Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

“90 liralık fatura 150 lira oldu”

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda elektrik faturasını göstererek, “Vatandaşın fatura ile başı dertte.” dedi.

“90 liralık fatura 150 lira oldu”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda komisyon üyelerine elektrik faturası göstererek iki yıldan bu yana yaklaşık yüzde 70 zam geldiğini söyledi.
Girgin, Türkiye gibi her yanı tarih ve doğal güzellik olan kaynakların bizzat bakanlık eliyle kısa vadeli enerji politikalarına kurban gittiğini savundu.
Türkiye'de enerji konusunda ekonomik olarak sürdürülen şeyin, vatandaş açısından faturalara yansıyan artış olduğunu söyleyen Girgin, elindeki bir elektrik faturasını göstererek şunları kaydetti:
“Burada bir elektrik faturası göstermek istiyorum sizlere. Sayın Bakan, 150 TL, enerji tüketim bedeli 120 TL, gerisi vergi. Şimdi, bu faturada şöyle bir tablo var. 150 lira olan bu faturaya iki yıl önce 90 lira ödüyordu bir vatandaş. 90 liradan 150 liraya geldi çünkü elektriğe iki yıldan beri yaklaşık yüzde 70'e yakın bir fiyat artışı geldi. Şimdi şunu soruyor bize vatandaş. ‘Ya bize, işçiye, memura gelince yüzde 4, yüzde 5 zam ama kamusal bir hak olarak gördüğümüz temel ihtiyacımız olan elektrik yüzde 15 hatta on beşer, on beşer, bu şekilde bize yansıyor.’ Yani vatandaşın elektrik faturalarıyla başı dertte Sayın Bakan. Bu konunun tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Sadece elektrik faturası mı? Hayır, doğalgazda da keza öyle. Hatta elektrik faturasına öyle bir yasa gelmeli ki yani elektrik bir temel yaşam hakkıysa, su temel bir yaşam hakkıysa faturasını ödeyemeyen insanın biz elektriğini kesmek zorunda kalıyoruz, suyunu kesmek zorunda kalıyoruz. Bu konuları da tekrar gözden geçirmekte fayda var.” 
Milletvekili Girgin konuşmalarının sonunda geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen termik santrallerin filtre takma zorunluluğunun 2,5 yıl daha ertelenmesi hakkında, “Sayın Bakan, bildiğiniz üzere termik santraller solunum sistemi kanserlerine, akciğer hastalıklarına, astım ve bronşitlere, gebelerde çocuğa geçerek düşük doğumlara sebebiyet verebilir, ayrıca tarım ürünlerini de kirletir. Ortada böyle bir gerçek var iken geçen yasayla şimdi siz diyorsunuz ki: ‘İki yıl daha biz bu santrallere izin veriyoruz, o bölgede yaşayan insanlarımız iki yıl daha bu zehri solumaya devam etsinler. Bu santraller iki yıl daha çevreyi kirletmeye devam etsinler.’ Bu nasıl bir anlayış Sayın Bakan? Kendi insanının sağlığını hiçe sayan bir devlet olabilir mi? Bu yasa tasarısını santraller çevresinde yaşayan insanlara nasıl anlatacaksınız? "Elektrik üretimi sizin sağlığınızdan daha mı önemli?" diyeceksiniz.” şeklinde konuştu.
 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis