Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

CHP’li vekilden iki kavşak için soru önergesi…

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, son zamanlarda ‘Ölüm Kavşağı’ olarak adlandırılan, birçok yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarının meydana geldiği ilçemiz merkezindeki Adliye Kavşağı ile Baharlı Kavşağı ile ilgili iki ayrı soru önergesi verdi.

CHP’li vekilden iki kavşak için soru önergesi…

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığına Adliye Kavşağı ile ilgili verilen soru önergesinde;

“İzmir-Milas Karayolu üzerinde şehir içinde bulunan Kırcağız-Adliye Kavşağı, Devlet Yolları Trafik Hacim Haritası verilerine göre günde 20 ila 50 bin taşıt sirkülasyonuna ve optimum araç yoğunluğuna göre planlanmıştır. Bölgenin, turizm sezonunda artan yoğun taşıt trafiği dikkate alındığında kavşak geometrilerinin tali yol araç yoğunluğuna göre yetersiz kaldığı ortadadır.

Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü ve sorumlu Trafik Denetleme Büro Amirliği’nden alınan bilgilere göre maddi hasarlı başta olmak üzere ağır yaralanmalara sebep olan birçok trafik kazası gerçekleşmektedir.

Ayrıca aralarında çok yakın mesafe bulunan Kırcağız-Adliye Kavşağı ile Selobaşı Caddesi Kavşağı’nın da birbirleriyle yeşil ışık senkronizasyonu yoktur. Bölgede gerçekleşen yapılaşma ile beraber kavşak trafiği mevcut sorunu daha da derinleştirmektedir.

Kazaların önlenmesi adına kavşaklarda sinyalizasyon, hız kesici kasis ve güvenlik önlemlerinin arttırılması konusunda çalışma yapılması halkımızın ciddi bir beklentisi haline gelmiştir.

Bu kapsamda; bakanlığınızın sözü edilen kavşaklarla ilgili bir çalışması var mıdır? Kırcağız-Adliye Kavşağı ve Selobaşı Kavşağı ile ilgili bütüncül olarak bir planlama var mıdır? Söz konusu kavşakta sürücülerin, hız limitlerinin yüksek olması göz önünde bulundurularak caydırıcı ve etkin kontrol mekanizması olması açısından kazaların gerçekleştiği İzmir-Milas Karayolu’nda özellikle şehir merkezinden geçen çevre yolunda EDS hız takip sistemleri birkaç noktaya konulması alternatifleri düşünülmüş müdür?

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan’ın konuya ilişkin soru önergesi bakanlıkça verilen yazılı cevap ise şöyle:

Söke-Milas Devlet Yolu güzergâhında başlatılmış olan üstyapı yenileme çalışmaları kapsamında Milas Şehir Geçişinde ve bu kesimlerde yer alan kavşaklarda düzenleme yapılacaktır. Bu çalışmalarla beraber Milas şehir Geçişinde yaşanan trafik sorununun giderilmesi amacıyla Milas Çevre yolu projesinin hazırlanması amacıyla ihale çalışmalarına başlanmıştır. Milas-Labranda kamulaştırma planı üretim çalışmaları devam etmektedir.

Söke-Milas Devlet Yolunun Milas Labranda Yolu Adliye: Kavşağında sinyalizasyon sistemi mevcuttur. Milas meskûn mahal geçişindeki kavşaklarda yeşil dalga uygulaması kavşak mesafeleri nedeniyle teknik olarak uygun değildir. EDS uygulaması Emniyet Müdürlüğü ve ilgili Belediyenin görev alanındadır.

Baharlı Kavşağı ile ilgili CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığına verdiği soru önergesi şöyle:

Muğla ili Milas ilçesi, Milas-Bodrum Karayolu üzerinde Baharlı, Ağaçlıhöyük, Gökçeler mahallelerine ulaşımı sağlayan kavşakta virajlı yapısı, özellikle gece saatlerinde kör noktalarının çokluğu, konum ve tasarımı sebebiyle birçok ölümlü kaza gerçekleşmektedir. Bakanlığın kavşağın yapılması için ihale açtığı ve işi Demyol A.Ş'ye verdiği ancak kamulaştırma sorunu sebebiyle firmanın çalışmalara başlayamadığı da bilinmektedir.

2017 Devlet Yolları Trafik Hacim Haritası verilerine göre, bu kavşağın günde 20.000 ila 50.000 taşıt sirkülasyonuna ve optimum araç yoğunluğuna göre planlanmıştır. Bölgenin turizm sezonunda artan yoğun taşıt trafiği dikkate alındığında kavşak geometrilerinin tali yol araç yoğunluğuna göre yetersiz kaldığı ortadadır.

Kazaların önlenmesi adına kavşaklarda gerekli sinyalizasyon, hız kesici kasis ve güvenlik önlemlerinin artırılması konusunda çalışma yapılması hususu halkımızın ciddi bir beklentisi haline gelmiştir. Bu kapsamda; Baharlı kavşağında kamulaştırma davası neticelene kadar kavşakta üst yapıda geçici düzenleme ve geçici aydınlatma sistemleri yapılması düşünülmekte midir? Trafik güvenliği açısından, İçme-Savran mahallelerinden Milas istikametine ve Baharlı yönünden Bodrum istikametine olan dönüşler kapatılarak söz konusu trafik Avşar kavşağı üzerinden yönlendirilebilir mi?

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan’ın konuya ilişkin soru önergesi bakanlıkça verilen yazılı cevap ise şöyle:

Baharlı farklı seviyeli kavşağı yapım işi devam eden (Milas-Bodrum) Ayrımı Güllük ve Milas-Bodrum yolu "Muhtelif Kesimlerde Toprak Tesviye, Sanat Yapısı, Köprü, Üstyapı ve Bitümlü Sıcak Karışım Kaplama İşi" bünyesinde bulunmaktadır. Bahse konu Baharlı kavşak projesi gereği 4 adet taşınmaz kamulaştırma kapsamına alınmış, 3 parselin malikleriyle 26.03.2018 tarihinde anlaşılmış ve kamulaştırma bedelleri ödenmiştir. Anlaşma sağlanamayan taşınmaz için Karayolları Genel Müdürlüğünce Bedel Tespit ve Tescil davası açılmıştır. 2018/203 Esas numarası ile Milas 2.Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davada, Mahkemece belirlenmiş olan bedel ödeme aşamasına gelmiş olup, ödeme işlemine müteakip yine mahkemece verilecek tescil kararından sonra kamulaştırma işlemleri sonuçlanacaktır. Kamulaştırma işlemleri sonuçlandıktan sonra iş programına ve ödenek durumuna göre kavşağın yapımına başlanacaktır.

Ayrıca, Avşar kavşağına yönlendirilmesi önerilen trafik, söz konusu kavşakta kapasite artışı problemine neden olacağından uygun görülmemektedir.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis