Yat Limanı için hukuki süreç devam ediyor

Kıyıkışlacık Mahallesi, Pencereli Mevkiinde yapılması planlanan 500 yat kapasiteli Yat Limanı ile 100 yata hizmet verecek olan Çekek Yeri projesiyle ilgili yürütmenin durdurulması kararı verilmiş olup, dosyaların görüşülmesi ile ilgili iki davanın tarihi açıklandı. Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi ile ilgili hukuki sürecin devam ettiği öğrenildi.

Yat Limanı için hukuki süreç devam ediyor

Muğla 2. İdare Mahkemesi 2021/1261 E. sayılı dosyada bilirkişi raporundaki tespitleri dikkate alarak Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi ile ilgili olarak Bakanlık tarafından verilen ÇED Olumlu kararının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle “yürütülmesinin durdurulmasına” karar vermiştir. Dosyanın duruşması 27 Mart 2023 tarihinde ve Dip Tarama Projesi ile ilgili olarak Muğla Valiliğince verilen ÇED Gerekli Değildir kararının da hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu dosyanın duruşması ise 10 Nisan 2023 tarihinde görülecek.

İasos Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği adına Avukat Murat Kemal Gündüz tarafından verilen bilgiler şu şekilde;

"Güllük Körfezinde Kıyıkışlacık Mahallesinde yapılması planlanan Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi için Çevre Bakanlığınca verilen ÇED olumlu kararına karşı İasos Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği ile bir kısım bölge sakini adına Muğla 2. İdare Mahkemesinde 2021 yılında iptal davası açılmıştır.

Koruma altındaki Güllük Deltası Sulak Alanının içinde olduğu bölgede ekolojik yaşamı tamamen yok edecek projenin yapılacağı alanda 7 Nisan 2022 tarihinde yapılan keşfi takiben alınan bilirkişi raporunda; bölgenin önemli bir sulak alan olduğu, çok sayıda Flamingo’nun ve birçok balık türünün yaşadığı bir habitatı içeren bir alan olması sebebiyle Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının bölge için uygun olmadığı görüşü bildirilmiştir.

Muğla 2. İdare Mahkemesi 2021/1261 E. sayılı dosyada bilirkişi raporundaki tespitleri dikkate alarak Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi ile ilgili olarak Bakanlık tarafından verilen ÇED Olumlu kararının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle “yürütülmesinin durdurulmasına” karar vermiştir. Dosyanın duruşması 27 Mart 2023 tarihinde görülecek olup, iptal kararı verilmesi talep edilecektir.

Bu dava sürerken Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri projesinin yapılacağı alanın yatların yanaşabileceği derinlikte olmadığı ortaya çıkınca, Yat yanaşma kapasitesine uygun draft derinliğinin sağlanması için yapılması planlanan Dip Tarama Projesine ilişkin Muğla Valiliğince ÇED Gerekli Değildir kararı verilmesi üzerine bu kararın da iptali için 2022 yılında Muğla 2. İdare Mahkemesinde iptal davası açılmıştır.

Muğla 2. İdare Mahkemesi 2022/1009 E. sayılı dosyada diğer dosyada alınan bilirkişi raporundaki tespitleri dikkate alarak Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi alanında yapılacak Dip Tarama Projesi ile ilgili olarak Muğla Valiliğince verilen ÇED Gerekli Değildir kararının da hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu dosyanın duruşması ise 10 Nisan 2023 tarihinde görülecek olup, iptal kararı verilmesi talep edilecektir. Bu iki davanın da iptal ile sonuçlanacağı öngörülmektedir.

Bu arada ek bilgi olarak, Kıyıkışlacık Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip tarama Projesine karşı açılan iptal davalarında ise keşif yapılmış ve halen bilirkişi raporu beklenmektedir."

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık