Adli Yıl Törenle Başladı “Erdemli hukukçulara ihtiyacımız vardır”

Yeni Adli Yıl, hukukçuların Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan Baro Temsilcisi Av. Ozan Güngör, yargının üç vazgeçilmez unsuru olan avukatlar, savcılar ve hakimlerin kenetlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Adli Yıl Törenle Başladı  “Erdemli hukukçulara ihtiyacımız vardır”

Milas’ta Adli Yıl’ın açılış töreni için, Muğla Barosu Milas İlçe Temsilcisi Av. Ozan Güngör, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Efe, Cumhuriyet Savcıları Müstakim Türkyılmaz, Zafer Çoban, 2. Asliye Ceza Hakimi Garip Aykanat, Sulh Ceza Hakimi Özgür Yalçın, Kadastro Hakimi Ayhan Boyraz ve Milas Belediye Başkanı Av. Muhammed Tokat ve çok sayıda avukat, Atapark’ta sabah 9:30’da bir araya geldiler. Önce Cumhuriyet Başsavcısı Adem Efe, ardından Baro Temsilcisi Av. Ozan Güngör tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında, Ozan Güngör bir konuşma yaparak;  şunları söyledi:

“… Dün 1 Eylül Dünya Barış Günü’ydü. Kadın cinayetlerinin, kutuplaşmaların artığı, terör illetinin yakamızdan düşmediği bu dönemde her ne kadar barıştan söz etmek zor olsa da, yine de umudumuzu yitirmeyecek, barış için mücadeleye devam edeceğiz. Unutulmamalıdır ki barışın tek şartı önce insan olabilmektir. Aklıyla, duruşuyla, vicdanıyla insan olabilmek.

İnsan topluluklarının devlet halinde oluşmaya başladığı ilk zamanlardan beri hakkın yerine getirilmesi, adalet dağıtma işi devletin en önemli görevi sayılmıştır. “Adalet Mülkün Temelidir” ilkesi yüzyıllar önce ortaya atılmış ve bugüne kadar gerçekliğinden hiçbir şey yitirmemiştir.”

“Adalet, kainatın ruhudur”

Rejimi ne olursa olsun, bütün devletlerde uyuşmazlıkları çözmek üzere kurulmuş mahkemeler bulunduğunu, ancak sadece demokratik hukuk devletlerinde etkin ve yargının kurucu unsuru niteliğini taşıyan bağımsız savunmadan söz edilebileceğini söyleyen Güngör, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Etkin ve bağımsız savunmanın olmadığı rejimlerde, hakimler ve savcılar, idarenin memurlarından ibarettir.

Toplumun tüm haksızlıklarına karşı en büyük güvenceleri kuşkusuz bağımsız mahkemelerdir. O halde mahkemelerin yansız, güvenilir, her türlü kuşku ve etkilerden uzak ve saygın olması, toplumun güven ve huzuru için şarttır.

Ömer Hayyam’a göre, “Adalet, kainat’ın ruhudur”. Bu ruhun, Hukuk Devleti, İnsan Hakları, Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü ilkelerinin amacına uygun şekilde hayat bulabilmesi için erdemli hukukçulara ihtiyacımız vardır.”

“Hepimiz hukuk gemisinin içerisindeyiz”

Ekonomik açıdan da olumsuzlukların giderilmesinin hukukun üstünlüğünün sağlanmasına bağlı olduğunu savunan Av. Ozan Güngör, şöyle konuştu:

“Adaletin tesisi hedefleniyorsa, adli mekanizma iyi çalışsın isteniliyorsa, yargının kendi unsurları arasında da adaletin ve eşitliğin sağlanması gerekliliği açıktır. Avukatlar, savcılar ve hakimler yargının üç vazgeçilmez unsurudur. Ayrı ayrı kamaralarda bulunsak dahi sonuçta hepimiz hukuk gemisinin içerisinde bulunmaktayız.

Gün, hukukun üstünlüğü için avukat, hâkim ve savcıların kenetlenmesi günüdür.

Gün, Cumhuriyet devriminin ışıklı yolunda demokrasi ve özgürlükler için omuz omuza mücadele etme günüdür. Bu mücalede elbette kazanılacaktır.

Geçmişte olduğu gibi bugün de mücadelemizi birlikte sürdürme azim ve kararlılığımızla zor günlerin aşılacağına, Cumhuriyet ve Değerlerine, Atatürk İlke ve Devrimlerine uygun, Hukukun Üstün kılındığı, Sosyal Hukuk Devleti İlkelerinin hayata geçirileceği günlere olan inancımızı tekrarla, yeni adli yılın adil yargılama hakkının tüm yönleriyle uygulandığı yıl olmasını diler, saygılar sunarım.”

Baro Temsilcisinin konuşmasının ardından, avukatlar ellerindeki karanfilleri Atatürk Anıtı’na sundular.

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık