Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Sağlık Emekçileri Sendikası: “SAĞLIK, LİBERAL POLİTİKALARA BIRAKILAMAZ..”

Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Muğla Şubesi Yürütmü Kurulu Adına Şube Başkanı Nazlı Tepeli, yazılı bir basın açıklaması yaparak, koronavirüs salgını konusundaki görüşlerini açıkladı.

Sağlık Emekçileri Sendikası: “SAĞLIK, LİBERAL POLİTİKALARA BIRAKILAMAZ..”

Açıklama şöyle:
“Değerli Halkımız ve Basın emekçileri;
Bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak yıllardır sağlığın bir hak olduğunu savunduk. Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin aile hekimliği modeli ile etkisiz hale getirilmesine karşı mücadele ettik. Hep sağlık hizmetlerinin herkese eşit ücretsiz ve nitelikli kamusal olarak verilmesi gerektiğini, korucuyu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini savunduk. Tüm yönetimlere ve topluma eylemlerimizle ve basın açıklamalarımızla bu gerçeği anlatmaya çalıştık.
Sağlık sisteminde gerçekleştirilen neoliberal reformlara bağlı her türlü olumsuzluğun bu salgın sırasında daha da artacağını dile getirmek istiyoruz.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak bizlerin toplum sağlığının neoliberal politikaların eline bırakılamayacağını sağlık hizmetlerinin eşit ücretsiz ve kamu eliyle yürütülmesi gerektiğini savunmakta ne kadar haklı olduğumuzu genelgelerle yoğun bakım ünitesi olan özel hastanelerin corona virüs hastanesi olarak kamusallaştırılması göstermektedir. Sadece yoğun bakım ünitesi olan özel hastanelerin kamusallaştırılması yetmez, diğer özel hastanelerinde kamusallaştırılarak topluma ücretsiz sağlık hizmeti sunmaya başlaması gerekmektedir.
2020 yılına Çin’in Wuhan eyaletinde nedeni bilinmeyen zatürre olguların artışı ile girdik. Çin başta olmak üzere ülkelerdeki vaka ve ölüm sayılarında yaşanan artışı, henüz dünya için bir tehdit olmadığı gerekçesiyle Dünya Sağlık Örgütü gibi Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve hepimiz izledik.  
Hastalığın yayıldığı ülke sayısının her geçen gün artması, İtalya ve İran’da çok daha öldürücü bir tablonun ortaya çıkması söylemleri etkiledi. Dünya Sağlık Örgütü peş peşe acil durum derecesini artırdı, Sağlık Bakanı ülkemizde virüsün yayılma riskinin çok yüksek olduğunu söylemeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü de yayılmaya bağlı olarak PANDEMİ ilan etti.
Yine de yurtdışından ülkemize girişlerde ciddi tedbirlere ve yaptırımlara gidilmemiş, gerekli karantina uygulanmamış hatta bu süreçte umre ziyaretlerine izin verilmiş, umreden ve yurtdışından dönen yurttaşlarımız karantina altına alınmamıştır.
Sonrasında ülkemizde ilk vaka tespiti yapıldı, Okulların tatil edilmesi, sağlık çalışanlarının izinlerinin iptal edilmesi, hastalığa karşı bireysel olarak hangi önlemler alacağımız, yayılımın artması, kayıpların artması vb. bu günlere geldik.
-Bu aşamaya gelinmeden sağlık alanında örgütlü emek-meslek örgütleri ve sendikalarla bir araya gelinerek sürecin planlanması,
-Nasıl bir organizasyona gidileceği, acil eylem planlarının hazırlanması,
-Toplumla paylaşılması, toplumun sürekli bilgilendirilmesi
-Gerekli tıbbi malzemelerin tespiti ve sağlanma koşulları hazırlık ve planlama çalışmaları yürütülmüş olması,
-Sağlık emekçilerine yönelik de gerekli eğitim süreçlerinin başlatılmış olması gerekiyordu.
Hazırlıksız yakalandık. Artık reaksiyoner çözümler üretmek ve acilen uygulamaya koymak zorundayız.
Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Muğla Şubesi olarak işyeri temsilcilerimizle yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda PANDEMİ koşullarında toplum ve çalışan sağlığına katkı sunacağını düşündüğümüz raporumuzu İl Muğla Sağlık Müdürümüz Sayın İskender Gencer ile paylaştık.
Bizler sağlık çalışanları olarak corona virüs vakaları ile ilk karşılaşan kişileriz. Ve tedavileri boyunca da enfekte kişiler ile temas halinde olacağız bu nedenle virüs ile etkin mücadele için ilk korunması gereken kişilerde sağlık çalışanları olmalıdır. Bu nedenle; öncelikli olarak
- Kişisel Koruyucu Donanımların (KKD) (eldiven, cerrahi maske -sıvıyla temas esnasında N95 veya FFP2, koruyucu- sıvı geçirmez önlük, gözlük gerekliliğinde tulum) gerekli olduğu ve planlamalar çerçevesinde acilen çalışma koşulları ile uyumlu olarak tüm sağlık emekçilerine eksiksiz dağıtımı sağlanmalıdır.
- ASM, TSM ve Hastaneler tüm işyerlerinde aralıklı, zorunlu tarama testi yapılmalı. Sağlık emekçilerinin düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılmasını sağlanmalıdır.
-Sağlık çalışanlarının verimli ve etkin çalışabilmesi için planlama yapılmalı çalışma saatlerinin düzenlenmesi, gerektiğinde dönüşümlü idari izinli olmaları sağlanmalıdır.
-Yayınlanan genelgelerle asistan ve intörn doktorların mücadeleye katılımı istenmektedir bunun yanı sıra, diğer sağlık çalışanlarının da sayısı arttırılmalıdır. Hukuki süreçler tamamlanmadan KHK larla atılan sağlık çalışanları geri alınmalıdır. İdari hizmetlerde çalıştırılan ebe ve hemşireler asıl görev yerlerine iade edilerek sürece dahil edilmelidir. Salgının yaygınlaşması durumunda 65 altı risk gurubu oluşturmayan emekli sağlık çalışanlarının da göreve çağrılabileceği plana dahil edilmelidir.
-Etkin görev yapan sağlık çalışanlarına 2-3 ay yetecek Kişisel Koruyucu Ekipman eksiksiz sağlanmalı, Yönetim ile çalışanlar ve sendika temsilcileri arası koordinasyon ve işbirliğine olanak sağlanmalıdır.
-Corona virüs ile mücadelede etkin görev yapan çalışanların çocuklarını yaşlılarını bırakabileceği bu konuda kaygılanmayacağı bakım yerleri sağlanmalıdır.
-İşyerinde covid-19 kapılması durumu iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalıdır.
-Sağlık emekçilerinin bu süreçte yeterince korunmaması çalışma isteklerinde kayba, fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara artan sağlık hizmetini karşılayamamaya neden olabilmektedir. Bu nedenle bu süreçte sağlık çalışanlarını güçlendirmek önemlidir.
-Ülke genelinde toplumun her kesimini kapsayan günlük yapılan test sayısı acilen arttırılmalı ve günlük taranan kişi sayısı çoğaltılmalıdır

Bu virüs ile mücadele sadece sağlık çalışanlarının çabaları ile kazanılabilecek bir mücadele değildir. Toplumun her kesiminin etkin bir şekilde katılması ile kazanılabilecek bir mücadeledir. Bu nedenle il genelinde yapılması gereken ilk adım geniş katılımlı İL CORONA PANDEMİ KURULU oluşturmaktır. Bu komisyonda Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, TTB ve Sağlık iş kolundaki sendikalar yer almalıdır.
Bu Komisyonun yetki ve sorumlulukları ;
1-    Genel idare tarafından alınan kararının etkin şekilde uygulanması için denetimlerin arttırılması,
2-    İl ve ilçelerin koordine eşzamanlı çalışma, kurumlar arası eşgüdümü sağlaması,
3-    Salgın ülke geneline yaygınlaşmadan bulaş zincirinin kırılması için gerekirse toplumun tüm kesimlerini kapsayan sokağa çıkma yasağı uygulanması,
4-     Tabi ki bu kararın ekonomik boyutları göz ardı edilmemeli, ekonomik sıkıntı çekebilecek kesimler Valilik ve Belediyeler tarafından tespit edilerek desteklenmesi gereksinimlerinin karşılanması
5-    Halkın bilinçlendirilmesi, bilgilendirilmesi ve çözüme katılması için ‘açıklık ilkesi’  Salgının seyri konusunda Muğla kamuoyunun bilgilendirilmesinin sağlanması.  

Alınacak kararlara toplumun tüm kesimlerinin harfiyen uyması başarıyı arttıracaktır.
Bizler sağlık emekçileri olarak bu salgından tüm toplum olarak en az kayıpla çıkmak için elimizden gelen her çabayı harcamaya hazırız. Yıllarca yaptığımız gibi yine özverili çalışmaya devam edeceğiz.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık