Akbelen ormanları için nöbet tutuyorlar

Milas’ta bir grup çevreci ve köylüler, Akbelen ormanlarının kesileceğine yönelik bilgi aldıklarını belirterek orman girişinde nöbete başladı. Çevreciler ayrıca OGM yetkilileri hakkında Milas Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Akbelen ormanları için nöbet tutuyorlar

Milas’ta Akbelen ormanı hakkında açılan dava devam ederken, 15 Temmuz'da kesim yapılacağını öğrenen çevreciler, OGM yetkilileri hakkında Milas Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

İkizköylüler, Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Akbelen Ormanı’nda kesim yapılmaması için başlattıkları mücadeleyi sürdürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayıyla 740 dönüm ormanda, YK Enerji A.Ş,'ye “maden açık işletme” izni verilmesine, bölgede bulunan ekoloji örgütleri, orman genel müdürü ve genel müdür yardımcıları hakkında Milas Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

“ORMANSIZLAŞMANIN SONUÇLARINI YAŞIYORUZ”

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal  Hayatı Koruma  Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) tarafından savcılığa sunulan dilekçede, orman kesimi ile ilgili idari prosedürün devam ettirilmesinin TCK 305. maddesi "Temel Milli Yararlara Karşı Faaliyette Bulunmak Üzere Yarar Sağlama",  TCK 257. maddesi “Görevi Kötüye Kullanma”, ve 2872 Sayılı Çevre Kanununa muhalefet ettiği gerekçesi ile Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında kamu davası açılması talep edildi. Davanın gönüllü avukatlığını üstlenen İsmail Hakkı Atal, “Dünya genelinde yürütülen pek çok bilimsel çalışmanın orman ekosistemlerinin tahrip edildiği bölgelerde korona virüsünün iki buçuk kat, virüsün insanlara bulaşma riskinin ise yüzde 70 arttığına dikkat çekti. Atal, ormansızlaşmanın artık bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret etti: "Ormansızlaşmanın sonucunu her zamankinden daha yakıcı biçimde deneyimliyoruz. Elimizdeki tüm bilimsel deliller gösteriyor ki, Akbelen Ormanı’nın kesilmesi korona virüs salgınının artmasına yol açarak halk sağlığı sorununa neden olacaktır.” dedi.

DAVAYA BİLİMSEL DELİL SUNULDU

Atal, bilim insanlarının yaptığı çalışmalardan da bahsederek Akbelen Ormanı’nın kesiminin iptal edilmesi gerektiğini savundu: "Çalışmalarla termik santraller gibi sanayi tesislerinden ve maden ocaklarından atmosfere salınan partikül maddelerin, yani tozların üstlerine yapışan virüsü kilometrelerce uzağa taşıyarak hastalığın yaygınlaşmasına neden oldukları ispatlandı. Örneğin, Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülkeler arasındaki İtalya'daki ölüm verileri, ülkenin endüstrileşmiş, havası kirli kuzeyinde Covid-19 ölüm oranı yüzde 12 iken, İtalya'nın geri kalanında yüzde 4,5 olduğu ortaya çıktı.”

 Atal, Akbelen Ormanı’nda maden izni verilmesi hususunda, açılan davaya bilimsel delil sunduklarını belirtti. Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde devam etmekte olan hukuki sürece karşın 15 Temmuz'da Akbelen Ormanı’nda jandarma gözetiminde kesim yapılacağı duyumu üzerine OGM yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Çevreciler ve köylüler, dün ormanın girişinde ellerinde dövizlerle oturma eylemi başlattı.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz nisan ayında İkizköy’ün Akbelen mevkinde 740 dönümlük doğal kızılçam ormanının Tarım ve Orman Bakanı’nın oluru ile YK Enerji A.Ş.’ye açık maden işletme izni verilerek tahsis edildiği ortaya çıktı. Kesimi durdurmak için KARDOK Derneği tarafından mayıs ayında Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açıldı. Mahkeme, idarenin savunmasını aldıktan sonra konunun bilirkişi tarafından incelenmesine karar verdi. KARDOK tarafından yapılan yürütmeyi durdurma talebine ilişkin kararını ise bilirkişi incelemesi sonrasında oluşturacağını belirtti.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık