PATRON DIŞARIDA İŞÇİLER MEZARDA

Milas’ın Sarıkaya Mahallesi ile Labranda Antik Kenti arasında bulunan Yumrutaş Mevkisi’nde meydana gelen 3 işçinin öldüğü maden faciasının üzerinden bir yıl geçti. Olayın ardından tutuklanan 3 şirket yetkilisi hakkında 22,5 yıl hapis cezası istenirken, ağustos ayında görülen davada tutuklular tahliye edildi. Öte yandan maden kazasında hayatını kaybeden Şükrü Otlak’ın ailesinin, maden şirketinin yöneticileri tarafından baskı gördüğü ileri sürüldü. Davada bir sonraki duruşma 10 Mart’ta görülecek.

PATRON DIŞARIDA İŞÇİLER MEZARDA

YUNUS ERMAN DOĞRUYOL-/ Kaza, 18 Şubat 2019’da Sarıkaya Mahallesi ile Labranda Antik Kenti arasındaki Yumrutaş Mevkisi’nde faaliyet gösteren Kömürcüoğlu şirketine ait Albit maden sahasında meydana geldi. Taşeron firma Çınartaş Endüstri Anonim Şirketi tarafından yürütülen çalışma esnasında göçük yaşandı. Meydana gelen göçük nedeniyle 2 adet ekskavatör ve 1 adet kamyon göçük altında kaldı. Kaya bloklarının sahadan kaldırılması esnasında ana kayanın göçmesi sonucu meydana gelen kazada, sahada çalışmakta olan ekskavatör operatörleri Engin Tutuk, Servet Çapacıoğlu, kamyon şoförleri Şükrü Otlak, Tayfun Akıncı göçük altında kaldı.
Çalışanlar tarafından Tayfun Akıncı göçük altından çıkartıldı ve Milas Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi edilerek taburcu edildi. 
Göçük altında kalan Şükrü Otlak, Engin Tutuk ve Servet Çapacıoğlu ise 500-600 ton ağırlığındaki kayanın altından ölü olarak çıkarıldı. Soruşturma kapsamında 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirildi. Olayın ardından şirket yetkilileri Mustafa Ali Kömürcüoğlu, Özkan Kömürcüoğlu ve Serkan Anar tutuklandı.
Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağustos ayındaki duruşmada, sanıkların tutuklulukta geçirdikleri süre, delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphelerinin bulunmaması göz önüne alınarak, sanıkların ayrı ayrı tahliyeleri talep edildi. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan patronlar Mustafa Ali Kömürcüoğlu ile Özkan Kömürcüoğlu'nu ara kararla tahliye etti. Kağıt üzerinde üretim müdürü olarak görünen asgari ücretli çalışan Serkan Anar’ın ise bilirkişi raporuna istinaden tahliyesine karar verildi.
Otlak ailesi adına konuşan ve ismini paylaşmak istemeyen aile yakını, bu olayda ihmali olanların yargılanarak cezalandırılmasını talep ederek mücadelesini sürdürüyor. Son zamanlarda aileye şirket yöneticileri tarafından baskı yapıldığını belirten aile yakını, Otlak ailesinin şikâyetlerinden vazgeçmeleri için para teklifi bile yapıldığını söyledi. Otlak ailesi, şikâyetlerinden vazgeçmeleri için baskının yanı sıra tehdide de maruz kaldıklarını ileri sürerek, tehdidi yapan kişi hakkında da adli makamlara şikâyetçi oldu.
Acılı aile ayrıca, hayatını kaybeden Şükrü Otlak’ın çocukluk arkadaşı olan ve göçükten yaralı kurtulan Tayfun Akıncı’nın olayın ardından her fırsatta Otlak ailesinin yanında olacağını ve şikâyetinden asla vazgeçmeyeceğini ifade etmesine rağmen ilk duruşma tarihi olan 28 Haziran’dan bir gün önce şikâyetinden vazgeçtiğini söyledi. Aile, olayda hayatını kaybeden Servet Çapacıoğlu ve Engin Tutuk’un ailelerinin de ilk mahkemeden önce şikâyetlerinden vazgeçtiğini belirtti.
DURUŞMADA BİLİRKİŞİ RAPORU BEKLENİYOR
Eylül ayındaki duruşmada mahkeme, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden İşletme Anabilim Dalı ile Maden Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyelerinden oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetinden rapor aldırılması için talimat yazılmasına hükmetti. Kararın ardından 12 Aralık’ta bir duruşma daha yapıldı. Bu duruşmada bilirkişi raporu gelmediği için dava, 10 Mart’a ertelendi. Acılı aile, saat 11.10’da Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma için destek bekliyor. 

İZİN ALANA 150 TL CEZA
Öte yandan şirket, geçtiğimiz aylarda çalışanlara bir kısa mesaj göndererek izin alan işçilerden 150 lira kesinti yapılacağını bildirdi. Mesajda, “Bircan Kömürcüoğlu’nun talimatı ile izin paraları 150 lira kesilecektir. Ayrıca şirket bilgisi dışında işe gelmeyenler ve ‘rapor alanlar’ hakkında  idari soruşturma başlatılacak, 250 TL para kesilecektir.” denildi.
Bağımsız Maden İş Sendikası ise konuyla ilgili, “Maden işçilerini tanıyorsunuz. Patronlarından birini tanıtalım. Milas'ta albit madenini en ağır şartlarda çıkartan işçilere patron maaşın asgari ücretlik kısmını bankadan diğer kısmını elden öderken, izin kullanan, rapor alan işçilere ceza tarifesi uyguluyor. Milas'ta Kömürcüoğlu’na ait madende geçen yıl iş cinayetinde 3 işçi arkadaşını kaybeden Sendika üyemiz, patronun tüm tehdit ve satın alma çabalarına rağmen işçi kardeşleri lehine davada tanıklık için ısrarcı olduğu ve sendika örgütlediği için işten atıldı. Direneceğiz.” İfadelerini kullandı.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık