Vekil Özcan: “Öğretmenlere iktidarımızda 2 maaş ikramiye verilecek”

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Suat Özcan, “TBMM’de yaptığı konuşmada Millet İttifakı iktidarında öğretmenler statüye ayrılmayacaklar. Öğretmenlerin göreve başladığındaki aylık ücretleri, en yüksek devlet memuru maaşının brüt tutarının yüzde 50'sinden aşağı olmayacak.” dedi.

Vekil Özcan: “Öğretmenlere iktidarımızda 2 maaş ikramiye verilecek”
  • 07 February 2022, Monday 9:42

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Suat Özcan, TBMM’de yaptığı konuşmada Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi hakkında açıklamalarda bulundu. CHP’li Özcan, görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi hakkında eğitim sendikaları başta olmak üzere eğitimin tüm bileşenlerinin ve Öğretmenler Odasının görüşleri alınmadığını belirterek, “Bu ısrara kimse anlam veremiyor. Bu konuda kanunla öğretmenlik mesleği tüm yönleriyle düzenlenmiyor, sadece ilk atama ve kariyer basamakları ve 2023'te yürürlüğe girecek 3600 ek gösterge... Bu kanuna "Öğretmenlik Meslek Kanunu" denebilir mi? 2004 tarihli kanun ile bugünkü kanun teklifi, 1995 tarihli taslağın kötü bir kopyasıdır. Biz, 2018 yılında, Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm paydaşlarla bir araya gelerek bir kanun teklifi verdik, teklifimiz hâlâ bekletiliyor.” dedi.

 

ÖĞRETMENLER MEMNUN DEĞİL

Vekil Özcan ayrıca, “Öğretmenler, bu Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nden memnun değil; iş barışını sağlamıyor, adaletsizlikleri, eşitsizlikleri gidermiyor, özlük haklarını, örgütlenme ve sendikal hakları güçlendirmiyor, öğretmenlerin ekonomik sıkıntılarını iyileştirmiyor, aile birliğini sağlamıyor, atanmayı bekleyenleri atamıyor, sözleşmeli, ücretli öğretmenlerin sorunlarını çözmüyor, engellilere kadro açmıyor, PİKTES öğretmenleriyle ilgilenmiyor. Öğretmen ve öğrencileri, yaz saati uygulamasıyla -özellikle ilkokul öğrencilerini- sabahın karanlığında yollara düşürmesi uygulamasına bile seyirci kalınıyor. Mevcut uygulamayla, kadrolu-sözleşmeli-ücretli öğretmen ayrımcılığı varken yeni sorunların ve işsizliğin önü açılacaktır. Sınav odaklı eğitim sistemine öğrencilerden sonra öğretmenler de katılacaktır. Sınav stresi ve buna ayırdığı zamanla öğretmenlerimizin mesleğini olumsuz etkilemeyecek midir? Başöğretmenlik ve uzman öğretmenliğin, öğretmenlerin niteliksel gelişimine ve eğitimine ne gibi katkısı olacaktır? Görev aynıyken unvanların alt ve üst ilişkisi biçiminde düzenlenmesi çalışma düzenini bozucu bir etkiye sahip olacaktır. Ücretli öğretmenlerin aldıkları ücreti hangi vicdan kabul edebilir? Teklifin bir maddesi öğretmenliği bir ihtisas mesleği olarak belirtmesine rağmen bir başka fıkrada öğretmenliği kariyer basamaklarına ayırmaktadır. Öğretmenler zaten uzmandı, bu süreçlerde, mülakatta liyakat esas alınacak mıdır? Öğretmenler, kamuda öğretmenlik mesleğine başladıklarına değil öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarından mezun olduklarında öğretmendirler. Bu sebeple, "aday öğretmen" diye bir tanım olamaz, istihdam edilmiş bir öğretmen olur.” ifadelerini kullandı.

 

İKTİDARA GELİNCE…

Milletvekili Suat Özcan, Millet İttifakı iktidarında öğretmenlere yapılacak kolaylıklara şu şekilde değindi:Millet İttifakı iktidarında öğretmenler statüye ayrılmayacaklar. Öğretmenlerin göreve başladığındaki aylık ücretleri, en yüksek devlet memuru maaşının brüt tutarının yüzde 50'sinden aşağı olmayacak. Öğretmenlere 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü ve 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde birer maaş ikramiye verilecek. Emekli ve çalışan öğretmenlerin maaşlarının hesaplanmasında 3600 ek gösterge esas alınıp önceden emekli olanlar da 3600 ek göstergeden yararlanacaklar. Öğretmenlere eğitim öğretim dönemi başında bir maaş tutarında hazırlık ödeneği verilecektir. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin ücretleri, resmî okullarda çalışan aynı hizmet süresindeki öğretmenlerin en düşük maaşından daha düşük olmayacak, öğretmenlere çalıştıkları her dört yıla bir yıl fiilî hizmet zammı verilecek, öğretmenlerin çalışma koşulları ve ekonomik hakları ILO ve UNESCO'nun ilgili tavsiye kararına aykırı olmayacak.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık