Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmeleri 2 fazlı üretime geçmek zorunda

​​​​​​​ Milas Ticaret ve Sanayi Odası, 3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmelerinin 2 fazlı üretime geçiş zorunluluğu hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmeleri 2 fazlı üretime geçmek zorunda

 Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Adem Konuk, Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Çevre Yönetim ve Denetim Şube Müdürü Kadriye Aybüke Çoşar, Çevre Mühendisi Sami Salim ve Çevre Mühendisi Yusuf Köroğlu MİTSO’yu ziyaret ederek, MİTSO yöneticileri ve zeytinyağı işletmecilerine konuyla ilgili bilgilendirme yaptı.

Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Adem Konuk, ‘’Bakanlığımızca 3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmelerine 15 Eylül'e kadar 2 fazlı üretime geçiş zorunluluğu getirildi. Zeytinyağı işletmelerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerini en aza indirmek, su kirliliğinin önlenmesi ve su tüketiminin azaltılması amacıyla 'Zeytinyağı İşletmelerinin 2 Fazlı Üretime Geçişi Genelgesi' 23.01.2023 tarihinde yayımlanmıştır. Bu genelgenin getirdiği yükümlülükler doğrultusunda zeytinyağı işletmelerinin 3 fazlı üretimi sonucu oluşan atık su miktarları ve kirlilik yükleri düşürülecek olup Türkiye genelinde yer alan ve 3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmelerinin 15 Eylül'e kadar 2 fazlı sisteme geçişi zorunlu hale getirilmiştir. Türkiye'de 816 adet 2 fazlı, 444 adet 3 fazlı, 4 adet de taş baskı üretim yapmak üzere toplam 1264 zeytinyağı üretim tesisi faaliyet göstermekte olup, 3 fazlı ve 2 fazlı üretimde elde edilen ürün miktarında fark olmamakla beraber, 2 fazlı üretimde zeytinyağı kalitesi daha yüksektir. Zeytinyağı işletmelerinden kaynaklanan atık su miktarında, 3 fazlı üretimden 2 faza geçilmesiyle yüzde 75 oranında azalma beklenmekte olup "Türkiye'de 3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmelerinden kaynaklanan toplam kirlilik yükü, hali hazırda ton başına 96 kilogram kimyasal oksijen ihtiyacıyken (KOl) ,2 faza geçiş ile bu miktarın yüzde 98 azalarak ton başına 1,25 kilogram KOl'ye düşmesi amaçlanmaktadır’’ dedi.

 Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Adem Konuk, konu hakkında işletme sahiplerinden gelecek tüm istek ve talepleri bir dosya halinde bakanlığa sunacağını ve destek olacağını belirtti.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis