CHP’Lİ GİRGİN; BIRAKIN BAYRAM İKRAMİYESİNİ, EMEKLİNİN CEBİNDEN HER AY BİR KURBAN PARASI ALIYORSUNUZ.

AKP tarafından hazırlanan ve Meclis Plan ve Bütçe komisyonunda görüşülen 71 maddelik torba yasa görüşmelerinde düşük emekli maaşlarının 2019 tarihinden itibaren kademeli olarak 3 yıl içinde asgari ücret seviyesiyle eşitlenmesi için önerge veren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, getirilen teklifle düşük emekli aylıklarına ek zam yapılıyormuş havasının yaratılmak istendiğini söyledi.

CHP’Lİ GİRGİN; BIRAKIN BAYRAM İKRAMİYESİNİ, EMEKLİNİN CEBİNDEN HER AY BİR KURBAN PARASI ALIYORSUNUZ.

İktidarın getirdiği teklifle emeklilere ödenen aylıkların 1000 TL’nin altında kalmaması düzenlenmekte ve yaklaşık 93 bin kişinin bu yasadan faydalanacağı belirtilmektedir. Ancak bu yasanın yürütme tarihi olarak da “Bu maddenin yayım tarihinden sonraki ilk ödeme tarihinden sonra” denilerek Ocak 2019 zamlarından sonra bu düzenlemenin yapılması planlanmıştır. Fakat bu haliyle bakıldığında yasadan yararlanacak kişi sayısı oldukça azdır. İktidarın2008 yılında çıkardığı yasa ile çalışanların emekli olduklarında bugün itibariyle maaşlarının yarı yarıya düşeceğini söyleyen Girgin, “iktidar CHP’nin teklifini hayata geçirdi ancak yılda 2 bayram 1000’er lira ikramiye verirken her ay 1 kurbanlık parasını emeklinin cebinden aldı” dedi.

Emekliler, açlık sınırının altında yaşamaktadır.

Girgin, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Emeklilerimiz yaşamı boyunca çalışan, üreten, alın teri döken, ülkenin kalkınmasına katkı sunan, vergi veren, prim ödeyen ve bu emeğin karşılığını hak ettiği biçimiyle alması gereken yurttaşlarımızdır. Ancak ülkemizde emekliler çok zor ekonomik koşullar altında düşük maaşlar sebebiyle yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedir.

Yıllarca çalışmış, didinmiş, alın teri dökmüş emeklilerimizin bugün bir bankanın kuyruğunda, eline geçecek üç kuruş için beklemesi, yoksulluk hatta açlık sınırının altında aldığı emekli maaşını hala evinin geçimi için güç bela yetiriyor olması, ülkemizin sosyal güvenlik sisteminin, ülkemizin sosyal devlet anlayışının durumunu gözler önüne sermektedir.

Nitekim 2018 yılı Eylül ayı itibariyle 2000 öncesi dönemde sigortalı olmuş bir işçi emeklisi en düşük 1.714 TL. emekli aylığı alırken 2000 yılı sonrasında sigortalı olmuş işçi emeklisi ise en düşük 1.026 TL. emekli aylığı almaktadır. Yine en düşük esnaf emekli maaşı 1.533,8 TL. iken çiftçi emeklisinin aylığı da 1.164 TL.’dir.

Emekliler arasındaki eşitsizlik giderilmelidir.

Ayrıca, emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik ve dengesizlikler de giderilmemiştir. İntibak düzenlemesi olarak takdim edilen Kanun’la sadece 2000 öncesi SSK emeklileri için kısmi iyileştirme yapılmıştır. 2000 ve sonrası emeklilerin aylıklarındaki eşitsizlik görmezden gelinmiştir.

Esnaf ve çiftçi emeklilerinin mağduriyeti hiç dikkate alınmamıştır. Kamu Denetçiliği Kurumu dâhi 2000 sonrası emekliler için intibak yapılması konusunda tavsiye kararı almıştır ancak Hükümet, bunu dikkate almamıştır. 2008 yılında yapılan düzenleme ile emekli aylıklarındaki refah payı yüzde 100’den yüzde 30’a düşürülmüş, emekli aylığı hesabında aylık bağlama oranı indirilmiştir. Bu nedenle, eski ve yeni emeklilerin aylıkları arasındaki fark her geçen yıl artmaktadır.

Emekli aylıkları kademeli olarak asgari ücretle eşitlenmelidir.

2019-2021 yılları arasında uygulanacak Yeni Ekonomi Programında krizin faturasının dar gelirlilere çıkarılacağı görülmektedir. Bu da önümüzdeki yıllarda emekli aylıklarının satın alma gücünün daha da düşeceği ve emeklilerin ekonomik durumlarının giderek daha da bozulacağını göstermektedir. İktidar partisi AKP’nin emeklilerin bu yaşamsal sorununa yönelik herhangi bir adım atmaması nedeniyle krizden en çok etkilenecek olan düşük maaşlı emeklilerimizi bir nebze de olsa rahatlatacak bir düzenlemenin kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu görmekteyiz.

Emekli aylıklarının iyileştirilmesi ve emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik ve dengesizliklerin bir nebze giderilmesi amacıyla emeklilere 2019 yılı için asgari olarak aylık 1.200 TL., 2020, 2021 yıllarında da sırasıyla 1.400 TL, 1.600 TL ve 2022 yılında da asgari ücret düzeyinde en düşük emekli aylığı ödenmesi uygun olacaktır.”

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık