Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Özcan, belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirdi: “İçişleri Hukukun üzerine çıkmıştır”

CHP ilçe merkezinde yerel basın ile bir araya gelen Milletvekili Suat Özcan, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasıyla siyasetin farklı bir zemine kaydığını belirterek, “CHP’li olarak bakış açımız solcu ve Atatürkçü değerler üzerindendir. Bundan taviz vermemiz düşünülemez. Ancak, bunun dışında çalışmalarımız ülkemizin gelişimi ve adil paylaşım üzerinedir. Anayasa ve yasaların uygulandığı bir ülkede suçluluğu kesinleşmemiş makam sahiplerinin görevden alınması doğru değildir. İçişleri Bakanlığı, hukukun üzerine çıkmıştır.

Özcan, belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirdi:  “İçişleri Hukukun üzerine çıkmıştır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milas İlçe Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Milletvekili Suat Özcan, yöre ve ülke gündemindeki konular hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Üç büyükşehir belediye başkanının (Diyarbakır, Van ve Mardin) görevden alınmasına ve yerlerine kayyum atanmasına da değinen Özcan, “Anayasa ve yasaların uygulandığı bir ülkede, suçluluğu kesinleşmemiş makam sahiplerini görevden almak doğu değildir. İçişleri Bakanlığı, hukukun üzerine çıkmıştır” diye konuştu.

AKP döneminde emperyalist yağmanın had safhaya ulaştığını söyleyen Özcan; orman yangınları ve madenler konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme getireceklerini ve konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Özcan, ayrıca Irak’ın Kuzeyi’ndeki Pençe  - 3 Harekatı’nda PKK ile girdikleri çatışmada şehit olanlara Allah’tan rahmet, ülkeye ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

CHP ilçe merkezinde yerel basın ile bir araya gelen Milletvekili Suat Özcan, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasıyla siyasetin farklı bir zemine kaydığını belirterek, “CHP’li olarak bakış açımız solcu ve Atatürkçü değerler üzerindendir. Bundan taviz vermemiz düşünülemez. Ancak, bunun dışında çalışmalarımız ülkemizin gelişimi ve adil paylaşım üzerinedir. Anayasa ve yasaların uygulandığı bir ülkede suçluluğu kesinleşmemiş makam sahiplerinin görevden alınması doğru değildir. İçişleri Bakanlığı, hukukun üzerine çıkmıştır. Suçluluğu kesinleşmeden geçici görevden uzaklaştırma olabilir. Ama, şu an olduğu gibi yerlerine kayyum atanamaz…”

TBMM’nin siyasi iktidarca, hem kanun yapma hem de denetleme açısından işlevsiz hale getirildiğini söyleyen Özcan, “CHP olarak, Meclis’in daha işler hale getirilmesi; Yasama, Yürütme ve Yargı’nın birbirinden ayrı ve demokratik parlamenter sisteme uygun işlerlik kazanması için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Madenler ve doğal yaşam

AKP döneminde emperyalist yağmanın had safhaya ulaştığını, madenlerin emperyalist şirketlere devredildiğini, yandaş şirketler eliyle ülke kaynaklarının yağmalandığını kaydeden Suat Özcan; bununla ilgili somut örnekler sundu:

Balıkesir /Sındırgı/ Kızıltepe altın madeni, Tavşan altın-gümüş projesi.

Artvin Salınbaş -  Ardala altın projesi (Zenit Madencilik: İngiltere Borsası’na kayıtlı Ariana Resources )

İzmir Efemçukuru ve Uşak Kışladağ altın madenleri  (Kanadalı Eldorado Gold’un iştirakı TÜPRAG Metal Madencilik)

Çanakkale Kirazlı – Ağı Dağı altın projesi (Kanadalı Alamos Gold)

Kayseri /Develi Öksüt altın madeni projesi (Centarra Gold Inc. Şirketinin iştiraki)

Erzincan /İliç Çöpler altın madeni (Yüzde 80’i Avustralyalı Alacer Gold firmasının olan Anagold Madencilik )

Balıkesir İvrindi ve Gediktepe, Yelekkaya, Sarıcayayla  altın projesi, Folken Güvemli- Kazıkbeli – Akoluk altın projeleri (Çalık Holding, Alacer Gold ortaklığı)

Artvin Hod altın madeni projesi (Yüzde 70 Çalık Holding’e ait Lidya Madencilik -  yüzde 30 Kanadalı Sandstorm )

Çanakkale / Halilağa bakır-altın projesi (Kanadalı Teck madencilik ve Pilot Gold’un geliştirdiği ve 55 milyon ABD Doları ile Cengiz Holding’in satılan.)

Adana Horzum yöresinde Pınargözü Akyaka çinko ocakları (Kurmel Grubu’na ait Akmetal ve Kanadalı Pasinex yarı yarıya ortak.)

Çanakkale Lapseki altın işletmesi  (Nurol iştiraki TÜMAD – Chesser Resources tarafından bulunup geliştirilmiş.)

CHP’nin bakış açısının doğanın korunması ve madenciliğin buna duyarlı yapılması yönünde olduğunun altını çizen Suat Özcan, ülkemizdeki maden rezervlerinin tamamen belirlenerek, bir harita şeklinde somutlaştırılması ve zenginliklerimizin ülkemiz tarafından değerlendirilip katma değer yaratılması gerektiğini söyledi. Yerüstünün korunması ve yer altı kaynaklarının nasıl değerlendireceğinin ülke politikası ile belirlenip, tartışmaya açılmasının şart olduğunu dile getiren Özcan, şöyle konuştu: “Kazdağı – Kirazlı bölgesi, Balaban Tepesi’nde binlerce insanın toplandığı alanda biz vardık. Atikhisar Barajı’nın doğayı kirletme riskleri de tartışıldı… Uşak -  Kütahya kapsayan Murat Dağı’nda Kaz Dağları’ndan farklı olarak, bilirkişi yeniden ÇED raporu hazırlayacak. Umarız orayı koruyacak nitelikte bir rapor olur… Yeniköy, Karacahisar, İkizköy, Çamköy gibi 22 köyü ilgilendiren kömür rezervi bahane edilerek, mevcut santralin kapasitesinin artırımı ya da yeni santral yapımı gündeme getiriliyor. Ömrünü tamamlamış bir santralin düşük kaliteli bir kömürle çalışması ne kadar rantabl? Bu çevresel değerleri bozmadan yapılmalı.”

Orman yangınları soruşturulmalı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 23 uçakla yangın söndürdükleri açıklamasını ‘talihsizlik’ diye nitelendiren Muğla Milletvekili Özcan; orman yangınları konusunda Soru Önergesi ve Araştırma Komisyonu kurulmasıyla ilgili teklif vereceklerini kaydetti.  Suat Özcan, Bafa Platformunun kurulmasını da doğru ve gerekli bulduğunu belirterek şunları söyledi: “Son Orman Bakanı göreve geldiğinden bu yana çıkan yangın sayısı nedir, ne kadar alan yanmıştır? Orman yangınlarının kimin tarafından nasıl çıkarıldığı belli değil. Kamuoyu ile paylaşılmıyor. Yazın en çok yangın çıkan yerlerin Afet Alanı ilan edilmesini istiyoruz… Danişment yönüne doğru, açık madencilik başlamış. Bir de Pınarcık tarafında galeri madenciliği var. Bunlardan biri Boksit, alüminyum; diğeri, diaspor, kristal madenciliği. 1300 civarında ağaç kesilmiş. Bunun dışında ormanda gençleştirme için mi, madencilerin isteğiyle mi kesim oldu, belirsiz. Orada daha önce de illegal çalışmalar yapılmış. Millenyum Madencilik 2007’den itibaren resmi girişimlerde bulunmuş…  Canlıların yaşam alanlarının korunması için sadece yangın ve ağaç kesimi olan yerlerde değil, tüm çevrede halk ve demokratik kitle örgütleri denetleme yapmalı.”

Ekonomi ve Tarımda sıkıntılar

Yöredeki çiftçilerle de ara sıra bir araya gelip söyleştiklerini, sorunlarını dinleyip kaydettiklerini belirten Özcan, bu konuda da şunları söyledi: “ En çok yem fiyatlarının yüksekliğinden yakınıyorlar. Bu nedenle, süt ve kesimlik hayvanı yetiştirmede sıkıntıları var. Tarlada eskiden olduğu gibi evinin geçimi için ürün yetiştiremiyor. Ancak, slajlık mısır yetiştiriyorlar. Milas’ta son 10 yılda seracılığı bırakıp, ellerindeki ve buldukları ürünleri satmaya yöneliyorlar. Gübre ve zirai ilaçlar da yüksek. Üretici önünü göremiyor… Et ve Balık Kurumu, kesim için uzak tarihe gün veriyor (6 ay). Bunlar da sıkıntı yaratıyor.”

Suat Özcan,  DSİ Bölge Müdürlüğü ve Aydem  Denizli Bölge Müdürlüğü ile de konuştuklarını belirterek şunları söyledi: “Kış aylarında aşırı yağışlarda derelerin ıslah edilmediği yerlerde tarım alanları su altında kalıyor ve Derince Barajı’ndan da kapasite düşüklüğü nedeniyle  tarımsal alanın tamamı yararlanamıyor. DSİ yetkilileri, bayram sonrası Ovakışlacık – Selimiye’den Güllük’e giden kanalın temizleneceğini söylediler… Tarımsal sulamada kullanılan pompalar açısından trafoların düzenlenmesi gerekiyor. Trafoların sayıca artırılıp, ayrıştırılması yönünde de Aydem’e teklifimiz oldu.”

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis