Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Köylerimizde artık ‘TOKAT YERİ’miz yok!..

Geçmiş yıllarda köy meydanlarına, başıboş bırakılan hayvanlar tutulur ve geçici olarak ‘Tokat yeri’ denilen, etrafı çevrili alana hapsedilirdi. Son yıllarda ise başıboş bırakılan hayvanlar, ekili alanlara zarar verdiği gerekçesiyle ya vuruluyor, ya da başka yöntemlerle hayvanlar arazilerden uzaklaştırılıyor.

Köylerimizde artık ‘TOKAT YERİ’miz yok!..

Orta yaş üstü kuşaklar bilir… Eskiden köy meydanlarında etrafı çevrili ve adına da ‘Tokat Yeri’ denilen bir alan bulunur, başıboş bırakılan hayvanlar tutularak buraya geçici olarak hapsedilirdi. Mal sahibi gelip almak istediğinde ise bulunan hayvan kaç gün orada bakılıp-beslenmişse belli bir miktar para alınırdı. İşte alınan bu para, halk arasında amiyane deyimle ‘tokat’ olarak adlandırılır ve bu nedenle köy meydanındaki, etrafı çevrili ve hayvanların geçici olarak tutulduğu alana ‘Tokat Yeri’ denilirdi.

Günümüzde, köylerimizde artık tokat yerleri yok ancak son yıllarda başıboş bırakılan hayvanlar, ekili arazilere zarar vermesin diye ya vuruluyor, ya da başka yöntemlerle arazilerden uzaklaştırılıyor.

Milas kırsalında da son yıllarda benzer olaylar yaşanmaya başladı. En son iki gün önce Selimiye taraflarında yaşanan olay, Milas Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanı Ayhan Demirçivi’ye intikal etti.

Arazide başıboş, üstelik kulak küpesi de olmayan bir hayvanın bulunduğu bilgisi üzerine bölgeye giden Demirçivi, hayvanın yaralı olduğunu görünce önce jandarmaya tutanak tutulması için haber verir. Sonra da Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Milas Mezbaha sorumlusunu arayarak hayvanın kesilmesini talep eder. Ancak mezbaha sorumlusundan olumlu yanıt alamaz. Bunun üzerine kendi özel aracına yüklediği hayvanı belli bir ücret karşılığı kesilmek üzere mezbahaya getirir. Daha sonra kesilen hayvanın sahibi ortaya çıkar.

Yaşanan bu son olay ile ilgili Milas Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanı Ayhan Demirçivi, bir açıklama yaparak, bölgemizde yaygın olarak başıboş bırakılan hayvanlarla ilgili mal sahiplerinin tedbir almasını istedi.

Meclis Başkanı Demirçivi; “Özellikle yaz aylarında yayılması için sabahın erken saatlerinden itibaren serbest bırakılan hayvanlar, akşam saatlerine kadar çevrede başıboş dolaşarak yayılıyor ve sonrasında kendi evine dönüyor. Kimi zaman hayvan hırsızları tarafından götürülen bu büyükbaş hayvanlar, kimi zaman da ekili arazilere zarar verdiği gerekçesiyle arazi sahipleri tarafından ya vuruluyor, ya da başka yöntemlerle araziden uzaklaştırılıyor.

Milas İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, araziden yapılan hayvan hırsızlığı ile yoğun bir uğraş verirken, çoğunlukla çalınan hayvanlar da bulunamıyor. Doğal olarak mal sahipleri mağdur olurken, güvenlik güçleri de uzun süre bu türden olaylarla uğraşmak zorunda kalıyor.

Özellikle hayvanlarını başıboş bırakan mal sahiplerine seslenmek istiyorum; hayvanlarını mutlaka yayılmasını istedikleri alanda sabit bir noktaya bağlasınlar. Uzunca bir iple hayvanın alanda rahat bir şekilde dolaşmasını sağlayabilirler. Böylelikle hayvan, başkasına ait ekili arazisine zarar vermez, kendisi de zarar görmez, mal sahibi de mağdur olmaz.

Öte yandan arazi sahiplerinin de, kendi arazilerine zarar verdiği hayvanları vurmak yerine, bizlere ya da jandarmaya haber vermek suretiyle olası tatsız olayların da önüne geçmiş olurlar” diyerek uyarıda bulundu.

  

     

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık