YK Enerji genelge gerekçesiyle zeytinleri kesmeye çalışıyormuş..

​​​​​​​İKİZKÖYLÜLER KAYMAKAMLIĞA BAŞVURDU

YK Enerji genelge gerekçesiyle zeytinleri kesmeye çalışıyormuş..
  • 10 March 2022, Thursday 10:48

YK Enerji’nin İkizköy Mahalle Muhtarı’nı arayarak, daha önce kamulaştırılan alanlardaki zeytin ağaçlarını kastederek, hak sahiplerinin kesmelerini ya da taşımalarını, aksi takdirde şirketin bu ağaçları keseceğini, taşıyacağını söylediği iddia edildi. Daha önce kamulaştırılsa da Zeytincilik Kanunu dolayısıyla kesilemeyen ağaçların, 1 Mart’ta yayınlanan yönetmeliğe dayandırılarak kesilmesinin istenmesine çevreciler ve köylülerden sert tepki geldi. Vatandaşlar, Milas Kaymakamlığı’na giderek topladıkları imzaları Kaymakam Böke’ye teslim etti.

Çevre derneklerinin verdiği bilgiye göre; Yeniköy ve Kemerköy’ün işleticisi konumunda olan YK Enerji yetkilileri, 1 Mart’ta yayımlanan zeytinliklerin maden sahasına açılmasına izin veren yönetmeliğin ardından atağa geçti. İddiaya göre; YK Enerji yetkilileri, ‘İkizköy Mahallesi sınırları içerisindeki zeytin ağaçlarını kastederek, İkizköy Mahallesi Muhtarı’na şifahen; eskiden kamulaştırılmış alanlarda bulunan zeytin ağaçlarını gelip kendilerinin kesmelerini ya da taşımalarını, aksi takdirde şirketin bu ağaçları keseceğini, taşıyacağını' bildirdi. Bunun üzerine İkizköy Mahallesi Muhtarı da İkizköy sakinlerine bu durumu iletti.


Muhtarın ulaştığı zeytinliklerin eski sahipleri olan köylüler ise konuyu İkizköy Çevre Komitesi’ne taşıyarak, zeytinlere kesinlikle dokunmayacaklarını söyledi. Bunun üzerinde İkizköy avukatları tarafından zeytin ağaçlarının kesimine izin verilmemesi için Milas Kaymakamlığına verilmek üzere bir dilekçe hazırlandı. 

 

Önceki gün Milas Kent Konseyi tarafından kent merkezinde gerçekleştirilen ‘Zeytinime Dokunma’ basın açıklamasına katılan İkizköylüler, daha sonra topluca Milas Kaymakamlığına geçti. İkizköy Kardok Derneği ve 100’ün üzerinde köylü tarafından bireysel olarak da imzalanan dilekçeler, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’ye elden teslim edildi.

Dilekçelerin tesliminden sonra İkizköylüler, Kaymakamlık avlusunda kısa bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında İkizköy Kardok Derneği Başkanı Nejla Işık “YK Enerji yönetmeliği kullanarak zeytinleri talan etmek üzere. Biz buna dur demek için Kaymakama dilekçe verdik.” dedi.

İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Hasan Yorulmaz ise: “Yönetmelik kanundan üstün değildir. Biz kanunlara ve Anayasa’ya bağlıyız ve onu sonuna kadar savunacağız.” dedi. 

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı ise, “Anlaşılan gerçekten bu yönetmelik değişikliği YK Enerji için ve İkizköylülerin zeytinliklerin maden ocağı haline getirilmesi için çıkarılmış. Bugün İkizköylüler Milas Kaymakamına başvurdu. Hiçbir zeytinin sökülmesini, kesilmesini, zarar görmesini istemiyoruz. Şimdi Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun çerçevesinde görev, Milas Kaymakamına düşüyor.” şeklinde konuştu.

İkizköylüler, Zeytincilik Kanununda zeytin ağaçlarının kesilmesinin yasak olduğunu dile getirerek, kamulaştırılmış alanlarda dahi tam 3 yıldır zeytin kesilmesine izin vermiyor. YK Enerji’nin maden sahası içinde kurmayı planladığı kömür taşıma bandı için kesilmesini de 1 Mayıs 2020 tarihinde bir eylemle durdurmuşlardı.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık