Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

“Yaşam Hakkı En Temel Haktır…”

İlçemizde 10 Aralık İnsan Hakları Günü sebebiyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ünal Bozyer tarafından Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda konferans verildi. Konferansta insanın yaşam hakkının, en temel hak olarak öne çıktığı vurgulandı.

“Yaşam Hakkı En Temel Haktır…”

10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla Milas Kaymakamlığı tarafından düzenlenen konferansta konuşan Dr. Ünal Bozyer, Türkiye’nin de üyesi olduğu, bir demokrasi ve insan hakları kurumu olarak kurulan Avrupa Konseyi tarafından son 25 yıldır bir dizi insan haklarına yönelik belgenin yayınlandığını belirterek, bu belgelerin; çocuk, azınlık, avrupa sosyal güvenlik kodu, işkencenin, gayri insani ya da küçültücü ceza veya muamelenin önlenmesine dair avrupa sözleşmesi, demokratik vatandaşlık ve insan hakları eğitimi şartı ve daha pek çok konuyu kapsayan direktif ve kılavuz olduğunu belirterek, bu belgelerle ilgili ayrıntılarına değindi.

İnsan Hakları nedir sorusuna şöyle tarif yaparak başlayan Dr. Bozyer; “Tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır. Herkes, cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir.

Özgür bir şekilde düşüncelerini açıklamak, istediği yere gitmek, yerleşmek, diğer insanlarla ve makamlarla olan ilişkilerinde insanca ve hakça muamele görmek, insanların günlük yaşamında farkına varmadan yararlandığı haklardan bazılarıdır.

Can ve mal güvenliği, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü ve siyasi haklar gibi geleneksel hak ve özgürlükler birinci kuşak, çalışma hakkı, adil ve eşit ücret, insan haysiyetine yaraşır bir yaşam düzeyine kavuşma hakkı ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı gibi bir takım ekonomik ve sosyal haklar da ikinci kuşak haklar olarak adlandırılmaktadır.

Teknolojik gelişmeye paralel olarak temiz bir çevrede yaşama hakkı, bilgisayar verilerine karşı özel hayatın korunmasını isteme hakkı, sanat ve bilim özgürlüğü, tüketici hakkı, tıbbi ve biyolojik gelişmelere karşı korunma hakkı gibi haklar da üçüncü kuşak haklardır ve bu haklara ilişkin kavramlar sürekli gelişmek göstermektedir.

İnsan haklarının temelini 10 Aralık 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile 04 Kasım 1950 tarihli Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi oluşturmaktadır. Türkiye tarafından 1954'te onaylanmış olan ve iç mevzuatımızın bir parçasını oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, temel hak ve özgürlükleri; yaşama hakkı, işkence, insanlık dışı veya küçültücü muamele yasağı, kölelik ve zorla çalıştırma yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, hak arama özgürlüğü ve adil yargılanma hakkı, suç ve cezaların kanuniliği, özel hayat, aile hayatı ve haberleşmenin gizliliği, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplantı, dernek ve sendika kurma özgürlüğü, evlenme ve aile kurma hakkı, şikayet hakkı, ayrım yapma yasağı olarak belirlemiştir. Daha sonra toplum yaşamında meydana gelen gelişmelere paralel olarak düzenlenen protokollerle bu haklara; mülkiyet hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı, seçim hakkı, yerleşme ve seyahat özgürlüğü gibi yeni haklar eklenmiştir” diyerek, temel hak ve özgürlükleri çeşitli örnekler ve sinevizyon eşliğinde katılımcılar aktardı.

Konferansa; Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Refik Koçi, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Rıza Kozak, AKP Milas İlçe Başkanı Fahri Acar, AKP Milas Belediye Başkan Aday Adayı Barış Saylak, bazı mahalle muhtarları öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın sonunda ise 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle ilçemizdeki okullar arasında düzenlenen şiir, afiş ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

 

 

 

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık