ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ MUHTEŞEMDİ!..
Bu yılki şenliğe valilik ve resmi kurumların katılmamasına karşın, Milas’ın “ortak aklı” başardı.. Şenliğe katılım, diğer yıllara göre daha fazlaydı..
Bu yıl ilçemizde 8’ncisi düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği Cumartesi günü saat 10:00’da kortej yürüyüşü ile başladı. Davul zurnanın eşlik ettiği korteje kırsal mahallede ikamet edenler yöresel kıyafetleriyle renk kattılar. Atapark’taki protokol konuşmalarının ardından halk oyunları gösterisi sunumu yapılarak, stantlar ziyaret edildi. Zeytin hasat ve sıkım etkinliğinden sonra ise tadım yarışması düzenlendi. Bu yıl ilk kez etkinlikler arasında yer alan Zeytin Güzeli Yarışması ise şenliğe ayrı bir güzellik kattı.
Törende konuşma yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, şenliğin üretici ve Milas ekonomisi açısından önemli olduğuna dikkat çekip ve de resmi kurumların katılmamasına sitemde bulunarak, “Bugün maalesef bu ortak aklın içerisinde ilçemizdeki resmi kurumların hiç birisi yok. Maalesef valilik kararıyla bütün resmi kurumlar 8’inci Zeytin Hasat Şenliği’nden desteğini çektiler. Bütün çaldığımız kapılar kapandı. Bütün isteklerimiz reddedildi. Bugün, Türkiye’nin ilk ve tek coğrafi işaretini almış zeytin ve zeytinyağının coşku ve gurunun yaşamak varken bu küskünlük, bu çekilmişlik niye? Bizi yalnız bırakmak niye? Bu ortak aklın iradesini takdir etmek varken biz bugün neden burada yalnız bırakıldık. Bu konuda çok üzgünüz ama bir tek avuntumuz Milas halkı bugün bu sorunun cevabını verdi” dedi.
Milas Belediyesi, oda ve kurumların işbirliğiyle 12 - 13 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği, bugün sabah saat 10’da düzenlenen kortej yürüyüşüyle başladı. CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin, Mürsel Alban, Suat Özcan’ın yanı sıra, Eski Dönem Milletvekilleri; Akın Üstündağ, Hasan Kökten, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, sivil toplum örgütlerinin ve derneklerin yöneticileri, belediye meclis üyeleri, vatandaşların katılımıyla davul, zurnalar eşliğinde düzenlenen kortej, Atapark’ta sona erdi.
Katılımcıların yerlerini almasının ardından saygı duruşunda bulunularak, istiklal marşımız seslendirildi. Daha sonra ise şenliğin gerçekleştirilmesinde büyük katıkları olan komite üyeleri sahneye davet edildi.
Törende, CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin, Mürsel Alban, Suat Özcan’ın yanı sıra Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı birer konuşma yaptılar.
Ev sahibi ve şenlik komite başkanı olarak kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat,
“Aslında arkadaşlarım bana çok güzel bir konuşma metni hazırlamışlar. Antik çağlardan tutun, bütün filozofların, bütün şairlerin zeytin ve zeytincilikle ilgili yazıp söyledikleri her şeyi not etmişler ancak ben bu kadar güzel tabloyu görünce doğaçlama konuşmak istiyorum” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
BEN MİLAS’TA ZEYTİN OLDUĞUNU BİLMİYORDUM
“Işıklar ülkesi, uygarlıkların ve zeytinin başkenti, Kuva-i Milliye ruhunun, zeybek kültürünü özümseyip içselleştirmiş, Atatürk ve Cumhuriyet aşığı, hürriyet aşığı, samimi iyi yürekli çalışkan, çağdaş insanların diyarı güzel Milas’a hepiniz hoş geldiniz.
Aslında hikaye bundan 12 - 13 yıl önce başladı. Seçilmiş bir Belediye Başkanı olarak Ankara'da, Odalar Borsalar Birliği’nin genel kurulunda Milas Belediyesi olarak açmış olduğumuz standa, Odalar-Borsalar Birliği delegesi olan bir büyüğümüz ile aramızda geçen konuşma benim ufkumu değiştirdi.
Kendisi, zeytinimizi ve zeytinyağımızı çok beğendiğini ve nasıl temin edilebileceğini, bunu da nasıl sürekli elde edebileceğini sordu. O konuşma içerisinde de bazı eleştirileri oldu ve söz arasında şöyle bir şey söyledi, dedi ki, ‘Akademisyenim, delegeyim ama ben Milas’ta zeytin olduğunu bilmiyordum.’ Dedim ki hocam çok üzüldüm. Yani Milas’ta zeytin olduğunu bilmemek, Rize’de çay olduğunu bilmemek gibi bir şey ama hata sizde değil, bizde… Demek ki gerektiği gibi tanıtım yapamamışız.
BİZ ONA ZEYTİNYAĞI DEDİRTEMEDİK
O dönemlerde bütün arkadaşlarım hatırlarlar. Biraz, antik çağlardan beri zeytinin başkenti olmasına rağmen dökme zeytinyağı, sabunluk zeytinyağı ile burun kıvrılan, değer verilmeyen bir zeytin ve zeytinyağı ile karşı karşıya idik.
Yanlış hatırlamıyorsam 6 veya 7 aile markamız vardı ve yerelde de hiçbir etkinliğimiz yoktu. Hatta o dönemlerde ülke çapında zeytinyağına karşı olumsuz bir kampanyayı da hepiniz hatırlarsanız. Yemek programlarında aşçılar, şefler yemek yaparlar. Soğanı doğrarlar, baharatları atarlar ve bir de derler ki, ‘ bir de sıvı yağımızı ekleyelim.’ Biz ona zeytinyağı dedirtemedik o dönemlerde…
AVRUPA BİRLİĞİ COĞRAFİ İŞARETİNİ ALMIŞ İLK VE TEK ZEYTİNYAĞINA GELDİK
İşte o dönemlerde Milas’a döndük ve şu gördüğünüz, arkamda duran ortak akıl ile bir yola çıktık. Dönemin Kaymakamı Sayın Fuat Güler’in öncülüğünde Milas’ta zeytin hasat şenliği başlatıldı. Onun da ötesinde bu ortak aklın eseri olarak Tarım Fuarı ve birçok şey başarıldı.
Dökme zeytinyağından, sabunluk zeytinyağından Türkiye'nin bir numarasına, Avrupa Birliği coğrafi işaretini almış ilk ve tek zeytinyağına geldik. Bunu çok kısa zamanda başardık. Hep beraber başardık. Bu işareti almak bizi şu anda Türkiye'de ve dünyada çok önemli bir noktaya getirdi ama görevimiz bitmedi. Aslında görevimiz daha şimdi yeni başlıyor. Uzmanlara ve akademisyenlere yaptırdığımız bir incelemede Avrupa Birliği coğrafi işareti almış bir zeytinyağının dış satım kapasitesinin en az 40 milyon dolar olması lazım. Biz Milas olarak henüz 6 milyon dolardayız. Yani gidecek çok daha yolumuz ve yapacak işimiz var.
ŞENLİKLERİN ÇOK ÖNEMİ VAR
Bu nedenle bu şenliklerin çok önemi var. Biz iki gün bir şenlik yapacağız. Ancak biz buraya oynamaya, zıplamaya gelmedik. Çok değişik organizasyonlarla şenliğimiz renklendireceğiz. Çok değişik noktalardan gelmiş uzmanlarımız, gazetecilerimiz, sanatçılarımız, misafirlerimizle çok geniş kitlelere ulaştıracağız. Evet, program ne kadar renkli olursa şenlik o kadar canlı geçer. Bu nedenle tek amacımız Milas’ı, Milas’ın Memecik zeytini ve Milas zeytinyağını şu andaki noktasından çok daha yükseklere taşımak. Ülkede ve uluslararası arenada çok daha başarılı hale getirmek için çalışma yapmaktır.
BÜYÜK ORGANİZASYONLARLA SİZİN KARŞINIZDA OLACAĞIZ
Bir çift mavi gözün ışığında ülkemizin ilk ve tek, ebedi başkomutanının ve Sarı Zeybek’in manevi huzurunda söz veriyoruz ki 100’ncü yılına yakışan, Milas’ı ve Milas’ın zeytinciliğini şaha kaldıran daha büyük organizasyonlarla sizin karşınızda olacağız. Yeter ki bu birliktelik ve ortak akıl desteklensin ve devam etsin.
İLÇEMİZDEKİ RESMİ KURUMLARIN HİÇ BİRİSİ YOK
Bugün maalesef bu ortak aklın içerisinde ilçemizdeki resmi kurumların hiç birisi yok. Maalesef valilik kararıyla bütün resmi kurumlar 8’inci Zeytin Hasat Şenliği’nden desteğini çektiler. Bütün çaldığımız kapılar kapandı. Bütün isteklerimiz reddedildi. Yaptığımız şenlikler işe yaramıyor olsaydı, boşuna burada debeleniyor olsaydık anlardım.
BİZİ YALNIZ BIRAKMAK NİYE?
Bugün, Türkiye’nin ilk ve tek coğrafi işaretini almış zeytin ve zeytinyağının coşku ve gurunun yaşamak varken bu küskünlük, bu çekilmişlik niye? Bizi yalnız bırakmak niye? Bu ortak aklın iradesini takdir etmek varken biz bugün neden burada yalnız bırakıldık. Bu konuda çok üzgünüz ama bir tek avuntumuz Milas halkı bugün bu sorunun cevabını verdi.
ŞOV HEVESLERİNE KURBAN ETMEYECEĞİZ
Bu organizasyonlar bireysel veya kurumsal olarak birbirimiz tatmin etme, egolarımızı tatmin etme, reklam ve şov alanı değil! Burası Milas’ı, zeytinciliğimizi geliştirmek… Bunun için fedakarca çalışmak gerek. Biz bu organizasyonları kesinlikle bireysel ikbal hedeflerine ve şov heveslerine kurban etmeyeceğiz. Siz de bugün burada 8’nci Zeytin Hasat Şenliği’ne destek olarak bu iradenizi, bu desteğinizi gösterdiniz. Hepinize teşekkür ediyorum.”
AÇILIŞ KURDELESİ KESİLDİ STANTLAR GEZİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından törene katılan protokol ve tertip komitesi tarafından şenliğin açılış kurdelesi kesildi.
Süleyman Kıymık ve arkadaşlarından oluşan Halk Oyunları gösterilerinin ardından Atapark’a kurulan stantlar gezildi.
HASAT VE SIKIM KIRCAĞIZ’DA
Şenliğe katılanlar Atapark’taki programın ardından araçlarla Kırcağız Mahallesi’ne geçtiler. Burada Mehmet Şerif’e ait zeytinlikte yapılan hasadın ardından yine Kırcağız Mahallesi’nde bulunan Aegean Zeytinyağı Fabrikası’na geçilerek toplanılan zeytinlerin sıkımı gerçekleştirildi. Fabrikada katılımcılara zeytin, zeytinyağı, otlu börek, çökelek ikramında bulunuldu.
ATAPARK’TA SÖYLEŞİ VE TADIM YARIŞMASI
Şenlik etkinlikleri kapsamında daha sonra Atapark’ta Zeytinyağlı Yemeklerin Dünya Mutfağındaki Yeri ve Önemi Hakkında Söyleşi ile Yöresel Kadınlarımızın Kaliteli Zeytin Yağı Tadım Yarışması düzenlendi.
ŞENLİĞE “GÜZELLİK” KATTILAR
Bu yıl şenlik etkinlikleri kapsamında ilk kez “Zeytin Güzeli Yarışması” da düzenlendi. 53 mahalleden yarışmaya katılan oldu. Şenliğin en renkli kısmı Zeytin Güzeli seçimi sırasında gerçekleştirildi. 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin Zeytin Güzeli, 29 aday arasından jüri tarafından değerlendirildi.
Jüri üyeleri; 1.’yi Saniye Ak Bozdağ, 2.’yi Necla Öykü Tekin, 3.’yü ise Zehra Küçük olarak belirledi.
8’nci Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin ilk günü, saat: 20.00’de başlayacak Zeynep Casalini konseriyle noktalandı.