VATANDAŞIN HABER ALMA HAKKI..

VATANDAŞIN HABER ALMA HAKKI..

A. Coşkun EFENDİOĞLU-/ Son Koronavirüs salgınının Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilmesi, yani salgının küresel ölçekli olduğunu söylemesi sonrasında, ülkemizde de pek çok önlem peş peşe alınmaya başlandı.

 

Salgının ilk günlerinde bütün dünya gibi Türkiye de, işin vehameti konusunda biraz geç kaldı gibi görünüyor. Bütün ‘zamanında önlemleri aldık’ söylemlerine karşın, hâlâ tanı kitleri’nin olmaması, bunun en açık kanıtı.
Bazı önlemlerde geç kaldıysak, bu salgından birçok vatandaşımızın daha once virus kapmış olabileceği çok açıktır. Nitekim, ilk virüsün saptanması sonrası ilk ölümlerin de duyurulması sonrası, hem virüse yakalanan hem de ölü sayısı hızla artmaya başladı.
Pek çok başka yerde olduğu gibi, Milas’ta da ağır grip vakaları şeklindeki bulgular bazı hastalarda saptandığında, önlemler alınarak bu hastalardan alınan numuneler Ankara’ya gönderildi. Acil serviste yaşananlarla ilgili kimi haberleri biz de verdik. Ancak, daha sonrasında neler olduğu, sonucun negatif mi pozitif mi olduğu gibi sorular hep askıda kaldı. Hiç bir yetkili, doyurucu bilgi vermez ve bunu, “ancak Sağlık Bakanı açıklama yapabilir” gibi gerekçelere dayandırırken, biz vatandaşlara yeterince açık bilgiler veremedik.
Ama bu sure boyunca “fısıltı gazetesi”nin tirajı binleri aştı. Özellikle sosyal medya yoluyla vatandaşlar, belki çoğu kez abartarak birbirlerini bilgilendirmeye çalışırken, yer yer panik ölçüsünde kanaatler oluştu. Yalan yanlış bilgiler de havalarda uçuştu.
Bugün, İzan Hastanesi Başhekimi’nin açıklamasını birinci sayfamızda gördünüz. Bunun gibi açık ve net birkaç bilgi, bu binlerce tevatürün ve yarattığı kaygının önüne geçebiliyor oysa.
Son günlerde alınan önlemlerle ilgili olarak Milas Belediye Başkanı, sosyal medyada canlı yayınlarla, alınan tedbirleri gayet güzel anlatıyor. Ancak Kaymakamlıktan hemen hiç bir açıklama gelmiyor, sorularımıza da yanıt alamıyoruz. Daire Başkanları ve Devlet Hastanesi yetkilileri de aynı şekilde davranıyor. Buradan gelen bilgiler, sosyal medyada çeşitli kişilerin paylaştıklarından ibaret.
Konunun hassasiyetini elbette çok iyi anlıyoruz, ama paniğe neden olmamanın en kestirme yolu, “fısıltı gazetesi”nin önünü almak için, halkın bilgilenmesini sağlamak amacıyla açıklama yapmaktır. Eğer Milas ve çevresinde pozitif bir vaka yoksa, ortada pek çok ters yönlü rivayet dolaşırken, bu neden açıklanmaz ki?..
Biz gazetecilerin görevi de, bu doğru ve resmi bilgileri vatandaşlara aktarmak değil midir?
Güllük Örneği..
Örnekleme olsun diye yazıyorum. Bilindiği gibi Güllük Limanı, İtalya ve İspanya’yı kasıp kavuran Koronavirüs salgını nedeniyle çok önemli. Güllüklüler bir haftayı aşkındır, buraya yük almaya gelen gemilerin personelinin, eskisi gibi Güllük sokaklarında dolaştıklarını söylüyorlardı. Evet iki-üç hafta öncesine kadar galiba böyleydi. Çünkü aksini çıkıp da kimse söylemiyor. Ancak geçtiğimiz hafta sonu Güllük Liman yetkilileri, gemilerden gelen personelin karaya inmediğini, Kaymakamlık, Liman Yetkilileri, Liman Başkanlığınca yapılan toplantılar sonrasında kısıtlamaların uygulandığını açıkladılar. Bazı haber organlarında bu konuyla ilgili Liman yetkililerinin söyledikleri yayınlandı. Biz de hep sürekli olarak yetkililerin konuyla ilgili açıklama yapmalarını bekledik. Ancak bir açıklama yapılmadı.
Hatta bu ara, limanda çalışan bir şoförün, virüsün yolaçtığı sıkıntılarla hastaneye kaldırıldığı vb. de söylendi. Bizim yaptığımız araştırmada da Limanı işleten firma yetkilileri, kesinlikle gemicilerin kente girişine izin verilmediğini belirttiler. Hatta, Güllük’lü vatandaşlarca yaygınlıkla söylenen, limanın kılavuz kaptanlarının, gemiye çıkıp, limana yanaştırdıktan sonra aramızda gezdiklerini, virüsü bulaştırabileceklerini ve bunlara karantina uygulanmadığını belirttiler.
Bütün bu söylenenleri ilettiğimiz liman yetkilileri ise, “Kesinlikle kimsenin gemiden inişine izin vermiyoruz. Zaten, gemi körfeze girince Hudut Sağlık Denetleme Baştabipliğince, gemiye çıkılıyor, doktor gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ordinoyu onaylamadıkça, geminin limana girişine izin verilmiyor. Ancak bu onay geldikten sonra Liman Başkanlığı geminin yanaşmasına izin veriyor. Eğer gemi kılavuz kaptan istemişse, bundan sonra bizim kılavuz kaptanımız, önlemlere uygun kıyafetleri ile gemiye çıkıyorlar, sadece kaptanla, kaptan köşkünde konuşup, gemiyi yanaştırıyor ve sonra iniyorlar. Tamamen korumalı giysilerle yapılıyor tüm bu işlemler. Hatta, bazen gemilerde, limandayken personel değişimi olur. 10 gün kadar once böyle bir talebi, kaymakamımız reddetti. Personel değişimi yapamadılar. Biz bu kadar ciddi önlemler alıyorken, bütün bu söylenenler hoş değil” dediler. Bu işlemlerin yaklaşık 1 aydır bu şekilde sürdürüldüğünü de belirtiyorlar.
Ama, bütün Güllüklüler bu konuları konuşurken, bizleri arayıp, haber yapmamızı isterken, bilgi beklerken, biz bu bilgileri veremedik, veremiyoruz.
Bilgide açık olmanın, fısıltı gazetesinin yaydığı yalanları veya yanılgıları önlemenin en kestirme yolu olduğunu belirterek, yetkililerin, basının bilgilendirilmesi konusundaki ketumluğa son vermelerini diliyoruz.
Tüm vatandaşlarımızı, yetkililerin aldığı önlemlere harfiyen uymaya çağırıyor, en kısa zamanda bu salgın belasından kurtularak sağlıklı ve güzel günlere ulaşmayı diliyoruz.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık