Lavanta denemesi başarılı oldu

Geçen yıl Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün alternatif tarım ürünleri yetiştirilmesine yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında, ilçemize bağlı Menteş Mahallesi’nde, aynı zamanda Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahalle Muhtarı olan Ayhan Demirçivi tarafından yaklaşık 2 dekarlık bir alanda deneme amaçlı lavanta yetiştirilmeye başlanmıştı. İlk yıl pek fazla bir verim alınamamasına karşılık bu sene aynı alandan yaklaşık 900 kg. Ürün elde edildi. En büyük sorun ise yetiştirilen ürünün satılacağı pazar…

Lavanta denemesi başarılı oldu

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından geçen yıl alternatif tarım ürünleri yetiştirilmesine yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında ilçemizde bugüne kadar denenmemiş olan Lavanta yetiştiriciliği ele alınmıştı. Geçen yıl deneme amaçlı ilçemize bağlı Menteşe Mahallesi’nde, aynı zamanda Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahalle Muhtarı Ayhan Demirçivi’ye ait yaklaşık 2 dekarlık bir alanda dikilen Lavanta fidanları yetişti, ancak birinci yılda yaklaşık 100 kg bir ürün alınabildi.

Geçtiğimiz hafta aynı alanda yapılan hasat yaklaşık 900 kg olurken, ilçemizdeki ilk Lavanta yetiştiricisi olan Ayhan Demirçivi, geçen yıl elde edilen ürün ile bu seneki ürünün satılmayı beklediğini söyledi.

Demirçivi; “Aslında ekim alanlarının genişlemesiyle birlikte lavanta, ilçe ekonomisine büyük katkı verebilecek bir ürün, ancak öncelikli olarak pazar sorununu çözmemiz gerekiyor” dedi.

Son dönemde çiftçinin yeni gözdesi olan lavanta yetiştiriciliğinin gün geçtikçe yaygınlaştığını belirten Demirçivi; “Sağlık ve kozmetik sanayinde tercih edilen ve aynı zamanda çiçekleriyle dikildiği yere görsel zenginlik katarak turizme de katkı sunan lavanta artık bizim ilçemizde de yetişiyor.Lavanta, yetiştiriciliği ekonomik anlamda Milaslı çiftçiler için en güzel alternatif ürünlerden biri olmaya aday. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılıyor. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de olduğu biliniyor.

Bu anlamda ilçemizde bu ürünün geçen yıl deneme dikimini gerçekleştirdik. İlk sene pek fazla bir verim alamadık ancak ikinci yılında beklenenin de üzerinde bir ürün elde ettik. Eğer iç Pazar bulunabilirse ki, Türkiye’nin birçok yerinde Lavanta yetiştiriliyor ve pazarı da oluşturulmuş durumda, Milaslı çiftçilerinin de gözdesi olabilecek bir ürün” dedi.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık