ANITI KAPATAN MÜZE BİNASI YIKILACAK!

CHP Muğla milletvekili Özcan TBMM Bütçe ve Plan Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçesi’nde Bakan’a Milas ilçemizdeki Gümüşkesen anıtının ortaya çıkarılması ve anıtı kapatan Yeni Arkeoloji Müzesi’nin yıkılması hakkında talebini Bakan Ersoy ve Bakan Yardımcısı Alpaslan’a yüz yüze bildirdi.

ANITI KAPATAN MÜZE BİNASI YIKILACAK!
  • 24 November 2022, Thursday 10:19

CHP’li Özcan Komisyon’da yaptığı konuşmada:

“Milas Gümüşkesen Anıtı çok önemli bir tarihî eser, MS 2'nci yüzyılda Bodrum Halikarnossos'un minyatürü olarak Milas'ta inşa edilmiş. Bu anıtı sizinle ve Bakan Yardımcımızla defalarca yüz yüze de görüştük, soru önergeleri de verdik. 2017 yılında Limak firması sponsorluğunda bir Milas müze inşaatıyapılmaya başlandı. Bunun yanlış olduğunu ben ve Milas kamuoyu olarak defalarca ifade ettik, bu yanlışı sizler de gördünüz ve inşaat durdu. Aynı zamanda bahçe duvarları bu şekilde kapatıldı, ziyaretçiye kapatıldı, herkese kapatıldı ve inşaat da durmuş oldu. Ancak bu inşaat beş yıldır bekliyor, yıkılması gerekiyor. Bu konuyla ilgili, Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun kararı da var.” dedi.

Konuşmasına devam eden Özcan:

‘Yeni arkeolojik müze proje yapımıyla, Gümüşkesen Anıtı çevre düzenlemesi projesiyle ilgili mezar anıtı ve bahse konu olan taşınmazın çevresinde can ve mal güvenliği sağlayıcı gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak yıkım işleminin Müze Müdürlüğü ve Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce denetim yapılmasına, uygulama sonucuna ilişkin bilgi ve belgelerin kurulumuza iletilmesi’ diye kararı da var. Bu, müze inşaatı ne zaman hassasiyetle, anıt mezara zarar verilmeden yıkılacaktır ve ziyaretçiye açılacaktır diye soruyorum.” diye konuşmasını sonlandırdı.

Komisyon toplantısı sonrası basına bilgi veren CHP’li Özcan: “Milas Yeni Arkeoloji Müzesi ve Gümüşkesen Anıtı Restorasyonu inşaatının bir süredir durdurulması ile ilgili Bakan ve Bakan Yardımcısına anıtın ve müze inşaatının fotoğraflarını kapsayan dosya verdim ve  süreçle ilgili bilgi aktardım. Bakan ve Bakan Yardımcısı ile Milas Yeni Arkeoloji Müzesi ve Gümüşkesen Anıtı Arkeoloji binasının anıt mezara zarar vermeden yıkılıp arkeoloji müzesinin yeni bir yere yeniden yapılıp yapılmayacağını sordum. Bakan Gümüşkesen Anıtı’na zarar verilmeden Arkeoloji Müzesi’nin yıkılacağını ve yeni müzenin başka bir yere yeniden inşa edileceği haberini verdi.

Milletvekilliği dönemi boyunca konunun peşini bırakmayan CHP’li Özcan, Gümüşkesen anıtı ile ilgili  2018 yılından bugüne birçok soru önergesi vermiş ve sivil toplum tarafından anıt için yapılan tüm toplantılara katılmıştı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık