Vekil Gökcan: Milas’a Doğalgaz için çalışıyoruz

AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, meclis genel kurulunda yaptığı yatırım açıklamasında “Milas’a doğalgaz verilmesi için çalışmalarımız devam ediyor” dedi. 

Vekil Gökcan: Milas’a Doğalgaz için çalışıyoruz

Milas’ın yıllardır beklediği, vekillerin ve cumhurbaşkanının defalarca müjde olarak vatandaşlara sunduğu doğal gaz projesi bir kez daha gündeme geldi. AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, meclis genel kurulunda yaptığı açıklamada Milas’a doğalgaz verilmesi için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Ancak doğalgaz projesi için Milas’ta yaşayan vatandaşların sabrı kalmadı. Milas, her geçen gün artan hava kirliliğiyle gri kent olma unvanı almaya bir adım daha yaklaşıyor. Milas’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Hava Kalitesi İzleme ve Ölçüm Cihazı bulunduğu halde veriler kamuoyuyla paylaşılmıyor. Hava kirliliğinin ne denli tehlike yarattığı, cihazın veri paylaşmaması nedeniyle öğrenilemiyor.
MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE
Doğalgaz talebinin karşılık bulması, ilk kez 2007 yılında eşi de Milaslı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından dile getirildi. Milas’a ısınma amaçlı doğalgaz sisteminin kazandırılması çalışmasında en yoğun çaba ise 2013 yılından itibaren yaşandı. 
BOTAŞ, 2013 yılında vatandaşlardan ön başvuru yapmasını istedi. Belirtilen hesaplara 335 lira yatırmasını isteyen BOTAŞ, kentteki elektrik abonelerinin yüzde 60’ının ödeme yapması durumunda doğalgaz getirilebileceğini kaydetti. Ancak, buna rağmen doğalgaz aboneliği için Bodrum'da 98 kişi başvururken, Milas'ta hiç abone kaydı yapılmadığı ortaya çıktı.
Aradan geçen yıllarda BOTAŞ yeniden bir duyuru yaparak vatandaşlardan elektrik abonelerinin yüzde 20’sinin 380 liralık ücreti yatırmasını istedi. Tablo ise yine değişmedi. 
Bu karar, Bakanlar Kurulu’nun kararıyla kaldırıldıktan sonra doğalgaz için umut yeniden doğdu.
Milas için ilk büyük müjde 2016 yılında geldi. Dönemin AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, 2016 yılının ocak ayında Milas’a doğalgaz müjdesi verdi. Öztürk, BOTAŞ’la görüşmesinde 2 yıl içinde Milas’ın doğalgaza kavuşacağını söyledi. Öztürk, ”Biz de bu sürecin çok sıkı takipçisiyiz. Milaslı vatandaşlarıma şimdiden müjdeyi vermek isterim” ifadelerini kullandı.
Aynı yılın aralık ayında göreve başlayan Milas Kaymakamı Eren Arslan ise, Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve OSB yöneticilerine Milas’a doğalgazın neden gelmediğini sordu. Hava kirliliğini önlemede doğalgazın önemine dikkat çeken Kaymakam Eren Arslan Milas’taki hava kirliliğinin konutlarda ısınma amaçlı kömür yakılmasından kaynaklanan hava kirliliğinin doğalgaz ile önlenebileceğini ifade etti. Kaymakam Arslan Milas’a doğalgaz getirilmesi için yapılacak girişimleri destekleyeceğini ifade etti.
20 Mart 2018’de ise Nihat Öztürk, doğalgazın gelmemesinden Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ı sorumlu tuttu. Öztürk, ”Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, getiremediği doğalgazın hesabını iktidar partisine yüklemesin. İzni versin altına imzasını atsın Milas’a doğalgazın getirilmesi noktasında ne eksik varsa ben bir haftada imzaları attıracağım. Ama belediye başkanı delikanlı gibi imza atacak. 15 bin nüfuslu Kavaklıdere Belediye Başkanı benimle beraber Ankara’da BOTAŞ’ta izinleri alabiliyorsa ve doğalgazı getiriyorsa, Milas’a doğalgaz gelmiyorsa bu belediye başkanının beceriksizliğidir. Beceriksiz belediye başkanlarını, şehrine doğalgaz getiremeyen belediye başkanlarını Milas halkına şikâyet ediyorum. Milas halkı kendi şehrine doğalgazı getiremeyen başkanları reis olarak başımıza getirmesin. Eğer başkan iktidar partisi engel oluyor diyorsa gelsin bir haftada imzaları alalım. Başkan yeter ki bir imza atsın, girişimde bulunsun biz sonuna kadar arkasındayız.” dedi.

22 Kasım 2018’de Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ile birlikte Ankara’da bir dizi görüme gerçekleştiren Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Organize Sanayi Bölgesi’nin ihtiyacı olan ve aynı zamanda ilçemizin de ihtiyacı olan doğalgaz konusunu da yetkililerle görüşme fırsatı bulduk. Öncelikle, iktidarıyla muhalefetiyle tüm Muğla milletvekillerini ziyaret ettik. İlçemizin ihtiyaçları ve talepleri konusunda birlikte çalışmanın ve aynı yerde durmanın önemli olduğunu bir kez daha gözlemledik. Vekillerimizin dışında bakanlık düzeyinde de görüşmeler yapıldı. Elbette doğalgaz konusunda; dağıtıcı firma, BOTAŞ, Enerji Piyasası Kurulu, Bakanlığın kendisi var. Dolayısıyla çok taraflı bir konu ve ilçemizin durumunu anlattık. Onlar da bu konuda bizlere destek olacaklarını belirttiler. Bizler, bir bütün halinde bu işlerin takibini sürdüreceğiz. Kaldı ki organize sanayi bölgesinde mutlaka doğalgaza ihtiyacımız olacak. Mevzuat gereği belli bir doluluk oranına ulaşıldığında doğalgazı almak hakkımız söz konusu olacak ama biz o noktaya gelmeden bir an önce doğalgaza kavuşmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

6 Aralık 2018’de AKP Milas Belediye Başkan Aday Adayı olan Barış Saylak ve milletvekilleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüştü. Dönmez, Muğla’nın en büyük ilçelerinden biri olan Milas'ta doğalgaz çalışmalarına başlandığını söyledi. Özellikle merkezdeki dağıtım projelerinin hazırlandığını bildiren Dönmez, kısa süre içinde de doğalgaz hattı inşaat çalışmalarının başlayacağı müjdesini verdi. Dönmez'in bir diğer müjdesi de Ören Mahallesi için oldu. Ören'in de Kemerköy Termik Santrali'nin atık sıcak sularıyla ısınma projesinin hazır olduğu, bununla ilgili de kısa süre için de hazırlık yapılacağını kaydetti.

4 Şubat 2019’da ise Bakan Dönmez,  İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun’un soru önergesine, “Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi tarafından mevcut iletim hattı üzerine Milas bölgesi için vana yerleştirilmiştir. İletim ve dağıtım hatlarının tamamlanmasını müteakip en kısa süre içerisinde organize sanayi bölgesi de dâhil olmak üzere Milas geneline doğalgaz arzı sağlanmış olacaktır.” yanıtını verdi.

6 Şubat 2019’da ise Mehmet Yavuz Demir mecliste Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e Milas’a doğal gaz getirilmesi için verdiği sözü hatırlattı ve seçimden önce teknik bir ekibin Milas’a gelerek çalışmalara başlaması için ısrar etti. Yatağan’a kadar gelen doğal gazın mutlaka Milas’a ulaşmasını isteyen Demir, Milaslıların zehir soluduğunu da bakanın dikkatine getirdi.

11 Şubat’ta ise AKP Adayı Barış Saylak, ‘Değişim projesi’ adıyla bir video yayınladı. 3 boyutlu hazırlanan videoda doğalgaz getirileceği sözü yer aldı.

22 Şubat’ta ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla’da katıldığı mitingde “Milas'a doğalgaz getireceğimizin müjdesini vermek istiyorum. Basalım düğmeye vatandaşımız ısınsın. Ben İstanbul'u hava kirliliğiyle aldım, çöp dağlarıyla aldım.” dedi.

23 Mart’ta düzenlediği mitingde açıklamalarda bulunan Tokat, “OSB’de ihtiyaç duyulan doğal gazı Milas’a getirebilmek için tam 10 yıldan beri bu kardeşiniz mücadele veriyor. 7-8 yıl önce Karpuzlu’ya bir vana bıraktık. Karpuzlu’dan Milas’a doğal gaz gelecek. Bunun için uzun uğraşlar verdik. Altyapı için kazıldığı o dönemde bunu halletmek için çok uğraştık. Ama elimizden tutan olmadı. Şimdi altyapıyı bitirmek üzereyiz OSB vesilesiyle. Bu arada bilmeyenler için söylüyorum,  bir mevzuat değişikliği oldu. Artık yeni kanuna göre nüfusu 50 bini geçen ilçelere 2023’e kadar doğal gaz gelmek mecburi.” dedi.
Kasım 2019’da bir açıklama daha yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Milas’ın acilen doğalgaza ihtiyacı olduğunu belirterek AKP’nin seçim kampanyasındaki doğalgaz getirme sözünü hatırlattı. Seçim zamanında ortaya çıkıp vatandaşın oyunu almak için ‘bangır bangır’ doğalgaz muhabbeti yapıldığını’ söyleyen Başkan Tokat, “Acilen ve hemen Milas’a doğalgaz istiyoruz! Doğalgaz, sağlığımızla ilgili bir konudur. Sizin seçilmeniz ya da seçilmemeniz ile ilgili bir konu değildir. Yani beni seçerseniz tamam, seçmezseniz geberin mi demek istiyorlar bize? Şu ana kadar belediye olarak şunu her zaman vurguladık: Doğalgaz belediyelerin konusu değil. Devletin ve BOTAŞ’ın buraya bu yatırımı yapmasını 10 yıldan bu yana talep ediyoruz, hala daha ediyoruz. Halkımız da şunu net olarak görsün. Birileri sadece bunu seçimde istismar etmiştir. Bugün devletimizi yönetenler, bizleri bu şartlara mahkûm edenler, sizlere sesleniyorum: En kısa zamanda Milas’a doğalgaz istiyoruz! Bu toplum, şu anda sizlere bu tasarruflarıyla bu bölgedeki termik santrallerle, bölgedeki diğer etkenlerle zehirleniyor! Bu şartları bir an önce düzeltmek için her yere elimizi uzatıyoruz, çalmadığımız kapı kalmadı şimdiye kadar. Bunu halkımız adına talep etmeye de devam edeceğiz. Bu sadece seçimin değil, her günün konusudur. Özellikle kış ayları yaklaştı ve bu aylarda Milas halkı doğalgaza daha fazla ihtiyaç duymakta ve talep etmektedir.” dedi.


 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık