Zeytin zararlıları ile ‘bilinçli mücadele’ için!
ÖNDER Haber -

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin işbirliği, katkı ve destekleriyle ilçemizde “Zeytinde Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Yöntemleri Eğitimi” konulu seminer düzenlendi…
Milas Halk Eğitimi Merkezi toplantı salonunda dün saat 14’te saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşması Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı tarafından yapıldı.
Çalışmalar devam ediyor
İlçemizin tarımsal alanda önemli ürünleri arasında yeralan zeytindeki halkalı leke hastalığı ile mücadele edilebilmesi amacıyla ilçemizde de çalışmalar yapıldığını belirten Atıcı, “Halkalı leke ile mücadele çok önemli. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı öncülüğünde ilçemiz Menteş, Kurudere, Eğridere ve Danişment mahallelerinde halkalı leke hastalığıyla mücadele çalışması başlatılmıştı. Bu çalışmalar devam ediyor. Zeytin ağacının, zeytinyağının sorunlarını, sıkıntılarını araştırıp çözüm yolları aramaya devam ediyoruz” dedi.
Bilinçli mücadele
Atıcı’nın ardından kürsüye davet edilen Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, “Tarımı geliştirmek ve üreticinin bilinçli üretim yapması amacıyla Milas’ta başlattığımız Zeytinde Halkalı Leke Hastalığıyla mücadele çalışmalarımız devam ediyor. Önemli başarı elde edeceğimize inanıyoruz. Üreticimizin bundan sonra zeytin üretimi başta olmak üzere ürettikleri bütün tarım ürünlerinde hastalık ve zararlılarla bilinçli bir şekilde mücadele etmelerini amaçlıyoruz. Bu amaçlar doğrultusunda geçtiğimiz yıl ilimize üniversitemiz ve ziraat odalarımızın da desteğiyle toprak analiz laboratuvarı kazandırdık. Tarıma destek olmak adına çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Bilim üretim için önemli
Son konuşmacı olarak söz alan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, zeytincilik başta olmak üzere tarımın her alanında bilime önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Tokat, bilime dayandırılmadan yapılan her türlü üretimde kalitenin her geçen gün düşeceğini söyledi. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Başpınar, “Zeytinde Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Yöntemleri Eğitimi” kapsamında “Ege Bölgesi’nde görülen önemli zeytin zararlıları ve mücadelesi” konulu sunumunu yaptı.





