Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Ali Osman Menteşe’den bir örnek uygulama daha!..

​​​​​​​TARIMSAL SULAMADA GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIYOR..

Ali Osman Menteşe’den bir örnek uygulama daha!..

İlçemizin önder ve örnek zeytinyağı üreticisi Sayın Ali Osman Menteşe, yine örnek bir girişim başlatarak tarımsal sulamada çiftçilerin en büyük gideri olan elektrik enerjisini güneşten sağlamak için güneş panelleri kurdu.

Ali Osman Menteşe, cep telefonuyla bile uzaktan çalıştırıp durdurulabilen sistemle, tarla sulama işlemi yapmaya başladı. Böylece yöremiz çiftçisinin çok büyük elektrik giderlerinden kurtulabileceğini belirten Ali Osman Menteşe, Ağaçlıhöyük’teki pamuk tarlası ve zeytin ağaçlarını, kurduğu sistemden elde ettiği elektrik enerjisiyle suluyor. Güneş enerji sistemi çalıştığı sürece elektriğe para ödemeyen Menteşe, sistemin verimli çalışmadığı gece bölümlerinde ise şebekeden enerji çekerek, 24 saat aralıksız sulama yapabiliyor..

ARTAN ELEKTRİK FATURALARI NEDENİYLE..

Sistemi, Ağaçlıhöyük’teki tesislerinin başında bize tanıtan Ali Osman Menteşe, bu sistemi kurmaya, artan elektrik faturaları nedeniyle ve bir arkadaşından örnek alarak karar verdiğini belirterek, “Burası 180 dönüm pamuk ve 40 dönüm de zeytinlik olmak üzere 220 dönüm. Sürekli sulama yapmamız gerekiyor. İki derin kuyumuz var. Bütün tarımsal sulama yapanlar, elektrik motorlarıyla çekilen su için nasıl büyük faturalar ödediğini iyi bilir. Bu sistem de Milas’ta bir ilk. Birazdan sistemi çalıştırarak da göstereceğim, çok pratik, cep telefonundan da açma kapama işlemini, ya da arızaya geçip geçmediğini görebileceğiniz ve kumanda edebileceğiniz bir sistem. 50 dönümden büyük arazi sahipleri için, son derece rantabl bir sistem. Bu büyük arazi içinde iki derin kuyumuz var. Her biri için ayrı sistem kurduk. Toplam maliyeti 350 bin lira civarında. Yüzde 75’ini Ziraat Bankası’ndan aldığımız, 5 yıl geri ödemeli kredi ile yaptık. Yüzde 25’ini de kendimiz karşıladık. 5 yıllık toplam faiz de yüzde 15. Sistem gece gündüz çalışıyor. Sistem, şebeke ile de entegre. Güneş enerjisi sistemimiz, gündüz bölümlerinde, şebekeyi devre dışı bırakarak, pompaları güneş enerjisiyle çalıştırıyor ve sulama yapıyoruz. Kapalı havalarda ve gece dilimlerinde ise, sistemi çalıştıracak kadar enerjiyi şebekeden yine alabiliyoruz. Son model, güzel bir sistem. 50 dönümden büyük tarımsal arazisi olan çiftçimiz için, enerji maliyetlerini neredeyse ortadan kaldıran bir sistem. Bu sistemin tarla balıkçılığı yapanlar için de ideal olduğu açık, sanırım bundan sonra, onlara da örnek olacaktır” diyor.

Sistemi kuran MRC Enerji’nin yetkilisi Gökçen Bilginoğlu da, başında olduğumuz sistemin 80 güneş panelinden oluştuğunu, panelleri tutan konstrüksiyonda hiç kaynak olmadığını, korozyona dayanıklı, galvaniz kaplı, rüzgara dayanıklı ve 10 yıl üretici garantili, TSE’ye ve uluslararası standartlara uygun, ISO 9001 kalite standart belgeli konstrüksiyonun vidalarla monte edildiğini belirterek, kontrol paneli üzerinden sistemin nasıl çalıştığını, cep telefonundan da nasıl kontrol edildiğini, uygulamalı olarak gösteriyor bize. Sistemin hangi durumda çalıştığını cep telefonundan sürekli kontrol edebileceğimizi, sistemin açılıp kapanmasının da cep telefonundan komut vererek yapılabildiğini, kendilerinin de sistemin  çalışması hakkında 24 saat kesintisiz bilgi sahibi olduklarını, sistemde bir hata vb. olması halinde bunun cep telefonunun ikazıyla anlaşılabileceğini de kaydediyor.

Bilginoğlu, güneşin tüm dünya için olduğu gibi, bölgemiz için de son derece bol ve verimli bir enerji kaynağı olduğunu belirterek, bu sistem sayesinde tarımsal sulamanın veya benzer çalışma alanlarının elektrik faturalarının yük olmaktan çıkacağını, tekraren belirtiyor.

ÖRNEK OLMAYA DEVAM EDİYOR..

Sistemi Milas’ta ilk olarak kuran ve çalıştıran Ali Osman Menteşe, bölgemiz tarımsal üretimi için hep öncü rol oynayan bir kişilik. Asıl mesleği bu olmasa ve emeklilik yıllarında kendisini aile toprakları ve zeytinlikleriyle uğraşmaya adasa da, zeytinin sırıkla dövülmekten makina ile toplamaya geçişin de baş aktörü. “Zeytini dövmeyin” sloganıyla ve yaptığı ilk uygulamalarla zeytini makina ile toplayan, zeytinin plastik kasalarla toplanıp taşınması gerektiğini ve zeytin toplandıktan sonra hemen sıkıma gitmesi gerektiğini belirten ve uygulayan, bu nedenle kendi butik zeytinyağı sıkma tesisini de kuran, Milas Memecik zeytininden erken hasat soğuk sıkım tekniğiyle elde ettiği zeytinyağını uluslararası yarışmalara göndererek birincilikler alan, Memecik zeytininden elde edilen zeytinyağının dünyanın en güzel zeytinyağlarından biri olduğunu ispatlayan, Amerika’ya Milas zeytinyağını ihraç eden, Türkiye ve Avrupa’da coğrafi işaret alınmasına ön ayak olan bir kişi.

Ali Osman Menteşe, daha sonrasında pamuğun makina ile daha verimli ve ucuz şekilde toplandığını belirterek, bölgemizin ilk ve tek pamuk toplama makinasını da alarak, hem kendi, hem de başka pamuk üreticilerinin pamuğunu makina ile toplayan kişi.

Ali Osman Menteşe Bey, şimdi de güneş enerjisi ile tarımsal sulamayı başlatan kişi durumunda. Darısı daha nicelerine..

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis