45 yıl sonra gelen madalya

20 Temmuz 1974’te başlayan Kıbrıs Barış Harekatı’nın Milas’ta ikamet eden 52 gazisine 45 yıl sonra ‘Milli Mücadele Madalyası ve Beratı’ verildi.

45 yıl sonra gelen madalya

Milas’ta ikamet eden 52 Kıbrıs Barış Harekâtı gazisine madalyaları teslim edildi. Milas Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen madalya teslim törenine Muğla Valisi Esengül Civelek’in yanı sıra ilçe protokolü, gaziler ve gazi yakınları katıldı. 
Madalya teslim töreni, şehitler ve hayatını kaybetmiş gaziler anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra ise İmam Hatip Şeref Aran tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı.
Törendeki ilk konuşmayı Türkiye Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi Başkanı Mehmet Sarban yaptı.
Türk askerinin Kıbrıs’ta barışı ve soydaşlarının güvenliğini sağlamak amacıyla 20 Temmuz 1974 sabahında harekete geçtiğini söyleyen Başkan Sarban, TSK tarafından havadan indirme, karadan çıkarma ve uçan birlik hareketi gibi dünyada ender görülen bir taktik uygulandığını belirterek, “45 yıl önce Muğla ilimizden 405 askerimiz Kıbrıs Barış Harekâtı’na katıldı. 10 şehit verdik. Bu uğurda kefeninin rengini aziz kanıyla boyayarak bayrak yapan, uğruna canını vererek vatan yapan ve son Türk devleti KKTC’nin kurulmasına katkı sağlayan Kıbrıs Gazilerimiz, 45 yıl sonra da olsa Devlet Madalyasını almanın haklı gururunu yaşamaktadır.” dedi.
Sarban’ın ardından söz alan Milas Kaymakamı Eren Arslan ise, “Bugün bizim için onur verici, gurur verici bir gün. Bundan 45 yıl önce, Kıbrıs topraklarında soydaşlarımızın, Türk Milletinin yaşamış olduğu zulüm ve eziyeti bitirmek için, Ada’ya barış götürmek için milletimiz ve ordumuz hep birlikte tarihte emsali az görünür çok büyük bir başarıyı, harekatı yürüterek son Türk devleti Kuzey Kıbrıs Türk Devleti’nin kurulmasına vesile olan Barış Harekatına katılmış olan kahraman gazilerimizin bugün devlet madalyasıyla onurlandırılması için bir araya geldik.” şeklinde konuştu.

Muğla Valisi Esengül Civelek ise, “Madalyalarınız, milli mücadele nişanıdır. KKTC’nin bağımsızlık işaretidir. Bu düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere üzerinde hür ve bağımsız yaşadığımız bu kutsal vatan topraklarını bizlere emanet eden; vatan, bayrak, millet, devlet için, ülkenin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimiz ve Kıbrıs şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize aileleriyle birlikte sağlık, afiyet, huzur dolu yaşam diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Milas’ta ikamet eden 52 gazi ve gazi yakınına Milli Mücadele Madalyası ve Beratı takdim edildi. Bazı gazi ve gazi yakınları, gözyaşlarını tutamayarak 45 yıl sonra gelen madalyayı göremeden hayatını kaybeden  gazileri anımsadı.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık