Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

İkizköy Çevre Komitesi’nden açıklama..

Kıyılarımızdaki orman yangınlarının başlaması öncesinde, Yeniköy Termik Santrali’ne kömür çıkarmak için kesilmek istenen 740 dekarlık İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın kesilmemesi için direniş başlatan İkizköy Çevre Komitesi, yangınların dört gündür sürmesi üzerine, bir açıklama yaparak, yetkililerden daha ayrıntılı bilgi ve önlem istedi.

İkizköy Çevre Komitesi’nden açıklama..
  • 04 August 2021, Wednesday 11:24

Önceki gece yayınlanan açıklama şöyle:

“Milas kıyılarındaki yangın maalesef Ören’deki Kemerköy Termik Santrali’ne çok yaklaşmış durumda. Başka bir yangın Fesleğen Yaylası’nda ve Yeniköy Termik Santrali’ne yakınlaşıyor bilgisi alıyoruz. Sorumlu Muğla Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve termik santral şirketi Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji)’den kamuoyuna bu saate kadar kapsamlı bir açıklama yapılmadı. YK Enerji’nin  “elimizden gelen her tür önlemi aldık” açıklaması iki büyük yakma tesisi işleten bir şirketin ciddiyetinden çok uzak! Aşağıdaki konularda yangının birkaç kilometre uzakta olduğu bu durumun ciddiyetine ve aciliyetine

UYGUN RESMİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ!
1) Kemerköy Termik Santrali ve Yeniköy Termik Santrali çalıştırılmakta mıdır? Eğer santraller durdurulduysa, ne zaman durdurulmuştur?
2) Yangının santrallere ulaşması durumunda patlama riski var mıdır?
3) Kömürlü termik santrallerde bulunan ve patlama riski olan yanıcı maddeler, yani ana yakıt olan kömür, yardımcı yakıt fuel oil-mazot, jeneratör soğutucu olarak kullanılan hidrojen, mekanik sistemler için kullanılan yağlar TAMAMEN ALANDAN UZAKLAŞTIRILDI MI? Olası bir patlamaya karşı başka hangi önlemler alındı?
4) Termik santrallerin yerleşkelerinde ne kadar kömür bulunmaktadır? Bu kömürün yanmaması için ne önlemler alınmıştır? Santraldeki kömür uzaklaştırılmış mıdır?
5) Termik santrallerin kömür stok alanlarının konumu nedir? Yangın noktalarına ne kadar mesafededir?
6) Stok alanlarında ne kadar kömür bulunmaktadır? 
7) Stok alanlarının çevresinde koruma bandı var mıdır? Kömür kümelerinin çevredeki ağaçlara uzaklığı ne kadardır? Stok alanlarındaki kömürün yanması söz konusu olursa çıkacak güvenlik sorunları nedir? Stok alanlarında kömürün yanmasına karşı alınan yangın önlemleri nelerdir?
8) Stoktaki kömürün yanması durumunda oluşacak büyük ölçekli hava kirliliğine karşı ne tür önlemler alınmıştır? 
9) Yangının açık ocak kömür sahalarına (İkizköy Sahası ve Hüsamlar Sahası) ulaşması durumuna karşı herhangi bir önlem alınmış mıdır?                           

AKBELEN'DE NÖBET DEVAM EDİYOR:

İkizköy Akbelen Ormanı'nda kömür madenine tahsisi ve kesimi engellemek için 17 Temmuz'da başlatılmış çadırlı nöbet devam ediyor. Yangın Akbelen Ormanı'na 12 km uzaklıkta (3 Ağustos Saat: 21:51 itibariyle). Eylemciler yangına karşı kendi önlemlerini almaya çalışıyorlar. Çadırların bulunduğu alanla orman arasında toprak sürülerek bir set oluşturuldu. Ağaçların altında büyük su şişeleri yerleştirildi. Evlerin boşaltıması ihtimaline karşı yangın çantaları hazırlandı.  İkizköy Çevre Komitesi, eylemciler ve köy halkı ile birlikte hem nöbet alanı hem de İkizköy'ün yerleşimleri Karadam, Ova ve Akbelen için tahliye planı hazırladı.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis