Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

5 Nisan Avukatlar Günü’nde  ‘savunma’ hakkına vurgu yapıldı

Her yıl ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Atapark’ta bir tören düzenlendi. Baro Temsilcisi Av. Ozan Güngör; “Her devlette, her sistemde, her rejimde mahkemeler vardır ancak hukuk devletlerinde ve demokratik rejimlerde avukatlar vardır. Bu durum da göstermektedir ki hukuk devleti ve demokrasi için avukatlık, vazgeçilmez unsurlardan biridir” dedi.

5 Nisan Avukatlar Günü’nde  ‘savunma’ hakkına vurgu yapıldı

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Atapark’ta düzenlenen törene, ilçemizdeki avukatlar katılırken tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Muğla Barosu’na bağlı Milas Baro Temsilcisi Av. Ozan Güngör, törende yaptığı konuşmada ‘savunma’ hakkına vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Hakkın ve adaletin savunucusu, hukukun ve yargının vazgeçilmez unsuru sevgili meslektaşlarımın Avukatlar Günü’nü kutluyorum.

5 Nisan; hukuksuzluklara karşı duran, kendini hakkaniyete adayan, eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele eden, hukukun ve yargının vazgeçilmez unsuru avukatların günüdür.

Devletlerin yaşaması için devlet savunması ne kadar önemli ise, adaletin yaşamasında da savunma ve dolayısıyla avukat da o kadar önemlidir. Suç denilen şey hiçbirimizin uzağında değildir. Hepimiz her an bir suç isnadına, iftiraya maruz kalabilir ya da hukuki bir çekişmenin tarafı olabiliriz. Bu gibi durumlarda profesyonel bir desteğe, yani avukata gereksinim duyacağımız açıktır. Onun için avukatı ve avukatlık mesleğini bağımsız, özgür, özerk kılmak, yargılama sürecinde etkili ve işlevsel hale getirmek yaşamsal değerdedir.

Adaletin tesisi hedefleniyorsa, adli mekanizma iyi çalışsın isteniyorsa öncelikle yargının kendi unsurları arasında adaletin ve eşitliğin sağlanması gerekmektedir. Avukatlar, savcılar ve hâkimler yargının üç vazgeçilmez unsurudur. Ayrı ayrı kamaralarda bulunsak dahi sonuçta hepimiz hukuk gemisinin içerisinde bulunmaktayız. Savunmanın ve savunmayı temsil eden avukatların, yargının kurucu unsuru olduğu yasamızda yazılmaktadır. Ancak yaşadığımız hayatta bunun yeterliği olmadığını görmekteyiz. Dahası her gün bu kuralın çiğnendiğini üzülerek yaşamaktayız. Buradan da anlamaktayız ki yasalardan öte bu kuralın zihinlere yazılması gerekmektedir.

Yasama faaliyetlerinin sadece duruşma salonlarında icra edilmediği bilinmelidir. Yargılama faaliyetinde yargının kurucu unsuru olan savunmanın görevi karakollarda, bürolarda, bazen sokaklarda başlamaktadır. Adaletin sağlanması için iyi bir yargılamanın yapılması gerektiği bilinmektedir. İyi bir yargılamanın yapılması için yargısal alt yapının ve fiziki mekânların, yargıya yakışır bir biçimde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu mekânlar sadece duruşma salonları olmayıp, karakol odalarından, adliye bahçelerine, avukatın faaliyeti için gerekli tüm mekânlara uzanmaktadır.

Her devlette, her sistemde, her rejimde mahkemeler vardır. Ancak hukuk devletlerinde ve demokratik rejimlerde avukatlar vardır. Bu durum da göstermektedir ki hukuk devleti ve demokrasi için avukatlık vazgeçilmez unsurlardan birisidir. Yani avukatlık, sadece yargının kurucu unsuru değil, hukuk devletinin ve demokrasinin de vazgeçilmez unsurlarından biridir.

Savunma sorunlarının savunmaya saygı duyularak ve içtenlikle tartışılıp çözülmesi temennimizdir.

Değerli meslektaşlarım. Unutmayın; birlikte güçlüyüz ve biz varsak vatandaşlarımızın hak arama özgürlüğü vardır.

Örgütlü bir gücümüz, cübbemize saygımız, yeminimize sadakatimiz ve bu halka bir borcumuz vardır.”

Düzenlenen tören, yapılan açıklamanın ardından günün anısına çekilen fotoğrafla son buldu.

 

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis