Yörüklerden ilçemize çok önemli bir kültür hizmeti

Milas Yörük Obaları Derneği Milas-Söke Karayolu üzerinde 7/24 açık olacak ve çeşitli yöresel lezzetlerin sunulacağı, yanı sıra da Yörük Kültürü’nü tanıtacak olan Çadır’ın açılışını, geçtiğimiz hafta sonu görkemli bir törenle gerçekleştirdi.

Yörüklerden ilçemize çok önemli bir kültür hizmeti

İzmir-Söke karayolu üzerinden kentimize giriş yapan insanların ilk göreceği objelerden biri olacak ‘Yörük Çadırı’ açılışı için düzenlenen törene; İYİ parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Eski Dönem CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, İYİ Parti Muğla İl Başkanı İncilay Gezgin Şekerdağ, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, İYİ parti Milas İlçe Başkanı Ahmet Yanıkoğlu, belediye meclis üyeleri, Milas Muharip Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Sarban ve gazilerimiz, çok sayıda mahalle muhtarı, çevre il ve ilçelerden gelen Yörük derneklerinin temsilcileri, ilçemizdeki siyasi parti, sivil toplum kuruluşu, oda ve derneklerin başkan ve yöneticileriyle kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan açılış töreninde ilk konuşma, Milas Yörük Obaları Derneği Başkanı Erkan Turgut’tan geldi. Dernek Başkanı Turgut, tüm konuklarına ‘hoş geldiniz’ dedikten sonra şöyle devam etti:

“Biz iki Mustafa’dan vazgeçemeyiz”

“Derneğimizin kuruluşundan bu yana bize destek olan ve her zaman yanımızda olan Milas Belediye Başkanımız Sayın Muhammet Tokat’a şükranlarımızı sunuyoruz. Çadırın yerini bizlere tahsis eden Helvacıoğlu Ailesi ve Can Helvacıoğlu’na sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bugün açılışımız için buraya gelen ve bizleri yalnız bırakmayan siz değerli dostlarımıza da teşekkür ediyoruz.

Biz, iki Mustafa’dan vazgeçemeyiz. Birisi Allah’ın sevgili kulu, tüm insanlığa gönderilen sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa, diğeri de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk… Tüm dünya milletleri için her ikisi de öncü ve lider olmuştur. Biz Yörükler de onların izinden bugüne kadar taviz vermeden yürüdük, sonsuza kadar da yürümeye devam edeceğiz.”

Dernek Başkanı Turgut’un ardından kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise şunları söyledi:

“Bu kent Yörüklerin memleketi, Yörüklerin cennetidir”

“Ülkemizin birliği, dirliği açısından özellikle Milas’ta çok değer verdiğimiz ve özen gösterdiğimiz, millet olarak bizim kuruluş harcımız olduğuna inandığımız Yörük Kültürü’nü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarma adına ilçemizde yaşadığımız bu güzel etkinliği bizlerle paylaştığınız için hepinize yürekten teşekkür ediyorum.

Her zaman ifade ettiğimiz gibi dünyanın en güzel coğrafyasında, en temiz yürekli insanlarıyla bir topluluk olarak yaşıyoruz. Gerçekten bizi biz yapan, bizi var eden ve bugünlere gelmemizi sağlayan Yörük kültürümüzün bu kadar sahiplenilmesi ve desteklenmesi bizleri mutlu ediyor. Biz de Milas Belediyesi olarak elimizden geldiğinizce ve imkânlar ölçüsünde gerek Yörük Kültürü’nün anlatılması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması bakımından yaptığımız çalışmalar, gerekse bu alanda kurulmuş derneklerimize ve sivil toplum örgütlerimize destek çıkarak Yörük geleneğini yaygın bir şekilde düzenleyip yaşatarak bu kültüre destek olmaya çalışıyoruz.

Biliyoruz ve inanıyoruz ki, bu kültürü yaşattığımız ve gelecek nesillere aktardığımız ölçüde ülkemizin dirliği, birliği ve refahı konusunda kesinlikle bir kuşku olmayacaktır. Biz Yörükler olarak geçmişine, atalarına vefa duygusuyla sıkı sıkıya bağlı, gelecek nesillere karşı da kendini gerçekten borçlu hisseden ve hassas davranan bir kitleyiz. Bu amaçla bugün burada Milas Yörük Obaları Derneğimizin düzenlemiş olduğu organizasyonu elimizden geldiğince desteklediğimizi ve Yörük Kültürü’ne çok hizmetler vereceğine inandığımız bu çadırı hep birlikte açıyoruz.

Milas’a ilk girenler bu çadırı görecek ve diyecekler ki ‘Bu kent Yörüklerin memleketi, Yörüklerin cenneti’ diyecekler. Bu amaçla emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Bundan sonra Yörük Kültürü’ne desteğimizin devam edeceği konusunda söz vererek, hepinize selam ve sevgilerimi sunuyorum.”

Milas Yörük Obaları Derneği tarafından kurulan Yörük Çadırı için düzenlenen törende son konuşmayı, İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun yaptı. Milletvekili Ergun şunları söyledi:

“Muğla baştan sonra Yörük’tür”

“Az önce de belirtildiği gibi 1071 Malazgirt Zaferi’nin ardından Anadolu’ya giriş yapan Türkler, 30-35 yıl sonra Muğla’nın Fethiye tarafındaki dağlara gelerek, 1100’lü yıllarda yerleşmişler. Daha sonra bir geri çekilme yaşandı, aradan geçen 80 yıl sonra tekrar Muğla topraklarına gelmeye başlanıldı.

Muğla baştan sonra Yörük’tür. Hepimiz Oğuz Ata’nın evlatlarıyız. Günhan’ın, Ayhan’ın, Denizhan’ın, Denizhan’ın evlatlarıyız. Muğla genelinde Oğuz’un 24 Boyu’nun tamamı vardır. Bugün unutulmuş olsa bile ki, işte bu teşebbüsler bunu ortaya çıkaracak, Muğla’nın her tarafında Oğuz’un 24 Boyu’nun insanları yaşar. Ağırlıklı olarak Kınıklar, Kayılar, Döğerler, Çavdurlar yaşar. Bunların bazıları da isimlerini, köylerine vermişlerdir. Danişmentler vardır. Hemen Milas’ta da bu isimde bir köy vardır. Avşarlar vardır, Milas’ta ve Muğla’nın her yerinde… En fazla olanlar ise Yiva Boyu’dur. Adlarını ‘Yuva’ olarak değiştirmişler. Kargın Boyu vardır… Dolayısıyla Muğla, baştan sona Yörük Kültürü ile donatılmış, Yörüklerin yerleştiği bir ilimizdir.

Bu küçük çadırımız, Sayın Belediye Başkanımızın da az önce söylediği gibi şehre ilk girenlerin ‘Burası demek ki bir Yörük memleketi’ diyeceği bu çadır, hayırlı olsun diyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından önce çadırın önündeki Atatürk Büstü’nün açılışı, daha sonra ise dualarla Yörük Çadırı’nın açılışı, törene katılan protokol tarafından yapıldı. Açılışın ardından törene katılanlar çadırın içerisini gezdiler.

Bir Yörük kadınının at üstünde Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Yörük Ağası seçilen eski belediye meclis üyesi İlknur Öner başta olmak üzere, açılışa katılanlardan bahşiş toplaması ise ilginç görüntüler oluşturdu.

Milas Yörük Obaları Derneği Folklor Ekibi’nin gösterisi ile devam eden etkinlikte günboyu, çadır açılışı etkinliğine katılanlar canlı müzik eşliğinde gönüllerince eğlendiler.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık