12. KARİA, KARİALILAR VE MYLASA SEMPOZYUMU'NUN ARDINDAN...

12. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu, 23-24 Ağustos 2019 tarihlerinde Milashan Otel’de büyük bir katılımla yapıldı. Dünyanın dört bir yanından bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen ve “Karia’nın Kültleri” temalı bu yılki sempozyum, Prof.Dr. Numan Tuna ve Prof.Dr. Poul Pedersen onuruna yapılmıştı.

12. KARİA, KARİALILAR VE MYLASA SEMPOZYUMU'NUN ARDINDAN...
  • 03 September 2019, Tuesday 10:55

İki gün süren sempozyum, 24 Ağustos Cumartesi günü akşamı, sempozyumun düzenleyicisi Olcay Akdeniz’in kapanış konuşmasıyla sona ermişti.

Sempozyumu özetleyen, Olcay Akdeniz’in kapanış konuşması şöyleydi:

“Değerli Karia Dostları;

11 yıl önce mayasını arkadaşlık, dostluk, saygı ve güvenle kardığımız, arkeoloji ve tarih sevgisiyle yoğurduğumuz,Anadolu'nun kadim geleneği imeceyle başlattığımız Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumlarının bu yıl 12'incisini yapmayı başardık.

Yine el birliği ile,

Yine dostlukla,

Ve yine imece ile...

Yine birbirinden değerli arkeoloji bilginlerinin, birbirinden ilginç sunumlarıyla bir arkeoloji ve tarih şöleni sunduk dostlarımıza.

Belki; elbirliğiyle yaptığımız, imeceyle başardığımız bu şölenin boyutunu gözünüzde canlandıramıyor olabilirsiniz. Oysa, 12. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu'nun elinizde tuttuğunuz ayrıntılı programına fakrlı bir bakış açısıyla göz attığınızda göreceksiniz ki;

Bu sempozyum, bu arkeoloji ve tarih şöleniyle:

Türkiye,

Danimarka,

İtalya,

Fransa,

Almanya,

İsviçre,

Belçika,

ABD,

Yunanistan'dan

arkeoloji bilginleriniMylasa'dabuluşturmayı başarmışız.

Hele önceki yılları anımsadığımızda, bu ülkelerin yanısıra;

İsveç'ten,

Hollanda'dan da arkeoloji bilginleri gelmişler, bilgi şölenine katılmışlar, bildiriler sunmuşlar...

Yani, Karia Sempozyumları sanki "Birleşmiş Milletler" gibi olmuş.

Bunu gerçekleştirmeyi hep birlikte başarmışız.

Yine elinizdeki 12. Karia programına bir baktığınızda göreceksiniz ki, biz sadece bu sempozyumda;

Türkiye'den:

ODTÜ,

Ankara Üniversitesi,

AnkaraHacettepe Üniversitesi,

İstanbul Üniversitesi,

İzmirEge Üniversitesi,

İzmir9 Eylül Üniversitesi,

Denizli Pamukkale Üniversitesi,

Muğla S. Koçman Üniversitesi,

KonyaSelçuk Üniversitesi,

Erzurum Atatürürk Üniversitesi,

İstanbul Medeniyet Üniversitesi'ni

Sonra;

Danimarka Üniversitesi'ni,

Danimarka Syddansk Üniversitesi'ni,

ABD'den KaliforniaÜnivesitesi'ni,

İtalya'dan Napoli Üniversitesi'ni,

İngiltere'den Oxford Üniversitesi'ni,

Fransa'dan Sorbonne Üniversitesi'ni

Almanya'dan Hamburg Üniversitesi'ni ve

Belçika'dan Liege Üniversitesi'ni

12. Karia, KarialılarveMylasa Sempozyumu için Milas'ta buluşturmayı başarmışız.

Ve yine elinizdeki sempozyum programına baktığınızda göreceksiniz ki, biz bu sempozyumda;

Alabanda

Anaia,

Beçin,

Burgaz,

Fokai,

İasos,

Labraunda,

Lagina,

Laodikia,

Pedasa,

Stratonikeia,

Tepecik Höyüğü

olmak üzere tam 12 kazı başkanını da burada, Mylasa'da buluşturmayı başarmışız.

Peki bunu nasıl başarmışız?

Öncelikle sempozyumumuza kendi ülkelerinden, kendi kentlerinden, kendi üniversitelerinden ve kendi kazılarından hiçbir karşılık beklemeksizin, büyük bir özveri göstererek gelipsempozyumumuza katılan, bizlere omuz veren ve bilgilerini bu arkeoloji şölenine cömertçe sunan arkeoloji bilgini dostlarımız sayesinde başarmışız.

12 yıldır sürdürdüğümüz kaliteden ödün vermeyen, başarı çıtasını her yıl biraz daha yükselten, her yıl sempozyumun içeriniği daha da zenginleştiren ve ortama renk katan yeniliklerle başarmışız.  

Bu sempozyumu; yıllardır bu yaz  sıcağında ve bu salonunun bunaltan ortamında bunalmayı göze alarak gelen ve sunumları soluksuz izleyen siz değerli Karia Dostlarının gösterdiği ilgi sayesinde başarmışız.

Bu yıl ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullara rağmen bizlerden desteğini esirgemeyen Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Reşit Özer ve Yönetim Kurulunun verdiği destekle;

Sempozum sürecinde en dara düştüğümüz anda sempozyuma sahip çıkan TMMOB Muğla Mimarlar Odası Milas Temsilciliği ve bu dönem Başkanı Sayın Ayşegül Kesgin ve Yönetim Kurulunun kıt olanaklar içinde, özveriyle sağladıkları destekleriyle,

Ve bu yılki maddi olanaksızlıklar içinde bir çıkış yolu ararken facebook ortamında satır arasında yaptığımız imalı çağrıyı "Arif" olup anlayan ve "Hızır" olup imdadımıza yetişen İMİ Koleji ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erol Gözen sayesinde başardık.

Sayın Sezgin Akgüç gibi dostlarımız sayesinde başardık.

Yanısıra; her zaman yanımızda olan, bize umut veren Sayın Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu, Sayın Nezih Başgelen, Sayın Laçin Karaöz gibi birkaç dostumuzun moral desteğiyle başardık.

Ve laf aramızda; zorluklardan yılmayan, doğru bildiği yolda yorulmayan inadımızla başardık.

Yani bir kez daha "Sizin açık denizde hangi fırtınalarla boğuştuğunuza, hangi dev dalgalarla mücadele etmek zorunda kaldığınıza bakmazlar, gemiyi sağ salim limana yanaştırıp yanaştıramadığınıza bakarlar" diyen özlü sözde denildiği gibi; biz bu yıl da Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu gemisini sağ salim limana yanaştırmayı, yocularını esenlikle kıyıya çıkarmayı yine başardık. Hep birlikte başardık, el birliğiyle başardık, gönül birliğiyle başardık... Ne mutlu bize...

Sevgili Karia Dostları;

Çok büyük zorlukları aşarak bugünlere eriştik. Üçüncüsünü yapacakken sempozyumun başlayacağı saate tam 15 gün, 19 saat, 10 dakika kala ortayerde bırakılışımızdan bu yana tam 10 sempozyumu, herkesin takdirini ve övgüsünü kazanmış bir şekilde gerçekleştirdik.

Artık bu yolda "son çıkış"ıçoktan geçtik. Geldiğimiz bu aşamada geri dönüş de mümkün değil. Tek seçeneğimiz var; ileriye gitmek. Yine el birliğiyle, yine imeceyle, yine kaliteden hiç ödün vermeden hep ileriye gitmek...

Gideceğiz.

Hep birlikte ileriye, daima ileriye gideceğiz.

Gelecek yılda da; yani 28 / 29 Ağustos 2020'de de yine bu salonda buluşup13. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu'nu yapacağız. Sempozyumu, Dünya, Türkiye ve özellikle Bodrum için çok önemli bir sualtı arkeoloğu olan ABD'den SayınProf. Dr. George Bass'ın onuruna düzenleyeceğiz. Sempozyumu onuruna düzenleyeceğimiz Türk arkeoloğu ise kendi onayını aldıktan sonra açıklayacağız. Sempozyumun ana teması ise "Karia'da ticaret" olacak. Özlellikle de Karia'nın deniz ticaretini değerlendireceğiz.

Gelecek yıl yeniden buluşmak dileğiyle

Saygılar, selamlar.

Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu

Düzenleme Kurulu Adına

Olcay Akdeniz”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık