Başkan Atıcı: Zeytinin başkenti Milas’ta kalite artıyor

Milas’ta zeytin hasadı yapan çiftçileri ziyaret eden Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas zeytinciliğinin her geçen gün çıtasının yükseldiğini belirterek, “Soğuk sıkım, erken hasatla elde edilen AB tescilli Milas zeytinyağımız ve yağlı zeytinimiz piyasada oldukça rağbet görüyor.” dedi. 

Başkan Atıcı: Zeytinin başkenti Milas’ta kalite artıyor
  • 01 February 2022, Tuesday 17:43

Milas’ta yangınlarla, kuraklıkla geçen yazın ardından geç gelen yağmurların, zeytincilikte rekolte düşüklüğüne neden olduğunu söyleyen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, zeytin ağaçlarına bakım yapan çiftçilerin bu olumsuz şartlara rağmen bereketli bir hasat sezonu geçirdiklerini söyledi. 
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, MİZO’da görevli ziraat mühendisi Abdullah Öz ile birlikte Milas’a bağlı Şenköy Mahallesi’nde örnek bir üretim yapan çiftçi Mustafa Baş ve ailesini, zeytin işçilerini zeytin hasadı yaparken ziyaret etti. 
Zeytincilik üzerine paylaşımların yapıldığı ziyarette, Baş ve ailesiyle zeytin dağında verilen öğle molasında yer sofrasında oturan Başkan Atıcı, daha sonra zeytin silkme makinesi kullanarak, zeytin toplayarak çiftçilerin hasadına destek oldu ve bereketli bir hasat diledi. 
BİLİMSEL YÖNTEMLERLE ÜRETİM YAPARAK ÖRNEK OLUYOR
Zeytinliğinde MİZO’dan destek alarak, tarımsal danışmanlık hizmetiyle ve kendi araştırmalarıyla uyguladığı bakım ile kurak geçen sezona rağmen güzel bir verim elde ettiğini anlatan çiftçi Mustafa Baş, ailesiyle birlikte zeytin üretimi gerçekleştirdiğini ve ürettiği zeytinlerden erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ve geleneksel yöntemlerle de yağlı zeytin, pastırma zeytin ve çekişke türünde ürünler yaparak tüketicilere hizmet verdiğini anlattı. 
Zeytinciliğin emek, deneyim ve bilgi istediğinin altını çizen Baş, budama döneminde budama, zeytin zararlılarıyla mücadele zamanında mücadele, gübreleme zamanında da gerekli analizlerin sonuçlarına göre hem topraktan hem de zeytin yaprağından gübreleme yaptığını söyledi. 
Baş, bereketli bir hasat sezonu dileyen Başkan Atıcı ve MİZO’da görevli Ziraat Mühendisi Abdullah Öz’ün ziyaretinden ve desteklerinden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek teşekkür etti. 
KURAK BİR YAZIN ARDINDAN YAĞMURLAR GEÇ GELDİ, REKOLTE DÜŞTÜ
Milas’ın zeytinin başkenti olduğuna vurgu yaparak değerlendirmelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, öncelikle yangınların etkili olduğu ve kuraklığın her yeri kasıp kavurduğu bir yaz döneminin ardından geç gelen yağmurların da ilçedeki zeytin rekoltesini düşürdüğünü söyledi. 
Bu sorunlar sebebiyle ilçede ortalama yüzde 30 oranında rekolte gözlemlediklerini ifade eden Başkan Atıcı, olumsuz şartlara rağmen zeytin ağaçlarına bilinçli bakım yapan çiftçilerin bulunduğu Şenköy gibi üretim merkezlerinde sezonun bereketli geçtiğini söyledi. 
ŞENKÖY ZEYTİNCİLİĞİN MERKEZLERİNDEN BİR TANESİ
Milas’a bağlı Şenköy’de geçmiş yıllarda Milas Ziraat Odası olarak verdikleri tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sayesinde örnek bir zeytinciliğin tohumlarını attıklarını kaydeden Başkan Atıcı, “Öncelikle zeytinin başkenti Milas’tan ve Milas’ın Şenköy Mahallesi’nden, zeytin dağından herkese sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Bu bulunduğumuz bölgede; Şenköy’de, tarımsal danışmanlık hizmetlerini 6 yıl sürdürdük. Bu yaptığımız çalışmalar çok verimli geçti. Bunun yanında sadece biz değil, Tarım İlçe Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü’nün bu anlamda burada bilinçlendirme, budama, eğitim, gübreleme anlamında çok güzel hizmetler yaptı. Biz devam ettik Akçalı bölgesine geçtik. 5 yıldan bu yana tarımsal yayın danışmanlık yaparak bizzat sahaya giderek, ziraat mühendisleri ile beraber, bu çiftçileri bilinçlendirme anlamında çok güzel çalışmalar yaptık. Milas’ta zeytin hasat şenliğinin oluşumunda kaymakam valilerimizle birlikte bu zeytin ve zeytinyağını tüm ülkeye ve tüm dünyaya tanıtmış bulunuyoruz. Bu anlamda şundan çok mutluyum. Geldiğimiz noktada, zeytin dağında yazgılarımız, zeytin hasat makinelerimiz, kasalarımız görüyorsunuz artık demek ki bir çıta atlanmış, yukarı doğru gidiş var. Ama bu mahallelerin tüm mahallelere örnek olmasını diliyoruz. Milas Ziraat Odası olarak yıllardır bu bölgede özellikle Şenköy’de ve çevre köylerde tarımsal danışmanlık hizmetleri vererek bu çiftçilerimizi bilinçlendirme konusunda çok büyük gayretlerimiz var. Biz tarımsal yayın danışmanlık olarak çiftçilerimiz yanındayız. Bu hizmetlerimiz devam edecek.” dedi.
ÇİFTÇİLERİMİZİN EMEĞİ ÇOK BÜYÜK
Tarlasında, bağında, bahçesinde, ahırında üretim yapan çiftçilerin alın terinin, emeğinin çok kutsal olduğunun altını çizen Başkan Atıcı, AB’den tescillenmiş Milas zeytinyağı ve zeytinciliğiyle ilgili şunları kaydetti:
“Zeytin hasadının artık son günleri… O nedenle biz Şenköy’den Mustafa Baş kardeşimizin çiftliğini ziyaret ettik ve onlarla birlikte oturarak, görüşerek hem hasat yaptık, hem de zeytinyağında karnımızı doyurduk. Makinelerle hasat yapmaya devam ediyoruz. Şu anda Şenköy’de, Milas’ta zeytinciliğin merkezlerinden bir tanesi. Bu köyün her tarafı zeytin ve şu andaki çiftlikte mükemmel bir çiftlik. Kuraklık dönemine rağmen, kardeşimiz güzel bir çalışma yapmış ve şu anda ağaçlarımızda dolu dolu zeytinler var. Babası Sayın Selami Dayımız da burada O da 85 yaşında, zeytin silkiyor, zeytin topluyor. Bu da çok güzel manzara. Buradan şunu söylemek isterim tüm Türkiye’ye… Zeytinciliğin merkezi Milas. Başkenti Milas, coğrafi işaret alan yağlı zeytin, memecik zeytinyağının, sofralık yağlı zeytinin ilk temel başlangıcı burası. İş buradan başlıyor. Evet, coğrafi işaretimiz Avrupa Birliği’nden aldı. Türkiye’nin her tarafında coğrafi işaretimiz tescillendi. İşte bu işlenen bu memecik zeytinleri, şu anda hasat edilen bu zeytinler. Önemli olan şimdi buradaki üreticinin durumu. Üretici hala daha hasada devam ediyor. Bu temeldir. Buradan çıkan, elde edilen zeytin taneleri, soğuk sıkımla beraber zeytinyağı olarak coğrafi işareti almış zeytinyağı olarak, halkımıza bir tarafta ABD, bir tarafta Japonya, AB’ye kadar her yere giden zeytinin başlama noktası burası. Bunu vurgulamak isterim. Ve burada da çiftçilerimize, üreticilerimize çok teşekkür ediyorum. Eğer onların emekleri, gayretleri, şu ortamdaki yazgılar, zeytin hasat makineleri ve kasalar olmayıp, çiftçiler bu dağlardan, bu üretimden koparsa o zaman sıkıntımız çok fazla. Onlara buradan tüm kamuoyu önünde çiftçilerimizi, üreticilerimizi, emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Onların emekleriyle biz, Milas’taki zeytinyağının ve memecik zeytinyağının coğrafi işaretini almışız ve tüm Türkiye’ye, dünyaya bunu buradan servis ediyoruz. Bu üretici insanların bu soğukta kışta kıyamette yağmurda çamurda bu dağın başında tırnaklarıyla, elleriyle topladıkları zeytinleri görüyoruz. O anlamda buradan sadece Milas değil, bütün zeytin bölgelerindeki üreticilerime selam gönderiyorum, onların emeklerini, ne kadar takdir etsek azdır. Ve zeytinin değerli olarak bu sene piyasaya çıkması ve yağlı zeytinin ve diğer memecik zeytinyağının marka almış, etiket almış bu yağların piyasaya çıkmasında emeği geçen önce çiftçilerimiz ondan sonra da tesis sahiplerimiz ve STK, MİTSO’ya teşekkür ediyoruz.” 
ZEYTİNLİKLERE YOL AÇILMASI GEREKİYOR
Artık dünyaca bilinen bir zeytinyağına sahip olunduğuna vurgu yapan Başkan Atıcı, “Çiftçilerimiz artık zeytin ve zeytinyağından para kazanmaya başladı. Bu hepimizi sevindiriyor.” diyerek, böyle önemli bir ivme yakalandığı noktada zeytinciliğin sorunlarının çözülerek üretimin önünün açılması gerektiğini belirtti. 
Milas zeytinciliği önündeki en büyük sorunlardan birisinin zeytinliklerde yol bulunmaması olarak değerlendiren Başkan Atıcı, Milas’ta kırsal kesimlerde sarp arazilerde birçok zeytinlikte yol olmaması sebebiyle geniş bir alanda zamanında ve yeterince bakımın, hasadın yapılamadığını söyledi. 
Başkan Atıcı, “Milas’taki çiftçilerimizin en büyük sıkıntılarından biri zeytinliklere giden yolların yetersizliğidir. Bu konuda çiftçilerimizin taleplerini ilgili mercilere iletiyoruz. Ancak henüz bir sonuç alamadık. Çiftçi kendi açtı açtı, açamadı hala daha hayvanları, katırları ile zeytin çeken insanlar var. Bu konuda yetkililerimizle görüşüyoruz. Adımlar atılmaya çalışılıyor, biran önce de atmalılar çünkü bu ürün artık uluslararası oldu.” diye konuştu.

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık