METİN ERGUN’DAN, MADEN KAZASI İLE İLGİLİ İKİ SORU ÖNERGESİ

Muğla Milletvekili Prof.Dr. Metin Ergun, kendi köyünün de bulunduğu bölgede meydana gelen ve üç işçimizin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden kazasıyla ilgili olarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdi.

METİN ERGUN’DAN, MADEN KAZASI İLE İLGİLİ  İKİ SORU ÖNERGESİ
  • 28 February 2019, Thursday 10:00

Ergun’un, Enerji Bakanı’na verdiği soru önergesi şöyle:

Muğla’nın Milas ilçesinin Sarıkaya Mahallesi ile Labranda Antik Kenti arasındaki bölgede yer alan ve Kargıcak Köyü Yumrutaş mevkiinde faaliyet gösteren feldspat maden sahasında meydana gelen kaza çok vahim sonuçlar doğurmuştur.

İşçilerimizin üzerine düşen bu kaya, yöre halkının tarih boyunca kültürel hayatında ve inançlarında derin izleri olan bir kaya olarak var olagelmiştir. 

Aynı zamanda Aydın-Muğla sınırını belirleyen bir sınır taşı olarak bilinen,  yöre halkınca kutsal olduğuna inanılan ve hem doğal, hem de kültürel bir miras olan bu dev kayanın etrafında yapılan yanlış çalışmalar kayayı yok ettiği gibi, 3 insanımızın acı şekilde ölümüne sebebiyet vermiştir.

Kayanın etrafında yukarıdan aşağıya doğru olması gereken üretim yönünün aşağıdan yukarıya doğru yanlış bir şekilde sürdürülmesi sebebiyle bu kaza meydana gelmiştir.

Yaşanan bu elim hadise ile beraber; maden sektöründeki ölümlü iş kazalarının kronik bir sorun haline geldiği artık göz ardı edilemez bir gerçekliktir. Ülkemizde madenlerin ruhsatlandırılması sürecinin sağlıksızlığı, denetimlerinin yetersizliği, bu madenlerin doğal çevreye verdikleri telafisi mümkün olmayan zararlı etkilerinin giderek artması kamusal denetim ve gözetimin yetersizliğine işaret etmektedir. Benzer şekilde, iş sağlığı ve güvenliği konularında yaşanan ihmaller, denetimsizlik ve yetersizlikler sebebiyle karşılaşılan ölümlü iş kazaları konularında madenlere yönelik kamuoyundaki endişeler haklı olarak artmaktadır.

Hem faaliyet gösterdikleri doğal çevrenin yapısını olumsuz etkileyen, hem de ölümlü iş kazalarına neden olan bu işletmelerin günümüzün modern madencilik standartlarına ve iş sağlığı ve güvenliği kurallarına göre denetimlerinin artırılması, maden sektöründe gerçekleşen ölümlü iş kazalarının ve çevreye verdikleri zararların kronik sorunlar olmaktan çıkarılması gerekmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1) Söz konusu kazanın yaşandığı sahada faaliyet gösteren firmanın ruhsatı var mıdır? Var ise ne zaman alınmıştır?

2) Bu kazanın gerçekleştiği maden ocağının ruhsatlandırılmasından önce bölgenin jeolojik ve coğrafi yapısının etütleri yapılmış mıdır?

3) Söz konusu maden işletmesinin denetimleri şu ana kadar yapılmış mıdır? Yapılmışsa; hangi sıklıkta yapılmış ve herhangi bir uygunsuz tespit edildiyse ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?

4) Bakanlığınızca, bu tarz maden işletmelerinin kuruluşunda ve ruhsatlandırılması sürecinde bölge halkının görüş ve düşünceleri alınmakta mıdır?

5) Bakanlığınız, maden işletmelerinin kurulduğu bölgelerde bulunan doğal, kültürel ve akidevi öneme sahip varlıkları, bu tesislerin zararlı etkilerinden korumak için ne gibi tedbirler almaktadır?”

Metin Ergun’un Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesi de şöyle:

“Muğla’nın Milas ilçesinin Sarıkaya Mahallesi ile Labranda Antik Kenti arasındaki bölgede yer alan ve Kargıcak Köyü Yumrutaş mevkiinde faaliyet gösteren feldspat maden sahasında 18 Şubat 2019 tarihinde meydana gelen kaza çok vahim sonuçlar doğurmuştur.

Bu kaza nedeniyle 3 işçimiz hayatlarını kaybetmiş, 1 işçimiz yaralanmış ve önemli miktarda maddi hasar ortaya çıkmıştır.

Kazanın detayları ortaya çıktıkça, yapılan faaliyetin iş kolunun gerektirdiği modern çalışma yöntemlerinin hilafına gerçekleştiği, iş sağlığı ve güvenliği standartlarının ihmal edildiği ortaya çıkmaktadır.

Ölümlü iş kazalarının kronik bir hal aldığı madencilik sektöründe, iş sağlığını ve güvenliğini sağlayan kuralların uygulanıp uygulanmadığının ve bu konuda yapılacak denetimlerin önemi sürekli yaşadığımız buna benzer trajik kazalarla bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1) Milas’taki kazanın gerçekleştiği maden sahasında faaliyet gösteren firma iş güvenliği ve sağlığı açısından bakanlığınızca şu ana kadar denetlenmiş midir?

2) Şu ana kadar kaç kez denetim yapılmış ve bu denetimler sonucunda herhangi bir eksiklik tespit edilmiş midir? Her hangi bir eksiklik tespit edilmişse, giderilmesi konusunda hangi yaptırımlar uygulanmıştır?”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık