Balıkçılar törenle denize açıldı..

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle, Güllük’te düzenlenen törenin ardından balıkçılar, “Vira Bismillah” diyerek denize açıldı.

Balıkçılar törenle denize açıldı..
  • 01 September 2020, Tuesday 15:43

Denizde av yasağının kalkmasıyla, ülke genelinde olduğu gibi Milas’ta da balıkçılar denize açıldı. Balık avında 2020-2021 sezonu açılışı için ilçeye bağlı Güllük Mahallesi’nde tören düzenlendi.

Törene; Milas Kaymakamı Eren Arslan, Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Muğla Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Serhat Kozinoğlu, Milas Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan, Marmaris Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya, Milas Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, balıkçılar ve Güllüklü vatandaşlar katıldı.

Törende konulan Milas Kaymakamı Eren Arslan, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin, iç suları da düşünüldüğünde balıkçılık anlamında zengin bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Kaçak ve yanlış avlanma yöntemlerinin verdiği zarara dikkat çeken Arslan, “Kendi yanlışlarımız yüzünden tabiri caiz ise geleceğimizin sermayesini bugünden harcıyoruz. Torunlarımıza miras bırakmamız gereken denizleri, nimetleri yanlış şekilde tüketiyoruz. Sadece kendimiz için değil tüm ekosistem için bunu yapmamalıyız. Bu şekilde yaşam döngüsü bozuluyor ve bu durum insanları da kötü etkiliyor. Balığımızı üretiyor, dünyaya ihracatta yapıyoruz. Denizlerimize, ormanlarımıza tüm ekosisteme sahip çıkarak bu üretimi sürdürülebilir hale getirmeliyiz.” dedi.

MUĞLA BALIK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE LİDERİ

Muğla’nın balık üretim verileri hakkında bilgi veren Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, deniz kültür balıkçılığı yetiştiriciliğinde ülke üretiminin yüzde 65’inin Muğla sınırları içerisinde yapıldığını, yine il genelinde iç sularda gerçekleştirilen alabalık üretimi ile de Muğla’nın Türkiye’de birincisi olduğunu belirtti.

Saylak, “İl sınırları içerisinde 1124 adet balıkçı teknemiz var. 3872 adet balıkçımız var. Ama bu sektörden lojistik olarak geniş ağda düşünürsek, yaklaşık 18 bin kişi geçimini sağlıyor. Bizim 1129 küçük balıkçı teknemizin yıllık 3000-3500 ton balık yakalama kapasitesi var. Geride kalan 24 adet gır gır ve trolümüzün de 30 bin tona yakın balık avladıklarıyla ilgili elimizde dokümanlar var. Böylesi verimli körfezlerimiz var ama üzülerek söylüyorum ki yanlış avlanma yöntemleriyle, kaçak avcılıkla belki o günü kazandık ama geleceğimizi kaybettik. Su Ürünleri Kanunu’nun  güncellenmesi ile denizlerimizde kaçak avcılıkla, yanlış av yöntemleri ile mücadele ederek balık varlığımızı gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Muğla Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Serhat Kozinoğlu ise Muğla’daki Gökova ve Mandalya körfezleri gibi balıkların bol olduğu koruma bölgelerinin bir şans olduğunu ve balıkların istenilen boya ulaşmadan avlanılmasını istemediklerini ifade etti.

Tören, renkli görüntülere sahne olan balık mezadı ve kurdele kesiminin ardından balıkçıların denize açılmasıyla sona erdi.

 

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık