Zeytin Hasat Şenliği başladı

Milas’ta bu yıl 6.’sı düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği, çok sayıda vatandaşın katıldığı kortej yürüyüşü ile başladı. Protokol konuşmalarının ardından telefonla bağlanarak katılımcılara seslenen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl zeytin ve zeytinyağındaki kalitenin yüksek olacağını söyledi.

Zeytin Hasat Şenliği başladı
  • 02 November 2019, Saturday 19:16

Milas’ta geleneksel hale getirilen 6. Zeytin Hasat Şenliği, kentteki kortej yürüyüşü ile başladı. Yüzlerce kişinin davul zurna ve bando takımı eşliğinde yürüdüğü kortej, Atapark Meydanı’nda son buldu.
Şenliğe; Muğla Valisi Esengül Civelek, Milas Kaymakamı Eren Arslan, AK Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, , STK temsilcileri, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, S. S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Türkiye Süt Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, siyasi parti temcilcileri, çiftçiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. 
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e davetiyenin önceki gün 17.00’de ulaştırıldığı öğrenildi.
Şenlik kapsamında katılımcılara seslenen protokol üyeleri, zeytin ve zeytinyağının önemine ilişkin konuşmalar yaparken, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a konuşma imkanı verilmemesi tepki çekti.
Türkiye'de yer alan zeytin ağaçlarının yaklaşık yüzde 10'un Milas'ta yer aldığını belirten Milas Kaymakamı Eren Arslan, ilçede 54 zeytinyağı markası bulunduğunu ve bunların da 10 tanesinin coğrafi tescil belgeli olduğunu söyledi.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun ise, “Milas, ağaç sayısı ve üretimi açısından hatırı sayılır bir yerde. Bu değerli ürün markalaşmalı ve ihracat konusunda önemli adımlar atılmalı. Birlikler ve kooperatifler kurulmalı. Böylelikle üretici de güçlenir. Üretim konusunda ise üretici her konuda desteklenmeli ve ağaçlardaki hastalıklar konusunda çalışmalar yapılarak tedbirler alınmalı.” dedi.
CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan da “Zeytin ve zeytinyağının kalitesi artık her geçen yıl artıyor. Bu değerli ürün Milas için olmazsa olmaz bir üründür. Zeytin için, kurumlar, belediyeler, odalar, kooperatifler bir araya gelerek birlik oluşturmalı.” ifadelerini kullandı.
AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir ise, “Biliyorsunuz Muğla’da ilk defa Milas’ta organize sanayi bölgesi kuruldu. Yakın bir süreç içerisinde de hizmete girecek. Muğla’mızın, Milas’ımızın bütün ürünleri; zeytinimiz başta olmak üzere artık OSB aracılığıyla çok daha değerli hale gelecek. İnşallah kısa zaman içerisinde de OSB açılışını kutlayacağız.” dedi.
Muğla Valisi Esengül Civelek ise, “Zeytin tarımına elverişli tarımsal alanlarımız, arazi yapımız ve iklimimizle zeytincilikte güçlü bir potansiyele sahibiz. Zeytin varlığımızın kaliteli ve verimli bir şekilde artırılması için ilgili tüm taraflarla değerli çalışmalar gerçekleştiren, hızla gelişen zeytin ve zeytinyağı sektörünü yakından takip eden bilinçli çiftçilerimizle, modern tesislerde en son teknoloji sistemleriyle kaliteli zeytinyağı üretiliyor. Bugün geldiğimiz noktada Milas ilçemizde kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretiminde dikkat çekmektedir. Son zamanlarda coğrafi işaret alan kaliteli zeytinyağı markalarının artışından da memnuniyet duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
BAKAN’DAN TELEFON BAĞLANTISI
Protokol konuşmaları esnasında AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir aracılığıyla telefonla bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, vatandaşlara seslendi. 11 milyon zeytin ağacıyla Milas’ın önemli bir konumda olduğunu belirten Pakdemirli, “Muğla, Türkiye’de zeytin ağacı varlığı bakımından Aydın’ın ardından 2. sırada.  Muğla’da bulunan 17 milyon zeytin ağacının yaklaşık 11 milyonu Milas’ta bulunuyor. Dolayısıyla Milas, tam bir zeytin üssü. Zeytin bizim Egelilerin sırrıdır biliyorsunuz. Zeytin Milaslıların sağlığını ve çalışkanlığını temsil eder.”
“BU YIL ZEYTİNYAĞI KALİTELİ OLACAK”
Rekolte tahmin komisyonu raporundaki verilere göre; zeytinyağının bu sene kaliteli olmasını beklediklerini kaydeden Bakan Pakdemirli, “Çünkü zeytinde hastalık ve zararlılarla ilgili sorun yaşamadık ama son dönemdeki iklimsel faktörlerdeki düzensizlikler, aşırı dolu ve yağışlar yer yer ürün kaybına da sebep oldu. Bu sene ürünümüz kaliteli, asit oranı 0.2. İstenilen seviyede olacak. Bu durum bizim için sevindirici, dış pazar içinde avantaj oluşturacak. Zeytin ve zeytinyağında 2019 yılı üretim rekoltemizin sofralık zeytin üretiminde 115 bin ton, yağlık zeytin üretiminde 1 milyon 110 bin ton, toplam dane zeytin üretiminde 1 milyon 525 bin ton ve zeytinyağı üretiminde 225 bin ton olacağını daha önce açıklamıştık.” şeklinde konuştu.
İLK HASAT UYKU VADİSİ’NDE
Şenlik kapsamında Ankaralı işadamı ve bürokratlar tarafından kurulan 60 üyeli Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Tesisin bahçesinde bulunan zeytin ağaçlarında ise yılın ilk hasadı yapıldı. Burada toplanan zeytinler, son teknoloji ürünü zeytin sıkım makineleriyle zeytinyağına dönüştü.
ENDER SARAÇ’TAN ZEYTİNYAĞI TAVSİYELERİ
Şenliğe misafir olarak katılan Dr. Ender Saraç, zeytinyağının faydalarına ilişkin bir konferans düzenledi. Birçok filozofun zeytinin çok tüketildiği bölgelerde yetiştiğini belirten Saraç, “Zeytin kolesterolü düşürür. Şu anda hepimizde çok fazla hamur işi, hayvansal gıda, stresten dolayı kolesterol yüksek.  Belli bir düzeyi aşınca, iyi huylu kolesterol düşük olunca yani futbolda kaleci sağlam olmayınca o zaman kalp krizi, damar sertliği, tansiyon, pıhtı atması felç gibi birçok sıkıntı oluyor. Zeytin kolesterolü özellikle tehlikeli olan LDL yani küçük yoğunluklu kolesterolü düşürüyor.  İyi huylu kolesterolü yükseltmek çok zor. Modern beslenme bizi mahvetti. İyi huylu kolesterolü egzersiz, sigarayı bırakmak yükseltiyor, onun dışında en önemlisi zeytinyağı yükseltiyor.” dedi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık