35 bin erken ölüm, 768 milyar lira sağlık yükü

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde ve küresel ölçekte çevrenin insan sağlığı üzerindeki etkileri konularında çalışan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL), Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan Termik Santralleri ile ilgili bir rapor yayınladı. Rapora göre; üç santral 35 bin 195 erken ölüme neden oldu.

35 bin erken ölüm, 768 milyar lira sağlık yükü
  • 02 February 2022, Wednesday 9:30

Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL)’in raporuna göre Milas’taki Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ile Yatağan Termik Santrali; 35 bin 195 erken ölüm, 22 bin 720 erken doğum, 232 bin 640 çocukta bronşit vakası yaşanmasına neden oldu. 

1986 yılında işletmeye alınan Yeniköy Termik Santrali 508,05 Milyar lira, 1993 yılında işletmeye alınan Kemerköy Termik Santrali ise 260,40 milyar lira kümülatif sağlık maliyeti oluşturarak kamu yükü oluşturdu. 

Kümülatif sağlık maliyetlerinin büyük kısmının en eski santrallerden kaynaklandığı belirten HEAL’in çalışmasında, “Rapor, Muğla bölgesinde kömürden çıkışın öncelik olması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. Ayrıca, kükürtoksit emisyonu azaltım kontrol sistemleri santrallerin işletmeye girdiği tarihlerden ancak 10-16 yıl sonra kurulduğu için (Yeniköy’de 2007’de ve Kemerköy’de 2003- 2005 yılları arasında) bölgedeki santrallerin yarattığı hava kirliliğinin kümülatif sağlık maliyeti, tüm Türkiye’deki termik santrallerin sağlık maliyetinin neredeyse üçte birini oluşturmaktadır.” denildi.

Raporda ayrıca sağlık uzmanlarından görüşlere yer verildi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahat Genç, “Muğla bölgesindeki üç santral 1980’lerden beri bölgede yaşayanların şikayetlerine rağmen aktif. Kömür elde etmek için zeytinlikler, ormanlar yok edilmeye çalışılıyor. Daha önce birçok köylü toprağını bırakıp göçmek zorunda kaldı ve hala bu tehlike var. Bölgedeki köylüler hem santrallerin oluşturduğu kirli havayı soluyarak sağlıklarından oluyorlar, hem de topraklarından olmamak için savaş veriyorlar. Paris Anlaşması’nın imzalandığı bir dönemde artık kömürlü termik santrallerden vazgeçilmeli.” dedi. 

Aile Hekimi Dr. Hakkı Turan ise, “Muğla’daki Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri yıllardır hastalıklara ve hatta ölümlere neden oluyor. Türk Tabipleri Birliği’nin 2000 yılında hazırladığı rapora göre, Yatağan’da solunum sistemi şikayetiyle yatan hasta sayısının, daha iyi hava kalitesine sahip Muğla’dan iki kat daha fazla. Hiç şüphesiz bu hastalık verisinde en büyük pay santrallerin. Türkiye iklim krizinden en fazla etkilenen ülkelerden biri iken, bu santrallerin daha fazla çalışmamasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık