Zeytin kıyımına meclisten tepki yağdı

Milas’ın İkizköy Mahallesi sınırlarındaki maden sahasında zeytin ağaçlarının kesilmesine milletvekilleri tepki gösterdi.

Zeytin kıyımına meclisten tepki yağdı

Dün İkizköy'de zeytin ağaçlarının kesilmesine tüm yurttan tepki yağdı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde söz alan milletvekilleri ise, zeytin ağaçlarını kesen firmaya tepki gösterdi, yönetmeliğin iptalini istedi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, “İktidar destekli sermaye doğayı talan etmeye devam ediyor. Limak Holding Milas'taki Akbelen Ormanı'ndaki zeytin ağaçlarını kesiyor. Doğasına sahip çıkan halk, İkizköylüler ‘zeytinlikler kesilmesin’ diye direniyor. Köylüler ve ekoloji savunucuları jandarma tarafından şiddete uğramalarına, gördükleri baskıya rağmen iki yüz altmış gündür nöbette. LİMAK'a ve sermayedarlara termik santral için ruhsat izni veren Tarım ve Orman Bakanlığının görevi sermayedarlara para kazandırmak mı, yoksa yok edilmek istenen binlerce dönümlük ormanı korumak mı? Zeytinlikleri maden alanı olarak ilan eden, sit alanlarını enerji şirketlerine peşkeş çeken yönetmelik iptal edilsin. Sermayedarları değil ormanları koruyun. Elinizi ağaçlardan ve yaşam alanlarımızdan çekin.” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay ise, “Biz, AKP'nin Muğla'mızdaki talan projelerine karşı bu toprakları savunmak için oradan oraya koşmaktan bıktık. AKP, plajlarımızdan ne istiyor, koylarımızdan ne istiyor, ormanlarımızdan ne istiyor? Siz nasıl insanlarsınız? Artık yeter. Sabahtan beri Milas'tan, İkizköy'den telefonlar geliyor, insanlar ağlayarak bizleri arıyorlar. Bir avuç maden için 100 yaşındaki zeytinlik ağaçları köklüyorlar. Artık yeter! Buradaki jandarmalarınızı, kolluk kuvvetlerini çekin. Bakın, uyguladığınız yönetmelik bile kanuna aykırı, yönetmeliğin gereğini bile yerine getirmiyorsunuz; Tarım Bakanlığından alınan bir izin yok, kamu yararı yok. Bodrum'a giden içme suyu bu hattan geçiyor. Bu proje yanlıştır, zaten bu yönetmelik iptal edilecek. Buradaki jandarmaları, kolluk kuvvetlerini geri çekin. Bütün Bodrum, Yatağan, Milas'taki hemşehrilerimizi bu direnişe davet ediyoruz. Biz sonuna kadar topraklarımıza, ormanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Artık yeter! Muğla'yı talan projelerinizden vazgeçin. Gözünüz doymak bilmiyor ama biz topraklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

TİP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü ise, “Zeytinliklere ilişkin 1939 tarihli açık kanun hükmüne karşın Enerji Bakanlığı haddini fersah fersah aşarak bir yönetmelik çıkardı 1 Martta. Kanun uyarınca çivi çakılmayacak zeytinlikleri yönetmelikle talan etmek, yerli ve yabancı şirketlere peşkeş çekmek gayesindeki bu yönetmelik hukuksuzdur, vicdansızdır, daha mühimi yok hükmündedir. Buna rağmen az önce aldığımız bilgi uyarınca Muğla'ya bağlı İkizköy mevkiinde 5'li çeteden birinin, LİMAK Holdingin zeytinlere saldırısı başlamış, kanuna aykırı yönetmeliği durdurması gereken kolluk kuvvetleri bölgeye giden çevrecilere saldırmış, Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı ters kelepçeyle gözaltına alınmıştır. Kanuna aykırı yönetmelik suçtur. Enerji Bakanlığı suç işlemekte, kanuna karşı hile yapmaktadır. Tüm bölge halkını bu talana karşı oraya, İkizköy'e dayanışmaya davet ediyoruz. Muğla Valisine ve Enerji Bakanına şirketlerin değil, halkın hizmetkârı olduklarını utanarak bir kez daha hatırlatıyoruz.” diye konuştu.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir ise, “Bir gazeteci, Londra'daki 3 çöp poşetine GPS cihazı koyuyor ve plastik atıkların, çöplerin nereye gittiğini takip ediyor. Bir poşet Londra'da kalıyor, 2 poşet ise Londra, Polonya, Almanya, vesaire üzerinden Adana'ya geliyor. Şimdi, memleketi İngiltere'nin çöpüne çevirenler, plastik atıkların buraya gelmesine izin verenler; Milas'ta, İkizköy'de zeytinlerimizi kesmeye kalkıyorlar, Zeytinciliğin Islahı Kanunu'na aykırı yönetmelikle hareket ederek suç işliyorlar. Milas İkizköy halkını selamlıyorum. Bunlara asla izin vermeyeceğiz ve ben bütün bölge halkını onlara destek vermeye çağırıyorum.” ifadelerini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç ise,  “Bakın, bugün Milas Akbelen'deki zeytin ormanlarını kesmek üzere gitmişler ve 20-30 ağaç kesilmiş, yurttaşlar müdahale etmiş. Kimin için kesiliyor bu ormanlar? Limak, YK Enerji için; 5'li çetenin bir parçası, kızıyorsunuz ya "5'li çete" deyince… Ya, bu Enerji Bakanı, utanmadan, sıkılmadan yasayı çiğneyen bir yönetmelik çıkardı; yasayı çiğneyen, yasaya aykırı ve bu Enerji Bakanı hâlâ bunu iptal etmedi; kimin Bakanısın sen ya! Bakın, Jandarmaya sesleniyoruz: Siz, yasaya aykırı yönetmeliği yerine getirmeye çalışanları kollayıp yurttaşları engellerseniz, Jandarma suç işler. Savcı, yurttaşların engellenmesine dönük olarak talimat verirse, savcı suç işler, kim talimat verirse suç işler. Enerji Bakanına bir daha sesleniyoruz: Ey Enerji Bakanı, yasayı çiğneyen yönetmeliği geri çek, ağaç düşmanlığına son ver, zeytin ağaçlarına düşmanlığa son ver, yurttaşların sözünü dinle; el insaf ya! 5'li çeteye ağaç kestirmek için adrese teslim yönetmelik mi çıkartılır! Siz kimin Bakanısınız, 5'li çeteye hizmet bakanı mısınız?” dedi.

Öte yandan İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri, zeytin ağaçlarının sökümünü protesto etmek için İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Zorlu AVM’de bir araya geldi. Koalisyon üyeleri AVM içerisinde pankart açarak Limak Genel Müdürlüğü önüne yürümek istedi fakat özel güvenlik ve polisler tarafından engellendi. AVM içerisinden çıkarılan koalisyon üyeleri burada kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Milas Akbelen’de Limak Holding zeytinlik katliamına başladı” yazılı pankartın yanı sıra “Ekokırıma son verin” ve “Doğa katliamı suçtur” yazılı dövizler taşındı. Açıklamada “Katil Limak Akbelen’i terk et” sloganları atıldı.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık