Milas halısı yeniden canlanacak

MİTSO, Milas Meslek Yüksekokulu, İlçe Milli Eğitim ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde, unutulmaya yüz tutmuş dünyaca ünlü Milas halıları, imzalanan protokol ile yeniden canlandırılacak. İlçemize bağlı 13 mahalleyi kapsayacak projenin protokol imza töreninde, coğrafi işaret alınan Milas halıcılığının bölgeye; ekonomik, sanatsal ve kırsal açıdan faydaları gözler önüne serildi.

Milas halısı yeniden canlanacak

 Milas Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ‘Milas Halısını Gelecek Kuşaklara Aktarma Projesi’nin protokol imza törenine; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kır, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tunahan Bayram, projede yer alacak 13 mahallenin muhtarı ve dokumacılık kurslarına katılacak kadınlar katıldı.

Milas İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tunahan Bayram, imza töreni öncesinde; “Dokumacılık tarihi, insanlık tarihi kadar eski bir sanat. Bu sanat insanların hayatında var olması gereken iyi ki var olan bir sanat. Milas halısı eskiden daha canlıydı, bütün evlerde tezgahlar vardı. Özellikle kadınların bu işi yaparak; hem hayatın içinde var olarak bir ekonomik gelir elde etmeleri için, hem de bu sanatın yaşatılması için önemliydi. Ama son yıllarda bu konudaki ivmenin düşmesi ile Sayın Kaymakamımızın direktifleri doğrultusunda Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ve Yönetimi bu konuda bir şeyler yapma gayreti gösteriyorlar, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bugün burada “Milas Halısını Gelecek Kuşaklara Aktarma” projesi adı altında başlattığımız Milas genelinde geçmişinde halıcılık kültürü olan köylerimizi muhtarları eşliğinde davet ederek bir protokol imzalanması ve bu köylerdeki dokumacılara dokuma malzemesi takdim edilmesi için bir araya geldik.”

“Türkiye’nin birçok yerinde makinede dokunan halılar, Milas halısı diye satılıyor”

Protokolün imzalanması için sahneye gelen protokol paydaşlarından Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ise şunları söyledi:

“Biz MİTSO olarak bundan 2 yıl önce Milas halılarının ‘coğrafi işaret’ alabilmesi için başvuruda bulunduk. Amacımız şuydu, biz bu değerlere sahip çıkmak istiyorduk. Önce coğrafi işaretin anlamı nedir bundan bahsetmem gerekiyor, çünkü gerçek Milas halısının ipliğinin, renginin vb. şeylerin belirlenmesi lazım. Ama biz araştırma yaptığımızda Denizli’de, Manisa’da makine halılarını Milas halısı diye satıyorlardı, bu bizi üzüyordu. Bu yüzden köylerde de üretim yapan dokumacılar, üretmeyi bıraktı. Biz Milas halısının özelliklerini her yere duyurup, anlatmak istiyoruz. Biz ‘MİTSO olarak ipliğini temin edelim, her sene gerçekleşen fuarlarımızda bunların satışına da yardımcı olalım’ dedik. Biz bu halıların üretilmesini, yapılmasını istiyoruz.

“İlçenin kültür birikimlerini geleceğe taşımak zorundayız”

MİTSO Başkanı Reşit Özer’in ardından protokolün paydaşlarından biri olan İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal da kısa bir konuşma yaptı ve şunları söyledi:

“Milas’ın geçmişten günümüze bu güzel halılarını tekrar canlandırması ile ilgili bu projeyi 2-3 yıldır ilerletmeyi düşünüyorduk. Ticaret ve Sanayi Odasının maddi anlamdaki desteğiyle, üniversitedeki hocalarımızla yaptığımız iş birliği, Kaymakam Bey’in himayesinde ciddi adımlar attık.

Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle unutulmaya yüz tutan Milas halısını dokuyarak, gelecek nesillere aktarma konusunda yoğun bir emek verecek olan kadınlarımıza çok teşekkür ediyorum.”

“Kültürün bir parçası olan Milas halısının yeniden canlanması şart”

İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal’ın ardından projenin paydaşlarından olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kır da şunları söyledi:

“Milas, 5 bin yıllık tarihi geçmişi olan bir kültür başkenti… Milas halısının da bu kültürün bir parçası olması sebebiyle tekrar canlanması gerektiğini düşünüyoruz. Üniversite ve Yüksekokul olarak akademik anlamda bu projede görev almaktan da son derece mutluyuz. Dolayısıyla emeği geçen herkse çok teşekkür ediyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından projenin paydaşları, hazırlanan protokolü imzalarken, dokumacılık sanatı ile ilgili sunum ise, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Berna Sevinç tarafından yapıldı.

“Orijinal Milas halısını dokuyacağız”

Öğr. Gör. Sevinç; Milas’ın tarihi ve coğrafi konumu, Milas halısının tarihsel süreci, Milas halı dokumacılığının ekonomik, sanatsal ve kırsal açıdan sağlayacağı faydalar, coğrafi işaretin amacı ve önemi hakkında detaylı bir bilgi aktarırken, özellikle salonda bulunan, geçmişten günümüze halı dokuyan kadınlara, slayt gösterisinde yer alan halı motiflerinin günümüzde kullanılıp kullanılmadığını sordu.

Orijinal Milas halısının en fazla 3 ila 3,5 m. boyutunda olduğunu belirten Sevinç; “Ne yazık ki ticari kaygılar nedeniyle; 4, 6 ve hatta 12 m. ebadında Milas halısı dokunmaya başlandı. Biz bu projede, standart ölçülere, kullanılacak kökboyasına, motiflere ve düğüm sayısına dikkat edeceğiz. Coğrafi işareti alınmış orijinal boyutun yanı sıra Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen kalite belgesi kriterlerine de uymak koşuluyla halıları dokuyacağız” dedi.

Yapılan sunumun ardından MİTSO tarafından temin edilen halı dokuma ipleri, kursa katılacak kadınlara teslim edildi.

Milas İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tunahan Bayram, dokunacak halıların, başta ilçemizde düzenlenecek olan fuarlar olmak üzere çeşitli zaman dilimlerinde açık arttırma usulü ile satılacağını söyledi.

Projeden yararlanacak olan 13 mahalle ise şunlar: Kultak, Gökbel, Alatepe, Çökertme, Bozalan, Türkevleri, Gürceğiz, Fesleğen, Karacahisar, Kuzyaka, Dereköy, Balcılar ve Kalem.

 

     

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık