Barajla tehlikeli oyun, korkutuyor

Milas’ın Geyik Barajı’nı çevreleyen maden tesisleri, vatandaşların korkulu anlar yaşamasına neden oluyor. Bölge sakinlerinin iddiasına göre; maden sahalarındaki patlatmalar Geyik Barajı’na zarar verebilir. 2017 yılında hazırlanan bir tez ise; feldspat madeninin ana yapısını oluşturan maddelerin baraj sularını kirlettiğini, uzun vadede kirlenmenin tehlikeli boyuta ulaşacağını gözler önüne seriyor.

Barajla tehlikeli oyun, korkutuyor

Milas’ın Geyik Barajı çevresindeki kirlilik gündemden düşmüyor. Çevresine kümelenmiş çok sayıda maden tesisinin, bölgeye içme suyu veren Geyik Barajı için tehlike oluşturduğunu iddia eden vatandaşlar, hızla büyüyen maden ocakları için bir çalışma yapılmasını istiyor. İçme suyu sağlamasının yanı sıra Yeniköy Termik Santrali’nde soğutma ve çevredeki tarım arazileri için tarımsal sulama amacıyla kullanılan Geyik Barajı’na beyaz renkli atıklar da ulaşıyor.

Geyik Barajı’nın bentine yakın maden tesislerinin Milas’ta yaşayan vatandaşlar için büyük risk oluşturduğunu ifade eden yöredeki vatandaşlar, “Bölgemizde onlarca maden ocağı var. Bunların çoğunu feldspat tesisleri oluşturuyor. Bente yakın 3 adet maden tesisi var. Sürekli patlatma yapılıyor. Patlatmalar bente zarar verirse ne olacak? Milas sular altında kalır...” dediler.

2009 ve 2012 yıllarında yağışların fazlalığı nedeniyle Geyik Barajı’nın taştığını ifade eden vatandaşlar, kontrollü olmasına rağmen çok sayıda zeytinliğin sular altında kaldığını hatırlattı.

MADENLER SUYA KARIŞIYOR

2017 yılında Adnan Menderes Üniversitesi’nde Seçil Aytimurer tarafından hazırlanan “Geyik Barajı Yöresindeki Feldspat, Flotasyon Tesis Atık Sularında ve Sedimentlerinde Bazı Metallerin Analizleri” başlıklı teze göre; genellikle birçok parametrede ekim ayından haziran ayına doğru bir artış gözlendi. Feldspat madeninin ana yapısını oluşturan K, Na, Al, Fe, Mg, Ca gibi metaller, özellikle feldspat tesislerinin bulunduğu bölgelerde sınır değerlerin üstünde çıktı. Tezde, ölçüm sonuçları göz önünde tutularak, uzun vadede kirlenmenin tehlikeli boyutlara ulaşmasını önlemek amacıyla feldspat tesislerinin en kısa zamanda atık depolama sahaları oluşturmaları ve atıklarını bu sahalarda toplamalarının gerektiği bildirildi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık