu bulunan Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi'nce zeytin bahçelerinde önemli zararlara neden olan Zeytin Halkalı Leke Hastalığına karşı mücadelenin devam ettiği belirtildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından dün yapılan yazılı duyuruda, iklim koşullarının hastalık riski oluşturduğu tespit edildiğinden dolayı, hasat ile ilaçlama arasındaki süreye uyacak şekilde sonbahar mücadelesinin yapılması gerektiği kaydedildi. Üreticilerimizin iki gün içinde ilaçlama yapmaları önerilmektedir” denildi.

Müdürlük, zeytin üreticilerini söz konusu hastalığa karşı ruhsatlı ilaçları etiket bilgilerine göre kullanmaları konusunda uyardı.

Ege Bölgesi için zeytin halkalı leke hastalığına karşı ilaçlama takvimi şu şekilde;

1. ilaçlama: Sonbahar sürgünleri görülmeden hemen önce

2. ilaçlama: İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce.

3. ilaçlama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce.

            İlimizde üreticilerimiz genellikle ilkbaharda ve hasat sonrası şeklinde ilaçlama alışkanlığına sahip olup, bu tavsiye edilen bir mücadele zamanı değildir. Özellikle her yıl yaprak dökülmesi-halkalı leke problemi görülen, iyi rüzgâr almayan, taban arazilerdeki zeytinliklerde etkili mücadele önem arz etmekte olup 3 ilaçlamanın yapılması gerekmektedir. Sonbahardaki ilaçlamaların hasat sonrası değil, sonbahar sürgünleri görülmeden hemen önce uygulanması gerekmektedir. Üzerinde meyve olduğu için üreticilerimiz şüpheyle yaklaşmakta olup, kullanılan bitki koruma ürünün 'ilaçlama ve hasat arasındaki' uyulması gereken süreye dikkat edilmesi durumunda sorun olmayacaktır. Bitki koruma ürünü etiketinde ilaçlama ve hasat arasındaki süre ilaca göre değişmekle birlikte 2 veya 3 hafta olmaktadır. Ekim ayında yapılan ilaç uygulaması, hasada en az 1 ay süre olması sebebiyle sorun teşkil etmeyecektir.

             İlaçlamalarda Bakanlığımızca ruhsatlı bütün bitki koruma ürünleri kullanılabilmektedir. İlaç uygulamalarında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, uygulama zamanıdır. İlaçlamaların mutlaka yağışlardan önce yapılması gerekmektedir. Çünkü hastalık uygun sıcaklık ve nemi-yağışı bulduğunda hızla gelişmektedir. Zeytin halkalı leke hastalığında ruhsatlı bitki koruma ürünleri genellikle koruyucu özellikte olup, yağmurdan önce uygulanması gerekmektedir. Eğer yağış öncesi ilaçlama kaçırılmış ise yağmurdan sonraki ilk 48 saat içerisinde ilaçlamanın yapılması konu uzmanlarımızca tavsiye edilmektedir. İlaçlar ağacın tüm aksamını kaplayacak şekilde uygulanmalıdır.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık