Muğla Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirmeye hazırlandığı Yerel Tohum Merkezi’nin açılışını, ülkemiz için en önemli tarihlerden, ulusal birliğimizin ve beraberliğimizin temeli Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93.yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleştirecek.
29 Ekim 2016 saat 13’te,
Menteşe Sosyo-Kültürel
alanda
Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi 29 Ekim 2016 saat 13’te, Menteşe Sosyo-Kültürel alanda açılacak.
“Vatandaşlarımızın katkı ve
desteklerini bekliyoruz”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, Yerel Tohum Merkezi sayesinde bitkisel zenginliğin belirlenmesini sağlayacaklarını ve geçmişten günümüze aktarılan genetik mirasın gelecek kuşaklara bilimsel yöntemlerle bırakılacağını belirterek; “Merkezimizde koruma altına alınacak olan yerel tohumlarımız teknik personellerimiz tarafından kontrollü olarak çoğaltılarak hem genetik mirasımızın bozulmadan devamı sağlanacak hem de halkımıza ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Ayrıca genetik saflığı onaylanan tohumlarımız Ortaca’da kuracak olduğumuz soğuk hava deposu bünyesinde hazırlanacak olan bir Tohum Bankasında yıllarca saklanacak. Vatandaşlarımız, tohum merkezimizden ücretsiz tohum temin edebileceği gibi elindeki yerel tohumları da bağışlayarak merkezimizin büyümesine ve güçlenmesine katkı sağlayabilecektir. Bu konuda vatandaşlarımızın katkı ve desteklerini bekliyoruz” dedi.
“Üreten, toprağına sahip
çıkan çiftçilerimiz,
köylülerimiz bu milletin
efendisidir”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün ise, konuyla ilgili açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93.yılı gibi anlamlı bir günde ‘Yerel tohum, Ulusal güç’ sloganıyla hayata geçirdikleri Yerel Tohum Merkezi’nin açılışını yapacaklarını belirterek, bütün vatandaşları ellerindeki yerel tohumlarla birlikte yerel tohum merkezinin açılışına davet ederek; “Ülkemizde ne yazık ki izlenen yanlış tarım politikaları yüzünden üretici toprağını işleyemez, toprağından verim alamaz hale gelmiştir. Özellikle 2006 yılında çıkarılan 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile tek ekimlik tohum kullanmanın önü açıldı ve yerel tohumların doğadan kaybolma süreci hızlandırıldı. Oysa yerel tohumlarımız, yetiştirildiği bölgenin iklimine, toprağına, su yapısına, adapte olmuş durumdadır. Geçmişten beri doğal seleksiyonla meydana geldikleri için bölgedeki tüm olumsuzluklara karşı dirençlidirler. Kalite ve aromaları o bölgeye özgü olarak gelişmiştir. Yerel Tohum Merkezimizin öncelikli hedefi Muğla yöresine ait yerel sebze-meyve çeşitlerinin tohum örneklerinin toplanması, bu tohumların gelecek nesiller için koruma altına alınması ve Muğla Yerel Tohum Envanterinin çıkarılmasıdır. Sadece yerelde kalmayıp ülkemiz genelinde üreticimize, yerel tohumlarımıza, genetik mirasımıza sahip çıkmalıyız. Üreten, toprağına sahip çıkan üreticimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi bu milletin efendisidir” dedi.





