Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

“Bu çocuklara başarıyı tattırmamız lazım”

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Özel Öğrenme Güçlüğü/Disleksi Hastası Olan Öğrenciler İçin Sınıf İçi Uygulamalar” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, ilçemiz genelindeki okullarda görev yapan ilkokul öğretmenlerine detaylı bir sunum yaptı.

“Bu çocuklara başarıyı tattırmamız lazım”

Milas İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Toplantı Salonu’ndaki konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu; “Her çocuğun ihtiyacına uygun eğitime ihtiyacımız var. Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklarımızın diğer çocuklarımızla birlikte aynı eğitimi almasından birçok öğretmenimiz memnun değil. Çünkü her öğretim yöntemi her çocuk için uygun değil. Biz bu ihtiyacımız olan eğitimİ ‘farklılaştırılmış eğitim’ olarak nitelendiriyoruz” diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu eğitimde fazla öğrenci sayısı, sınırlı zaman, müfredatı takip bu modeli zorlaştırırken, Özel Öğrenme Güçlüğü adı altında farklı alt kategoriler var. Özel öğrenme güçlüğü kapsamında, Disleksi(okuma bozukluğu), Disgrafi(yazma bozukluğu), Diskalkuli (matematik bozukluğu) var ama en sık görülen Disleksi...

Özel öğrenme güçlüğü belirtilerini; kısa dikkat süresi, kolayca ilginin dağılması, zayıf dinleme becerileri, yönergeleri izlemede zorluklar, bir şey yapmaya istekli olmama, yeterince gelişmemiş konuşma ve dil becerisi, garip ya da sakar hareketler, yaşına uygun olmayan davranışlar sergileme, genellikle dağınık- düzensiz olma gibi sıralayabiliriz.

Özel öğrenme güçlüğü çocuklarda değişik şekilde tezahür edebiliyor. Kimisi çok iyi okuyor ama mesela hangi sayı hangi sayıdan büyük bilmiyor, o olgu oluşmamış. Kimisi çok iyi anlıyor soruları biliyor, çok iyi cevaplar veriyor ama okuyamıyor. Bu çocukların bu durumları erken fark edilip üzerine düşülmezse, yapamadıkları için başarısızlıkları sürekli yüzlerine vuruluyor. Böyle olunca da maalesef gözlerindeki ışık sönmüş, hevesleri bitmiş oluyor. Bu çocuklara başarıyı tattırmamız lazım. Ben yapabiliyorum demeleri lazım…”

Öğrenme güçlüğü çeken çocukların okulda veya evdeki davranış ve tutumları, yetenekleri, belirtilerin fark edilmesinden sonraki süreç ile ilgili ayrıntıları, slayt gösterimi eşliğinde aktaran Doç. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, son yıllarda konunun üzerinde ciddi bir şekilde eğinildiğini, dolayısıyla belirtilerin erken fark edilmesiyle çocuktaki gelişimin de kısa bir sürede kendini gösterdiğini söyledi.

Konferansa; İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Yavuz Yıldırım, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Akın Coşkun ve Ali Rıza Kozak, ilçe genelindeki okullarda görev yapan rehberlik ve sınıf öğretmenleri katıldı.  

 

 

 

 

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis