Yörükler, ‘Sarı Yağlıklarla’ Sahaya Çıktı

Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği bu kez farklı bir etkinliğe imza attı. Yörük kültürünü yaşama ve yaşatma amacını güden dernek üyeleri, Yörüklerin sembolü ‘Sarı Yağlık’ ile halı sahada maç yaparak, sporun da kültür içindeki yerine dikkat çektiler.

Yörükler, ‘Sarı Yağlıklarla’ Sahaya Çıktı

Başkanlığını aynı zamanda Milas Belediyesi Meclis Üyesi olan Veteriner Mevlüt Kiriş’in yaptığı Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği, önceki gün akşam Akkent Halı Sahada, ‘Sarı Yağlık Yörük Spor’ adıyla kurdukları takım olarak kendi aralarında maç yaptılar.

Dernek Başkanı Mevlüt Kiriş, etkinliği takip eden basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “Biz yörükler aslında her daim sporun içindeyiz. Atalarımız hayvanlarını otlatırken, göç yaparken sürekli yürüyüş halindedirler. Bildiğiniz gibi Yörük, yürüyen Türk demektir. Sabah erken kalkıp akşamları da erken yatan bir toplumun evlatları olarak sağlığa ve sağlıklı beslenmeye dikkat ederiz.

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim’ dediği gibi, toplumumuzun sadece sporda değil bütününde bu söz uygulanmalıdır.

Ayrıca Futbolun Türklerde çok eskiye dayandığını görmekteyiz. Ünlü Türk düşünürü Kaşgarlı Mahmud'un 25 Ocak 1072 ila 10 Şubat 1074 tarihleri arasında yazdığı ünlü eseri ‘Divan-ı Lugat-it Türk’ün ilk cildinin 323'üncü sayfasında eski Türk boylarının Orta Asya'da "Tepük" adıyla andıkları bir ayak topu oyunu oynadıklarından bahis vardır.

Tepük oyununu, keçi derisinden veya koyun yününden yapılan keçeyi kullanarak oynamışlardır.

Dernek olarak geçen ay yaptığımız Yörük Toyumuzda da Ata sporumuz olan Güreş gösterisini sergilemiştik. Biz yörükler güreşte, at biniciğinde, futbolda yani sporun her dalında olduğumuzu biliyoruz. Spor sağlıktır, sağlıklı nesiller yetiştirmek için spor yapalım diyoruz” dedi.

Yaklaşık 1 saat halı sahada yapılan maçın ardından etkinlik sona erdi. Başkan Kiriş, ilerleyen dönemlerde talep olması halinde başka takımlarla da maç yapabileceklerini söyledi.

  

Editör: Hüseyin AÇAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık