İYİ PARTİLİ ERGUN: AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ MİLLİLEŞTİRİLMELİ

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapmayı öngören kanun teklifinin 14 maddesi hakkında konuştu.

İYİ PARTİLİ ERGUN: AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ MİLLİLEŞTİRİLMELİ

“NÜKLEER ANLAŞMA TÜRKİYE’Yİ RUSYA’YA DAHA BAĞIMLI HALE GETİRDİ”

Türkiye ekonomisinin en büyük problemlerinden birinin enerjide dışa bağımlılık olduğuna dikkat çeken Ergun, 2010 yılında Rusya Federasyonu’yla Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası için yapılan anlaşmanın, hali hazırda Rusya’ya doğalgaz konusunda riskli seviyede bağımlı olan Türkiye’yi nükleer enerji konusunda da bağımlı hale getirdiğini söyledi.

“AKKUYU’NUN MÜLKİYET YAPISI MİLLİ ÇIKARLARIMIZA AYKIRI”

İktidar kanadından gelen santralin Rusya’ya ait olmadığı yönündeki beyanların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Ergun, santralin yöneticisi olan Rus yetkililerin de Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin mülkiyetinin Rusya’ya ait olduğunu açıkladıklarını belirtti. Akkuyu Nükleer NGS A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva geçtiğimiz yıl “bu bir Rus santralidir” açıklaması yapmıştı. Türkiye’de konuyla ilgilenen hem hukukçuların, hem de enerji uzmanlarının da bu konuda görüş birliği içerisinde olduğunu savunan Ergun, santralin mevcut mülkiyet yapısıyla Türkiye’nin çıkarlarına aykırı olduğunu vurguladı. 

“RUSYA TÜRKİYE’DE ÜRETTİĞİ ELEKTRİĞİ TÜRKİYE’YE İHRAÇ EDECEK”

Santralden üretilecek elektriğe 15 yıl boyunca dolar bazında alım garantisi de verildiğine işaret eden Ergun, “Akkuyu Nükleer Enerji Santrali faaliyete geçtiğinde, Rusya bizim ülkemizde ürettiği elektriği bize ihraç eder hale gelecektir” dedi.

“AKKUYU RUSYA’YA KARŞI TÜRKİYE’NİN ELİNİ ZAYIFLATIYOR”

Enerji arz güvenliği konusunda Rusya’ya bu kadar bağımlı hale gelinmesinin Rusya ile ihtilaflı meselelerde Türkiye’nin elini zayıflatacağını öngörmek için kâhin olmaya gerek yoktur diyen Ergun, Meral Akşener’in konuyla ilgili olarak geçtimiz yıl yaptığı çağrıya atıf yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Bu durumun farkında olan Kurucu Genel Başkanımız Sn. Meral Akşener, 1 Ağustos 2022’de, iktidarı hukuki yetkilerini ivedilikle kullanmaya ve gerekirse santrali millîleştirmek üzere gerekli adımları atmaya davet etmişti. Akkuyu konusunda biz İYİ Parti olarak, bugün hala aynı noktadayız ve bu vesileyle çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.”

“NÜKLEERE KARŞI DEĞİLİZ, AMA RUSYA’YA BAĞIMLILIĞA SESSİZ KALAMAYIZ”

İYİ Parti olarak, nükleer enerjiye kategorik olarak karşı olmadıklarını belirten Muğla Milletvekili, “Ülkemizin enerji arz güvenliğini sağlayacak ve dışa bağımlılığını azaltacak politikaları her zaman destekleriz. Fakat her alanda olduğu gibi, enerji üretiminde de yüksek verimliliğin, sürdürülebilirliğin ve milli çıkarlarımızın esas alınması gerektiğini düşüyoruz. “Sırf yerli enerji olsun” diye, doğaya, çevreye ve ekonomimize taşıyamayacağı yüklerin yüklenmesine de rıza gösteremeyiz. Aynı şekilde, “sırf nükleer enerji üretelim” diye enerjide Rusya’ya daha bağımlı hale gelinmesine de sessiz kalamayız.” ifadelerini kullandı.

"BU DÜZENLEMENİN AMACI AÇIKLANMALI"

Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapmayı öngören kanun teklifinin 14 maddesi ile ilgili olarak, “bu düzenleme Akkuyu Nükleer Santrali için nükleer malzeme taşınması konusundaki sigortalama sorumluluğu Rus şirketten alınıp taşıyıcı firmalara verilebilir hale getirmektedir” diyen Ergun, iktidara şu soruları yöneltti:

Nükleer maddeler gibi son derece riskli olan ve hassasiyet gösterilmesi gereken malzemelerin taşınması konusunda niçin böyle bir düzenleme yapılmaktadır?

Bu düzenlemeyi, Akkuyu Nükleer Santrali’ni işleten Rus şirket mi talep etmiştir?

Düzenleme yürürlüğe girdiği takdirde ülkemize ne gibi bir fayda sağlayacaktır?

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık